15. september 2005

Grøn Viden - Husdyrbrug Nr. 45

Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle - effekt af bioforgasning og gylleseparering

For at kunne udbringe gylle ensartet i marken, bliver lagret gylle omrørt kraftigt før den bliver pumpet over i gyllesprederen.

Baggrund

For at kunne udbringe gylle ensartet i marken, bliver lagret gylle omrørt kraftigt før den bliver pumpet over i gyllesprederen. I praksis kontrolleres effekten af omrøringen ved løbende at kaste et blik på overfladen af gyllen, idet farveskift og ændring i konsistens viser, at bundfaldet er blevet omrørt. For svinegylle er det nødvendigt at omrøre, mens der udbringes, fordi gyllens faste materiale bundfældes straks efter ophør af omrøring.

Det er besværligt og ubehageligt at kontrollere omrøring af gylle i en overdækket gyllebeholder, idet der er mørkt under overdækningen, og fordi man skal kigge gennem et “mandehul”, hvorfra der er en kraftig lugt af gylle. Det vil derfor være en fordel, hvis man kunne begrænse behovet for at omrøre gyllen ved udbringningen.

Lagdeles gyllen, så der er et bundfald med et højt indhold af næringsstoffer og en væskefase med et lavt, men homogent indhold, kan bundfaldet suges op.

Behandling af gylle ved afgasning i biogasanlæg og separering af gylle med dekantercentrifuge reducerer gyllens indhold af tørstof og næringsstoffer. Det vil reducere bundfældningen under lagring og derved bidrage til, at man evt. kan undlade omrøring i nogle år, hvor bundfaldet bygges op.

Bundfaldet kan så slamsuges, når det skønnes nødvendigt. I denne undersøgelse har vi gennemført en måling af lagdelingen af tørstof og næringsstoffer under lagring af gylle. For at få indsigt i effekten af forbehandling er der benyttet ubehandlet gylle, gylle behandlet i biogasanlæg og gylle separeret med dekantercentrifuge.

Resultater

Undersøgelsen viser, at det især er fosfor, der bundfældes i lagret svinegylle, og at der mellem de forskellige lag er en variation i koncentrationen af næringsstoffer, uanset typen af forudgående behandling. Ved afgasning af gylle i biogasanlæg og ved separation reduceres tykkelsen af bundfaldet. I et ,9 m dybt lager af separeret gylle blev der dannet et 3 cm tykt bundfald, mens tykkelsen af bundfaldet i ubehandlet gylle var 50 cm. I det 50 cm tykke lag bundfald i ubehandlet gylle fandtes 60-70% af lagerets indhold af fosfor, der kan bortsepareres med en slampumpe.

Perspektiv


Undersøgelsen viser, at der er potentiale for at pumpe og udnytte bundfaldet i lagret gylle pga. dets høje indhold af fosfor. En oppumpning vil opsamle en stor del af gyllens organiske materiale, og bundfaldet kan derfor bruges til biogasproduktion, da indholdet af organisk tørstof (VS) er højt. Dette kunne f.eks. gennemføres på ejendomme med flere gyllebeholdere, hvor en mindre beholder benyttes til separation og de øvrige til lagre af væskefasen.

Den fulde udgave af Grøn Viden - Husdyrbrug: "Naturlig separering af næringsstoffer i lagretsvinegylle - effekt af bioforgasning og gylleseparering" kan hentes her som PDF.

**********

Grøn Viden indeholder informationer fra Danmarks JordbrugsForskning.

Grøn Viden udkommer i en mark-, en husdyr- og en havebrugsserie, der alle henvender sig til konsulenter og interesserede jordbrugere. Abonnement tegnes hos Danmarks JordbrugsForskning Forskningscenter Foulum Postboks 50, 8830 Tjele Tlf. 89 99 10 28 / www.agrsci.dk

Prisen for 2005: Markbrugsserien kr. 272,50, Husdyrbrugsserien kr. 225 og Havebrugsserien kr. 187,50.

    Michael Laustsen (ansv. red.)
    Layout og tryk: DigiSource Danmark A/S
    ISSN 1397-9868


Institution: Danmarks JordbrugsForskning

Forfatter: Sven G. Sommer, Martin N. Hansen

Udgivet: 15. september 2005

Fagområde: Management, Stalde og Produktionssystemer