21. december 2007

Erfaring Nr. 0712

Optimering af indretning og brug af syge- og opsamlingsstier til smågrise og slagtesvin

Sygestier i tre besætninger blev optimeret mht. størrelse, gulvvarme, overdækning og overbrusning. Gode sygestidimensioner er 2 × 4 m.

I tre besætninger med smågrise og/eller slagtesvin blev sygestierne indrettet og optimeret i henhold til bekendtgørelse om Beskyttelse af Svin, dvs. de opfyldte kravene til varme, blødt underlag i lejearealet, ingen træk samt friskt vand og foder.

Stifunktionen i sygestierne blev vurderet ved at registrere grisenes gødeadfærd, forekomsten af fugt i stierne og temperaturen. Til vurdering af klimaet i sygestierne blev koncentrationen af NH3 og CO2 målt.

Sygestierne blev indrettet med overdækning, gulvvarme (kun besætning 1 og 3), overbrusning (kun besætning 1), og grisene havde let adgang til foder og vand.

Samlet set fungerede sygestierne godt i besætningerne. Grisene gødede på spaltegulvet og der var tørt i lejet. Der var heller ikke problemer med hygiejnen omkring fodertildelingen. I besætning 3 fik man erfaring med at lange smalle stier ikke fungerede godt som sygestier, da grisene i flere tilfælde valgte at gøde lige uden for lejearealet. Gode dimensioner til en sygesti var 2 x 4 m. Det anbefales at indrette sygestierne med et længde/breddeforhold på 2:1, og den korteste stiside bør ikke være under 1,6 m.

Sygestier til smågrise og slagtesvin bør indrettes i særlige staldafsnit, så tilsyn og behandling kan koncentreres til ét staldafsnit. Det sænker også smittepresset i resten af besætningen. Helbredte grise skal efter raskmelding kunne overføres til opsamlingsstier, da disse grise ellers vil optage for mange pladser i sygestierne, hvilket kan begrænse mulighederne for indsættelse af nye sygdomstilfælde.

Baggrund

Dyreværnsloven foreskriver at syge grise skal behandles omsorgsfuldt og opstaldes under gode forhold. Krav til indretning af sygestier er beskrevet i bekendtgørelse nr. 1120 [1], der trådte i kraft d. 1. januar 2005. Alle svinebesætninger skal have tilstrækkeligt med sygestipladser, og der skal altid være en sygestiplads klar til brug.

Mulighed for behandling af syge og tilskadekomne grise forbedres betydeligt ved brug af egnede sygestier, idet behandling og overvågning kan intensiveres uden øget tidsforbrug. Dyreværnsmæssigt vil grisenes velfærd forbedres, når syge dyr straks flyttes til særlige gunstige forhold, ligesom helbredelsesprocenten vil kunne øges. Hvis sygestierne er placeret i et særligt sygeafsnit, vil smittepresset sandsynligvis blive mindre i resten af stalden.

For at give syge grise de bedste muligheder for helbredelse, skal der være fokus på nærmiljøet i sygestierne. Syge grise har behov for et varmt og blødt leje, let adgang til foder og vand, samt mulighed for køling.

Formål

Formålet med erfaringsindsamlingen var at vurdere indretning og funktion af forskellige typer af sygestier.

Materiale og metode

Erfaringsindsamlingen blev gennemført i tre besætninger over en periode på et år med registreringer både sommer og vinter. Erfaringsindsamlingen omfattede sygestier til smågrise og slagtesvin. Besætningernes produktionsforhold ses i tabel 1.

Tabel 1.

Produktionsforhold og sygestiernes indretning i besætningerne

Besætning

1

2

3

 

Slagtesvin

Smågrise

Slagtesvin

Slagtesvin

Årlig produktion

11.500

18.000

9000

4.800

Indsættelsesinterval, uger

3

2

1

Sundhedsstatus

Konventionel

SPF + Myc

SPF + AP 12

Sygestier

Antal stier

6

8

8

6

Antal stipladser i alt

30

48

48

42

Stidimension, m

2,00 x 3,50

2,10 x 2,10

2,00 x 4,00

1,80 x 5,40

Antal stipladser pr sti [1]

5 (60-100 kg)

6 (15-30 kg)

6 (60-100 kg)

7 (60-100 kg)

Fodring

Tørfoder

Tørfoder

Vådfoder

Foderautomat

Rørfodringsautomat

Simpel tørfodringsautomat

Langkrybbe

Vandforsyning

Drikkekop

Drikkekop

Drikkekop

Besætningerne havde før erfaringsindsamlingens start meget forskellige sygestier med forskellige dimensioner og indretning osv., men fælles for dem alle var, at de i større eller mindre grad var mangelfuldt indrettet i forhold til opstaldning af syge dyr (figur 1, 3 og 5).

I forbindelse med erfaringsindsamlingen blev sygestierne optimeret, så alle sygestierne var indrettet, så de levede op til bekendtgørelse 1120 [1] blev opfyldt, dvs. krav til varme, blødt underlag i lejearealet, ingen træk, samt friskt vand og foder. På grund af de fysiske rammer i de tre besætninger var der, også efter optimeringen af sygestierne, forskel på stiernes dimensioner og indretning (figur 2, 4 og 6). Sygestierne i besætning 2 var kvadratiske, mens sygestierne i besætning 3 var meget aflange (figur 2 og 6). I besætning 2 blev det bløde underlag etableret med gummimåtter, hvilket gav mulighed for tildeling af strøelse (figur 4). I besætning 1 og 3 var der fast gulv i lejet, hvorved der var mulighed for at give grisene et strøet leje. Der var desuden forskellige fodringsprincipper i besætningerne (tabel 1).

Besætning 1 adskilte sig fra de øvrige besætninger, ved at sygestierne og de øvrige slagtesvinestier var placeret i samme uisolerede bygning, som tidligere havde fungeret som kostald. I besætning 1 var der fast gulv i hele sygestien med strøelse og gulvvarme 1,5 m fra bagvæggen (figur 1). Optimeringen af sygestien bestod i: etablering af spaltegulv i 1/3 af stien med en bjælkebredde på 70-80 mm og spalteåbning på 22-23 mm, isolering af bagvæggen, etablering af en isoleret overdækning og overbrusning over spaltegulvet (figur 2).

InfoSvin/lue0712a0986.tif

InfoSvin/lue0712b0987.tif

Figur 1. Indretning af sygestier før forbedringer i besætning 1 (Skitse: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 0986)

Figur 2. Indretning af sygestier efter forbedringer i besætning 1 (Skitse: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 0987)

I besætning 2 blev alle syge grise flyttet fra FRATS-stalden til en separat ejendom med syge- og opsamlingsstier. I tilknytning til sektionen med sygestier var der en bufferstald, som raskmeldte grise blev overført til og produceret færdig. Optimeringen af sygestierne blev gennemført ved at etablere et blødt underlag ved hjælp af gummimåtter og overdækning af lejearealet (figur 3 og 4). Sygestierne langs væggene var mindst og blev brugt til smågrise. Sygestierne i midten af sektionen var større og blev benyttet til slagtesvin, og som opsamlingsstier til raske grise. I besætning 2 blev afprøvet to forskellige typer gummimåtter fra henholdsvis ErgoFloor og Cowshopping. Måtterne fra firmaet ErgoFloor var ud mod spaltegulvet fastgjort med en skinne, som var skruet fast til gulvet, og måtterne fra Cowshopping var ud mod spaltegulvet limet fast til en forsænket skinne, hvilket medførte af måtte og skinne var i samme niveau.

InfoSvin/lue0712c0988.tif

InfoSvin/lue0712d0989.tif

Figur 3. Indretning af sygestier (de små stier yderst) og opsamlingsstier (de store stier i midten) i besætning 2 før forbedringer (Skitse: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 0988)

Figur 4. Indretning af syge- og opsamlingsstier i besætning 2 efter forbedringer. De mørkegrå områder angiver placeringen af gummimåtter, (Skitse: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 0989)

I besætning 3 var sygestierne meget smalle og aflange inden optimering (figur 5). Stierne blev optimeret ved at ændre stidimensionerne. Før optimeringen i besætning 3 var sygestiernes dimensioner 1,35 m × 5,4 m. Antallet af stier blev ændret fra 8 til 6, og de nye dimensioner var 1,80 m × 5,40 m. Derudover blev der indsat åbent inventar i hver anden stiadskillelse i gødearealet, der blev etableret overdækning i lejearealet, der blev etableret en langkrybbe til vådfoder samt en drikkekop (figur 6).

InfoSvin/lue0712e0972.tif

InfoSvin/lue0712f0973.tif

Figur 5. Indretning af sygestier i besætning 3 før forbedringer (Skitse: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 0972)

Figur 6. Indretning af sygestier i besætning 3 efter forbedringer (Skitse: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 0973).

I alle besætninger indsatte staldpersonalet syge grise i sygestierne og gennemførte behandlinger efter aftale med besætningsdyrlægen. De syge grise blev vejet, øremærket og sygdomsdiagnosen blev angivet. Staldpersonalet skulle også raskmelde grisene. Besætningen blev regelmæssigt besøgt af en medarbejder fra Dansk Svineproduktion, som vurderede de syge grise. Ved besøgene blev det kontrolleret at staldpersonalet overholdt de aftalte kriterier for at sætte en syg gris i sygesti og for raskmelding af en gris. Raskmeldte grise blev flyttet til opsamlingsstier. Resultater omkring grisenes sygdomsforløb afrapporteres særskilt [6].

Registreringer

Hver 14. dag blev stifunktion, hygiejne og klima registreret i sygestierne.

InfoSvin/lue0712g0974.tif 

Figur 7. Inddeling af sygestier i henholdsvis leje-, aktivitets- og gødeareal. Felterne 1-4 er leje-/ aktivitetsareal (fast gulv), og 5-6 er gødearealet (spaltegulv). Billede nr. 0974

Sygestierne blev opdelt i felter (figur 7) og forekomsten af gødning og fugt blev registreret i hvert felt. Niveauet af fugt og gødning blev angivet på en skala fra 1 til 4 (tabel 2). Forekomsten af fugt og gødning blev registreret særskilt. Der blev desuden lavet registreringer af hygiejne i krybbe og foderautomat, hvor eventuelt foderspild, foderrester og gødningsrester i krybben eller foderautomaten blev registreret. Forekomsten af foderrester blev ligeledes angivet på en skala fra 1 til 4 (tabel 2).

Tabel 2.

Karakterskala til vurdering af stifunktion og hygiejne i krybbe.

Karakter

Stifunktion

Gødning                                Fugt

Hygiejne i foderautomat, tørfoder

Hygiejne i krybbe, vådfoder

1

Ingen gødning i området

Ingen fugt i området

Ingen foderrester

Ingen foderrester

2

Mindre gødning i området

Mindre fugt i området

Mindre foderrester

friske foderrester

3

Moderat gødning i området

Moderat fugt i området

Moderate foderrester

Mugne foderrester

4

Meget gødning i området

Meget fugt i området

Mange foderrester

Indtørrede foderrester

Samtidig med registreringerne af stifunktion blev der hver 14. dag foretaget registreringer af staldens klima i besætning 1 og 3. I stiernes lejeareal samt i sygesektionens afkast blev der målt temperatur og koncentration af NH3 og CO2.

Resultater og diskussion

Stifunktion besætning 1

Stifunktion før
Før optimeringen i besætning 1 var der fast gulv i hele stien (figur 8). På trods af et stort halmforbrug var det vanskeligt at opretholde et tørt og varmt leje i sygestierne. Desuden var det vanskeligt at kombinere strøet fast gulv med overbrusning til køling af grisene i varme perioder.

Stifunktion efter
Etablering af gyllekanal og spaltegulv i en del af stiarealet bevirkede, at stierne lettere kunne holdes tørre og rene. Der kunne opretholdes et tørt og blødt leje med strøelse, samtidig med at overbrusningen kunne anvendes på spaltegulvet. Den isolerede overdækning og isolerede bagvæg medvirkede ligeledes til at opretholde et lunt og tørt leje (figur 9). Figur 18 viser, at temperaturen i lejet stort set hele året var højere end staldtemperaturen.

InfoSvin/erfaring071281030.tif

InfoSvin/Sygesti%20til%20slagtesvin0670.tif

Figur 8. Indretning af sygestier før forbedringer i besætning 1 (Foto: Elisabeth Okholm, billede nr. 1030)

Figur 9. Indretning af sygestier efter forbedringer i besætning 1 (Foto: Helle Lahrmann, billede nr. 0670).

Stierne fungerede godt i besætning 1 (figur 10 og 11). Grisene gødede primært på spaltegulvet og hvilede på det faste gulv under overdækningen. I enkelte stier med store grise, blev der observeret svineri i lejet, hvilket højst sandsynligt skyldes, at overdækningen ikke kunne løftes op. I sommermånederne blev der målt temperaturer i lejet på 25–33 °C. I de varme perioder lå de store grise derfor på spaltegulvet for at komme af med varmen og begyndte at gøde på det faste gulv.

InfoSvin/lue0712j0975.tif

InfoSvin/lue0712k0976.tif

Figur 10. Niveau af gødning i leje-, aktivitets- og gødeområde i de optimerede sygestier, besætning. Billede nr. 0975.

Figur 11. Niveau af fugt på gulvet i de optimerede sygestier, besætning 1. Billede nr. 0976

Stifunktion besætning 2

Stifunktion før
En del af stierne i besætning 2 var ikke indrettet som sygestier før erfaringsindsamlingen blev påbegyndt. Stierne havde fuldspaltegulv og manglede blandt andet et blødt leje, varmekilde, samt en funktionel overdækning.

Stifunktion efter
Ved hjælp af gummimåtter og overdækning blev der etableret et lunt leje i sygestierne. Måtterne gav god mulighed for tildeling af strøelse i lejet. For at mindske risikoen for at grisene bed måtterne i stykker, blev måtterne fastgjort på spaltegulvet. Måtterne fra firmaet ErgoFloor var fastgjort med skruer til en skinne over måttens niveau, hvorimod måtterne fra firmaet Cowshopping var limet fast til spaltegulvet. Skinnen gjorde det vanskeligt at skrabe gødning væk fra måtterne. Måtterne fra ErgoFloor blev desuden bidt i stykker af især de store grise. Måtterne fra Cowshopping havde en bedre holdbarhed og monteringen på gulvet fungerede bedre, idet fastgørelsesskinnen var forsænket. Der var dermed kant, som kunne gøre skrabning af gødning vanskelig. Fælles for begge fabrikater var, at måtterne fremstod relativt hårde, men ifølge fabrikanterne vil det forringe måtternes holdbarhed at benytte blødere gummimaterialer.

InfoSvin/erf712%2Dfig12a1019.tif

InfoSvin/erf712%2Dfig12b1028.tif

InfoSvin/Erf712%2Dfig%2012c1020.tif

Indretning af sygestier til smågrise efter optimering (billede nr. 1019)

Indretning før ændring til sygestier (billede nr. 1028)

Indretning af sygestier til slagtesvin efter optimering (billede nr. 1020)

Figur 12. Indretning af sygestier i besætning 2 før og efter optimering

Stifunktionen var god med et lavt niveau af gødning i aktivitets- og lejeområdet (figur 6), men stifunktionen var bedst i stierne med de mindste grise. De store grise havde en tendens til at svine på gummimåtterne i varme perioder. Der blev ikke målt temperatur i lejet eller registreret fugt i sygestierne i besætning 2, da det primært var ejeren selv, som foretog registreringerne.

InfoSvin/lue0712l0977.tif

Figur 13. Niveau af gødning i leje-, aktivitets- og gødeområde i de optimerede sygestier, besætning 2. Billede nr. 0977

Stifunktion besætning 3

Stifunktion før
Før optimeringen i besætning 3 var sygestierne dimensioneret meget uhensigtsmæssigt med en bredde på 1,35 m og en dybde på 5,4 m. I de smalle stier kunne store slagtesvin ikke ubesværet komme forbi hinanden. Stier til slagtesvin bør ikke være smallere end 1,60 m [2]. De smalle og aflange stier gjorde det vanskeligt for grisene at opdele stien i et leje-, aktivitets- og gødeområde, hvilket resulterede i en utilfredsstillende stifunktion.

Stifunktion efter
Antallet af sygestier blev ændret fra 8 til 6 stier, hvilket medførte at stierne blev bredere (1,80 m x 5,40 m). Overdækningen kunne slås op, hvorved nærmiljøet i lejet kunne optimeres efter grisenes alder og behov. Foderkrybben blev forlænget, så alle grise kunne æde samtidig.

InfoSvin/erfaring0712141031.tif

InfoSvin/8882.tif

Figur 14. Indretning af sygestier i besætning 3 før ændring (Foto: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 1031)

Figur 15. Indretning af sygestier i besætning 3 efter ændring (Foto: Torben Jensen, billede nr. 8882)

I registreringsperioden var det faste gulv under overdækningen overvejende tørt og rent uanset grisenes alder, men besætning 3 adskilte sig ved, at der i perioder var problemer med gødning og fugt i aktivitetsarealet og meget gødning på spaltegulvet (figur 16 og 17). I ca. 30 pct. af observationerne var der moderat eller meget gødning i aktivitetsarealet, hvilket sandsynligvis skyldes stiindretningen. Selvom sygestierne blev gjort bredere, var de stadig meget aflange, grisene skulle derfor stadig bevæge sig langt for at komme fra lejearealet til gødearealet, hvilket kan være ubehageligt for syge grise, og kan være årsag til, at der var gødning i aktivitetsarealet. Generelt bør længden være det dobbelte af bredden [2]. I denne besætning var længden tre gange så lang som bredden. Det ville være en fordel, hvis stiernes dimensioner kunne ændres til bredere og kortere stier, men det gav de fysiske rammer i besætningen ikke mulighed for. Problemerne med fugt i aktivitetsarealet kan også skyldes, at grisene i sygestierne i denne besætning blev fodret med vådfoder. I ca. 70 pct. af observationerne var der meget gødning i gødearealet, hvilket kan skyldes, at der var en dårlig gødningsgennemgang på spaltegulvet.

InfoSvin/lue0712m0978.tif

InfoSvin/lue0712n0979.tif

Figur 16. Niveau af gødning i leje-, aktivitets- og gødeområde i de optimerede sygestier, besætning 3. billede nr. 0978

Figur 17. Niveauet af fugt i de optimerede sygestier, besætning 3. Billede nr. 0979

Fodertildeling

Fodertildelingen fungerede generelt godt i alle tre besætninger (tabel 3). I besætning 3, hvor der blev anvendt vådfoder, var det særligt vigtigt at være opmærksom på hygiejnen i krybben. Det fremgår af tabel 3, at der var større problemer med afsætning af gødning i langkrybben, end det var tilfældet for de øvrige fodringsprincipper. Der bør være etableret enkeltkrybber eller en foderautomat pr. sti i sygestier, da der ofte vil være forskelligt antal dyr og ædelyst i stierne. Det kan resultere i ophobning af gammelt foder i den del af krybben eller automaten, hvor der ædes mindst. De simple tørfoderautomater gav de færreste foderrester omkring krybben og det mindste foderspild. En god hygiejne i forbindelse med fodertildeling er vigtig for at fremme grisenes ædelyst. I alle tre besætninger var der let adgang til vand i drikkekopper med vandspejl.

Tabel 3.

Registrering af svineri i relation til udfodringssystem. I tabel 2 ses karakterskalaen, som er brugt til vurdering af krybbefunktion

Besætning

Fodring

Gødning i foderet

Foderspild omkring foderautomat/krybbe

Foderrester omkring foderautomat/krybbe

1

Tørfoder,
rørfodringsautomat

1,01

1,23

1,17

2

Tørfoder,
simpel tørfodringsautomat

1,00

1,02

1,05

3

Vådfodring,
langkrybbe

1,14

1,02

1,21

Temperaturregulering

Ifølge bekendtgørelse nr. 1120 [1] skal der være kølemulighed i varme perioder, og der skal være en varmekilde i sygestien i kolde perioder. Kølemuligheden kan bl.a. opnås ved etablering af et overbrusningsanlæg over et spaltegulv, som ikke påvirker det øvrige nærmiljø i stien [3]. Der var etableret overbrusning i sygestier i besætning 1, og overbrusningen påvirkede ikke det øvrige nærmiljø, da der ikke var problemer med fugt i leje- og aktivitetsområdet i denne besætning (figur 11). I besætning 2 og 3 var der ikke etableret overbrusning. I disse stier udgjorde betongulvet kølefaciliteten [3].

Syge grise har i de fleste tilfælde mere brug for varme end køling. Bekendtgørelsen stiller derfor krav om en varmekilde i stierne. I besætning 1 og 3 blev varmekilden etableret med nedstøbte varmerør i det faste gulv under overdækningen. Det kunne desuden observeres, at gulvtemperaturen påvirkede temperaturen i lejet. På trods af lave rumtemperaturer i vinterperioden på omkring 15 °C, kunne der opretholdes en temperatur i lejet omkring 20 °C (figur 18 og 19). I besætning 2 var der etableret rumvarme via varmerør monteret på ydervæggene.

InfoSvin/lue0712o0980.tif

InfoSvin/lue0712p0981.tif 

Figur 18. Rumtemperatur og temperatur i lejet i besætning 1. Billede nr. 0980

Figur 19. Rumtemperatur og temperatur i lejet i besætning 3. Billede nr. 0981

I stier med raske dyr, er der en sammenhæng mellem temperatur og gødeadfærd. Når staldtemperaturen bliver over 22–24 °C begynder slagtesvin at gøde på det faste gulv [4]. I besætning 3 var der problemer med gødning og fugt på det faste gulv i aktivitetsarealet, og en mulig forklaring kunne være en forkert temperaturstrategi. Der kunne dog ikke påvises en sammenhæng mellem temperatur og gødeadfærd i sygestierne. I en sygesektion er der stor forskel på grisenes størrelse, og dermed også på grisenes behov for varme. Derudover har syge grise generelt et større behov for varme end raske grise. Det er derfor vigtigt at sikre, at der altid kan skabes en lidt højere temperatur i lejet ved hjælp af overdækning evt. suppleret med gulvvarme, samt at der i sommermånederne er mulighed for køling.

Ammoniak- og kuldioxidkoncentration

Målinger af ammoniak og kuldioxid i stalden giver oplysninger omkring luftkvaliteten i stalden. En høj CO2-koncentration indikerer et dårligt luftskifte, og en høj NH3-koncentration indikerer svine ri eller gylleventilation. Arbejdstilsynets grænseværdier for CO2- og NH3-koncentration er henholdsvis 5000 ppm og 20 ppm.

I besætning 1 og 3 sås enkelte registreringer med høje CO2- koncentrationer (figur 21 og 23), hvilket kan skyldes, at minimumsventilationen var indstillet for lavt, eller at den ønskede staldtemperatur ikke kunne opretholdes på grund af manglende varme, som derved begrænsede ventilationsanlægget. Den manglende varme kan enten forekomme på grund af lav belægning eller manglende rumvarme. Da der er stor forskel på sygestiernes belægning, er det vigtigt, at der kan tilføres varme i stalden. Syge grise har behov for ekstra varme, og ved lav belægning er der behov for ekstra varmetilførsel, for at ventilationsanlægget kan opretholde et godt klima.

InfoSvin/lue0712q0982.tif

InfoSvin/lue0712r0983.tif

Figur 20. NH3- koncentration i lejet og afkastet i besætning 1 (grænseværdi: 20 ppm). Billede nr. 0982.

Figur 21. CO2-koncentration i lejet og afkastet i besætning 1 (grænseværdi: 5.000 ppm). Billede nr. 0983.


InfoSvin/lue0712s0984.tif

InfoSvin/lue0712t0985.tif

Figur 22. NH3- koncentration i lejet og i afkastet i besætning 3 (grænseværdi: 20 ppm). Billede nr. 0984.

Figur 23. CO2- koncentration i lejet og i afkastet besætning 3 (grænseværdi: 5.000 ppm). Billede nr. 0985.

I besætning 3 var der meget store udsving i ammoniak-koncentrationen (figur 22). De høje NH3-koncentrationer opstod på grund af svineri i stierne på det faste gulv, og dermed fordampning af NH3 fra tilsvinede stier og grise. De høje NH3-koncentrationer stemte overens med registreringerne af svineri, som viste, at der var gødning i aktivitetsarealet. Koncentrationen af NH3 var større om vinteren, da der var et mindre luftskifte i stalden samtidig med, at der var svineri i aktivitetsarealet (figur 22). Svineriet i stierne i besætning 3 kunne ikke kædes sammen med temperatur-strategien. Svineriet skyldtes derfor højest sandsynligt indretningen af stierne i besætning 3.

Konklusion

Sygestier til smågrise og slagtesvin bør indrettes i særlige staldafsnit. De helbredte/raske grise skal efterfølgende kunne overføres til opsamlingsstier. Det er en stor fordel at samle sygestierne i ét afsnit, så tilsyn og behandling kan koncentreres til dette staldafsnit. Opsamlingsstierne kan være i samme afsnit som sygestierne eller i et særskilt afsnit med opsamlingsstier.

Det anbefales at der i syge- og opsamlingsstier etableres et strøet leje med overdækning, med mulighed for køling. Stiernes dimension bør for slagtesvin ikke være smallere end 160 cm for at grisene kan komme forbi hinanden. Som hovedregel bør længden af stien være det dobbelte af bredden. En god stidimension er 2 x 4 meter.

Det bløde leje kan etableres ved hjælp af gummimåtter som limes fast til spaltegulvet og fastgøres med forsænkede skinner. Holdbarheden af måtterne er dog størst i stier med små grise.

Det er vigtigt at opretholde en god hygiejne ved fodertildeling for at fremme grisenes ædelyst. Hvis der benyttes vådfodring, er det særligt vigtigt at være opmærksom på hygiejnen i krybben, så der ikke står fordærvet foder.

Antallet af sygestipladser afhænger af besætningens sygdomsprofil, men som hovedregel skal antallet af syge- og opsamlingsstipladser svare til 5 pct. af stipladserne i besætningen, hvoraf ca. 2 pct. skal være deciderede sygestier og resten skal være opsamlingsstier, så helbredte grise ikke flyttes tilbage til de almindelige sektioner [2], [5].

Sygestierne udnyttes bedst, når helbredte grise flyttes til opsamlingsstier. På den måde frigives der pladser i sygestierne, så syge grise kan flyttes til sygesti med det samme.

Syge grise har behov for ekstra varme, og ved lav belægning er der behov for ekstra varmetilførsel, for at ventilationsanlægget kan opretholde et tilstrækkeligt luftskifte og dermed et godt klima.

Referencer

[1]

Espersen, L.: (2004): Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om beskyttelse af svin. Bekendtgørelse nr. 1120 af 19. november 2004.

[2]

Nielsen, E.O.; Jensen, T.: (2006): Syge grise kan reddes. DS-nyt nr. 7, Dansk Svineproduktion

[3]

Nielsen, N.P.; Mathiasen, J.; Jensen, T.; Nielsen, E.O.: (2005): Indretning og brug af sygestier. Notat nr. 0505, Landsudvalget for Svin.

[4]

Pedersen, P.: (2005): Staldtemperatur. InfoSvin, Dansk Svineproduktion.

[5]

Udesen, F.: (2005): Der er god økonomi i velfærd. DS-nyt nr. 9, Dansk Svineproduktion

[6]

Nielsen, E.O.; Jensen, T.: (2007): Helbredelse i sygesti og god tilvækst. Erfaring nr. 0713, Dansk Svineproduktion


Deltagere:
EDB-konsulent Verner Ruby
Landbrugstekniker Roald Koudal, projektmedarbejder Helle Pelant Lahrmann, Den rullende Afprøvning


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Torben Jensen, Elisabeth Okholm Nielsen, Lone Rasmussen

Udgivet: 21. december 2007

Dyregruppe: Slagtesvin, Sogrise

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer