12. januar 2006

Erfaring Nr. 0601

Lokalbehandling af skuldersår med fugtighedsbevarende plastre

Forskellige forbindingstyper er afprøvet på søer med skuldersår. Holdbarheden af forbindingen var størst med plastre, men der kunne opstå infektionsproblemer ved brug af disse. Udviklingsarbejdet fortsætter og andre behandlingsmetoder afprøves.

Fire forskellige forbindingstyper er afprøvet på søer med skuldersår: Englehud, Flydende spray, Hydrocolloid forbinding og specialudviklede plastre. Fra mennesker ved man, at trykaflastning og fugtig sårheling ved hjælp af specielle plastre er den bedste måde at behandle liggesår. De almindelige kommercielle plastre brugt til mennesker, er umiddelbart ikke egnet til søer, primært pga. deres ringe klæbeevne og holdbarhed. Generelt set er det vanskeligt at holde et plaster fast på skulderen af en so.

Holdbarheden af forbindingen var bedst med de specialudviklede plastre, men der kunne opstå infektionsproblemer. Udviklingsarbejdet fortsætter og andre behandlingsmetoder afprøves.

Baggrund

Skuldersår hos søer kan sammenlignes med liggesår hos mennesker. Den væsentligste årsag til at sårene opstår, er at vævet over skulderbladsknuden udsættes for tryk gennem længere tid. Vedvarende sammenpresning af blodkarrene i huden på skulderbladsknuden forårsager vævsdød og efterfølgende sårdannelse. Skuldersår ses overvejende hos søer i farestalden, idet sårene i stort omfang afheler i gold- og drægtighedsperioden.

Skuldersår kan i vidt omfang forebygges, men det må påregnes, at der også i fremtiden vil være søer med skuldersår, som skal behandles. En bedre og hurtigere heling af sårene vil sandsynligvis medføre lavere risiko for blodforgiftning og bylder, bedre velfærd, bedre holdbarhed af soen, og at alvorligere grader af skuldersår kan undgås.

Fra mennesker ved man, at trykaflastning og fugtig sårheling ved hjælp af specielle plastre er den bedste måde at behandle liggesår. Behandlingsmetoden sigter mod hurtig og optimal sårheling.

I forbindelse med gennemførelse af en afprøvning af den bedste behandling af søer med skuldersår, var der indledningsvis behov for at undersøge mulighederne for at anvende plastre for at sikre en fugtig sårheling.

Formål

Formålet med pilotundersøgelsen var at afprøve egnetheden af forskellige plastre til brug på søer. Undersøgelsen fokuserede specielt på klæbeevne og holdbarhed (styrke), men også elasticitet, gennemsigtighed og risiko for sårinfektion blev vurderet.

Materiale og Metoder

Undersøgelsen blev gennemført i to besætninger med høj forekomst af skuldersår. Søer der indgik i undersøgelsen havde skuldersår af grad 1 eller 2, og befandt sig alle i farestalden.

  • Plastrene blev undersøgt med henblik på:
  • Klæbeevne (fastsidden på huden)
  • Holdbarhed og styrke
  • Elasticitet
  • Gennemsigtighed
  • Sårinfektion

Endvidere vurderes umiddelbart sårets opheling over 1-2 uger.

Fremgangsmåde

For at skabe en ordentlig klæbeflade blev søerne barberet med en hårtrimmer omkring såret. Området blev rengjort med isotonisk saltvandsopløsning (0,9 %) og tørret med en bomuldsklud, så området var helt tørt inden plastrene blev sat på.

I nogle af undersøgelserne blev der benyttet antibiotika (formozibazol og cyclospray) og oblater (hydrocolloid med lavt pH) under plastrene for at nedsætte risikoen for sårinfektion.

Søerne blev tilset dagligt, men uden at fjerne plastret.

Plastre

På baggrund af møder med diverse leverandører af plastre til den humane tryksårsbehandling, blev det besluttet at teste 3 forskellige kommercielle produkter fra firmaerne ”Smith & Nephew” og ”Coloplast”. Endvidere indgik vi i et samarbejde med et innovativt iværksætterfirma, ”Anicare” omkring udvikling af et specialudviklet plaster til søer. Personerne bag Anicare havde alle en solid baggrund fra den humane sårplasterverden.

Forskellige forbindingstyper fra tre firmaer blev afprøvet (skema 1).

Skema 1.

Karakteristika for forskellige forbindingstyper fra tre firmaer

 

Elastisk

Vandtæt

Åndbar

Bakterie-
tæt

Såraf-
mærkning

Gennem-
sigtig

Firma

Englehud
(opSite flexifix film)

+

+

+

+

+

+

Smith& Nephew

Flydende spray
(opSite flexifix spray)

 

+

+

+

 

+

Smith& Nephew

Hydrocolloid
Forbinding

 

+

+

+

+

 

Coloplast

Specialudviklet plastre til søer

+

+

+

+

+

+

Anicare

Specielt med henblik på at øge klæbeevne og holdbarhed samt reducere infektionsrisikoen blev sammen med Anicare testet:
  • Forskellige typer folier
  • Forskellige størrelser af folier 
  • Ændring på klæberen under plastret
  • Oblater under plastret
  • Antibiotika under plastret
  • Aflastning under plastret

Resultater

Englehud

Holdbarheden og styrken af plastret var lav. Kun hos én ud af 11 søer blev plastret siddende i op til 3 dage.

Flydende spray

Lille holdbarhed både ved én og 2 gange spray daglig. I undersøgelsen var forekomsten af infektion og bylder høj. Det skyldtes formentlig, at sprayen blev slidt af mellem hver spray, og ved yderligere spray blev der lukket bakterier inde under plastret. Det var endvidere svært at se om soen havde spray (forbinding) på.

Hydrocolloid forbinding

Lille holdbarhed pga. dårlig klæbeevne og lav elasticitet. Forbindingen ændrede facon ved tryk og friktion (træk og gnidning). Desuden var plastret gult og dermed interessant som legetøj for pattegrisene. Holdbarheden på 9 søer var maks. 1 døgn.

Tabel 1.

Helingstendens fra pilotundersøgelse af plastre fra Smith & Nephew og Coloplast

 

Antal søer

Bedre

Uændret

Værre

Englehud

11

0

11

0

Spray × 1

10

1

4

5

Spray × 2

29

7

8

14

Hydrocolloid forbinding

9

0

9

0

Bedre:
Uændret:
Værre:

 Mindre sår, heling
 Ingen forandring af såret  
 Infektion, bylder, større sår

Anicare plaster

Der blev testet mange forskellige typer plastre. De specialudviklede plastre havde større holdbarhed pga. mere slidstærk folie samt bedre klæbeevne. Den bedre klæbeevne blev opnået ved at variere på de forskellige ingredienser i klæberen, nemlig blødgører, harpiks, hydrocolloid og gummi.

Det mest holdbare plaster blev testet på 13 søer. Det havde en holdbarhed på mellem 3 og 14 dage  (figur 1).

InfoSvin/8199.tif

Figur 1.

Holdbarhed af plaster fra Anicare, angivet i dage. Plastret blev testet på 13 søer.

Om lokal aflastning og plaster kunne kombineres blev undersøgt. Aflastning under plastret bevirkede en nedsat holdbarhed, nemlig på maks. tre dage. Tre forskellige aflastningspræparater blev afprøvet.

I forbindelse med udviklingsarbejdet sammen med Anicare, udviklede relativt mange søer sårinfektioner under plastrene, uanset om der blev anvendt lokalbehandling med antibiotika eller infektionsdæmpende oblater indlagt i plastret:

  • Specielt i sommermånederne var der store problemer med infektion i sårene, specielt på søer som allerede havde grad 2 skuldersår inden plastret blev sat på. Infektion i sårene varierende fra 2-5 søer med infektion pr. 10 søer. Dette blev vurderet til at være for mange, da det forværrer ophelingen
  • Infektionsproblemet blev søgt løst ved brug af oblater under plastrene. Oblater består af hydrocolloid og har den egenskab, at de sænker pH, hvilket er fordelagtigt, idet det nedsætter risikoen for bakteriers opformering. Oblaterne hjalp, men der sås stadig mange søer med infektion under plastrene
  • Endvidere blev forsøgt med to forskellige antibiotika, formozibaxol og cyclospray under plastrene. Antibiotikaen havde kun lille effekt på infektionsgraden og gik endvidere i forbindelse med harpiksen i klæberen og gav en dejagtig ”masse”, der var svær at fjerne fra huden, hvis et nyt plaster skulle påsættes

Konklusion

Almindelige kommercielle plastre, som bliver brugt til mennesker med liggesår, er umiddelbart ikke egnet til søer med skuldersår, primært på grund af deres ringe klæbeevne og holdbarhed.

At holde et plaster fast på skulderen af en so er vanskeligt. Forbindingen skal have en meget stor klæbeevne og elasticitet, og klipning eller barbering er under alle omstændigheder nødvendig, idet det er umuligt at få plastre til at sidde fast oven på sobørster.

De specialudviklede plastre til søer fra Anicare havde dog en væsentlig bedre holdbarhed end de humane plastre, men holdbarheden var dog stadig meget individuel fra so til so. Årsagen til dette må skyldes, at søer er meget forskellige af temperament, og nogle søer benytter staldinventaret som gnubbested for sårområdet. Hvis plastret først har løsnet sig lidt i kanten er det iøjnefaldende for pattegrisene, som synes, det er alle tiders legetøj og for alt i verden vil fjerne det.

Selvom holdbarheden for det specialudviklede plaster fra Anicare vurderedes som acceptabel, blev problemerne med den dejagtige klæbemasse og infektionsrisikoen ikke løst inden for de tidsrammer, der var til stede for udviklingsarbejdet. Anicare arbejder dog stadigt videre på at løse disse problemer, og der er løbende kontakt med firmaet.

Efterskrift

Med baggrund i erfaringerne med plastre, blev det besluttet at undlade brug af plastre ved afprøvning af en behandlingsmetode for skuldersår. Afprøvningen er i gang. I tre besætninger undersøges effekten af konsekvent brug af både aflastningsmåtte og lokal sårbehandling (påsmøring af zinksalve to gange dagligt i 14 dage eller indtil opheling af såret har fundet sted). Resultat af afprøvningen forventes at foreligge medio 2006.


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Marianne Fruergaard, Poul Bækbo

Udgivet: 12. januar 2006

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Sundhed/Veterinært