For CHR-numre med søer eller smågrise ses en statistisk signifikant forskel på forbruget af antibiotika med et højere forbrug på CHR-numre med positiv PRRS-sundhedsstatus sammenlignet med CHR-numre med negativ PRRS-sundhedsstatus.
Medianen (den midterste værdi) af antibiotikaforbrug på CHR-numre med positiv PRRS-sundhedsstatus er 6,2 % højere for søer (2,42 ADD/100dd mod 2,28 ADD/100 dd) og 8,0 % højere for smågrise (9,38 ADD/100dd mod 8,61 ADD/100 dd) sammenlignet med CHR-numre med negativ PRRS-sundhedsstatus. Til slagtegrise er forbruget af antibiotika på CHR-numre med positiv PRRS-sundhedsstatus også nominelt højere end på CHR-numre med negativ PRRS-sundhedsstatus, men denne forskel er ikke statistisk signifikant.
Resultaterne understøtter antagelsen om, at den igangværende nationale strategi til reduktion af PRRS vil reducere forbruget af antibiotika til danske grise, også når der udelukkende ses på kronisk smittede besætninger.
Undersøgelsen er lavet ved at kombinere data vedrørende PRRS-sundhedsstatus fra SPF-Sunds database med data for ordination af antibiotika fra VetStat. Undersøgelsen omfatter CHR-numre, som havde samme PRRS-sundhedsstatus gennem hele 2023, hvilket udgør 75% af alle CHR-numre, som havde/fik PRRS sundhedsstatus i 2023. Kun CHR-numre, der var registreret som aktive i CHR-registeret i hele 2023 og CHR-numre med antal stipladser over hhv. 100 søer, 500 smågrise eller 300 slagtegrise er inkluderet, og CHR-numre med økologisk driftsform er ekskluderet.
Antibiotikaforbruget (ordineret antibiotika) er angivet som Antal Daglige Doser pr. 100 dyredage (ADD/100 dd), hvor antal dyredage er beregnet ud fra antal stipladser registreret i CHR. Antibiotikaforbruget på CHR-numre med positiv og negativ PRRS-sundhedsstatus er sammenlignet indenfor hver af de tre aldersgrupper søer/pattegrise, smågrise og slagtegrise.