28. september 2011

Erfaring Nr. 1111

Idékatalog til brug ved renovering fra bokse til løsgående, drægtige søer

Skitseforslag viser relevante løsninger i forbindelse med renovering fra bokse til løsgående, drægtige søer.

Den 1. januar 1999 trådte loven om indendørs hold af drægtige søer og gylte i kraft. Loven indeholder bl.a. krav om løsdrift ved opstaldning af søer og gylte fra 4 uger efter løbning og indtil 7 dage før forventet faring. Inden 1. januar 2013 skal de sidste stalde med drægtige søer ændres fra bokse til løsdrift.

Stalde med løsgående søer optager et større areal end søer i bokse, derfor vil der ske en reduktion i antallet af årssøer, hvis den fortsatte produktion skal foregå indenfor eksisterende rammer. Anmeldeordningen giver under visse betingelser mulighed for, at der kan bygges til stalden uden miljøgodkendelse. Alternativt skal der søges en miljøgodkendelse. Det er den enkelte bygherres ansvar, at dette overholdes i den konkrete byggesag.

I hver enkelt besætning er følgende forhold relevante at vurdere:

  • Nybyggeri og eventuelt en udvidelse af besætningen
  • Renovering af eksisterende stald samt tilbygning for at opretholde det nuværende antal årssøer
  • Renovering af eksisterende stald samt inddragelse af fx slagtesvinestalde til opstaldning af gylte/søer for at opretholde det nuværende antal årssøer
  • Omlægning fra egenproduktion til indkøb af polte for at frigøre plads til løsgående søer
  • Renovering af eksisterende stald samt en reduktion af antal årssøer
  • Ophør med sohold.

Uanset hvilke fodringsprincip og indretning der vælges, skal produktionssikkerheden opretholdes. Ligeledes skal der i forbindelse med omlægningen være fokus på, at frekvensen af døde søer og søer med ben- og klovproblemer ikke stiger.

Formået med idékataloget er at give eksempler på, hvordan drægtighedsstalde med bokse kan ændres til løsgående søer. Fordi der er tale om tilpasning i eksisterende bygninger, vil indretning og drift ikke i alle tilfælde kunne leve op til anbefalingerne i relation til produktionssikkerhed. 

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevare-ministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/65. Sunde løsgående søer; ”2013”-problematikken samt journalnr.: 3663-D-09-00100

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 28. september 2011

Dyregruppe: Drægtige søer

Fagområde: Stalde og Miljø