6. januar 2012

Erfaring Nr. 1201

Projekt +25 kr.: Bedre management giver bedre sundhed og produktivitet hos slagtesvin

De sundhedsmæssige udfordringer var mave-tarm- og luftvejsproblemer. Der var en positiv effekt af tæt tilsyn, bedre klargøring af stald og omlægning til sektioneret drift. Alle tiltag blev gennemført indenfor besætningernes eksisterende rammer.

I tre eksempler fra projektet ”+25 kr. pr. slagtesvin” opnåede producenterne et markant løft i slagtesvinenes sundhed. Dødeligheden i besætningerne lå over landsgennemsnittet før projektet, men en stor motivation og iværksættelse af de aftalte handlingsplaner førte til, at dødeligheden blev halveret til et niveau under landsgennemsnittet. Det vigtigste tiltag i alle tre besætninger var bedre management. Det var grise med samme sundhedsstatus, der, under forbedrede vilkår, fik en forbedret sundhed og ydede en væsentlig bedre produktivitet.

Dødeligheden i en besætning er et økonomisk håndgribeligt udtryk for sundheden. Tabet ved dødelighed er beregnet til 6 kr. pr. produceret slagtesvin pr. procentpoint i dødelighed. I de tre case-besætninger faldt dødeligheden med henholdsvis 2,6 procentpoint, 2,7 procentpoint og 3,6 procentpoint, hvilket øgede besætningsejernes dækningsbidrag med 15-22 kr. pr. produceret slagtesvin.

Projektet ”+25 kr. pr. slagtesvin” havde til formål at øge produktiviteten i en række slagtesvinebesætninger ved hjælp af prioritering og implementering af kendt viden. De produktionsmæssige og økonomiske resultater af projektet er beskrevet i Erfaring nr. 1002 fra Videncenter for Svineproduktion. I alt 35 producenter ud af 55 deltagende gennemførte hele projektet.

Produktivitet og sundhed er nært forbudne, og slagtesvin med en god sundhed har også en god produktivitet. Alle sygdomsforløb vil påvirke dyret. Selv når grisene ikke har tydelige tegn på sygdom, vil foderudnyttelsen og tilvæksten være påvirket negativt. Alvorlige sygdomstilfælde kan føre til, at grisen dør eller må aflives. En høj dødelighed giver store tab i slagtesvineproduktionen.

I denne erfaring beskrives tre udvalgte besætningscases som eksempler på sundhedsrelaterede problemstillinger, der blev løst i besætninger, der deltog i projekt ”+25 kr. pr. slagtesvin”.  De største sundhedsmæssige udfordringer var mave-tarm-problemer og luftvejsproblemer. Løsningsforslagene i handlingsplanerne var besætningsspecifikke. I de tre besætninger blev en forbedret sundhed og lavere dødelighed primært opnået ved:

  • Tættere dagligt tilsyn og dynamisk udnyttelse af sygestier
  • Bedre klargøring af stald, så stalden var ren, tør og varm, når nye grise blev indsat
  • Omlægning til sektioneret drift. 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram journalnr.: 3663-D-07-00234


 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Elisabeth Okholm Nielsen, Markku Johansen, Marianne Kaiser

Udgivet: 6. januar 2012

Dyregruppe: Slagtesvin