23. februar 2012

Erfaring Nr. 1204

Søers ligge- og gødeadfærd i en kombisti

Nærværende erfaringsindsamling viste, at søerne i kombistier, hvor søerne har stået i boks i en periode, opdelte kombistien i hvile- og gødeområder, når boksen blev åbnet, og søerne blev løse.

Løse søer ’opdeler’ farestien i hvile-, og gødeområder, mens ædeområdet ’bestemmes’ af krybbens placering. Nærværende erfaringsindsamling blev gennemført i kombistier af typen ’Combi-flex faresti 2011’. Erfaringsindsamlingen viste, at søerne – også i kombistier, hvor søerne har stået i boks i en periode, opdelte kombistien i specifikke hvile- og gødeområder, når boksen blev åbnet, og søerne blev løse. Søerne foretrak primært at ligge med hovedet orienteret mod foderområdet (55 % af tilfældene), hvorimod de i forbindelse med gødningsafsætning vendte hovedet væk fra foderområdet (56 % af tilfældene).

Søer er generelt motiveret for at have støtte, når de lægger sig ned, og kan derfor i et vist omfang påvirkes til at lægge sig i et bestemt område i stien. Denne erfaringsindsamling viste dog, at det varierede, hvor i stien søerne foretrak at ligge men, at de i de fleste tilfælde lå med ryggen mod stisiden modsat inspektionsgangen.

Ved gødningsafsætning varierede det, hvor i stien søerne placerede bagparten, og dermed hvor i stien gødningen blev afsat. Der var dog en tendens til, at søerne i de fleste tilfælde gødede ved stisiden modsat pattegrisehulen.

Samlet tyder erfaringsindsamlingen på, at det er muligt at påvirke placeringen af søernes forparti, når søerne opdeler stien i et hvile- og et gødeområde, mens det er sværere at påvirke placeringen af søernes krop (bagpart). Det fremtidige arbejde med etablering af fast gulv i farestier til løse søer bør derfor fortsat fokusere på at opnå viden om mulighederne for at påvirke, hvor soen stiller sig med sin bagpart ved gødningsafsætning således, at der sikres en tilfredsstillende hygiejne.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har projekt ID: 09/10/72 samt journalnr.: 3663-D-10-00458.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Vivi Aarestrup Moustsen, Janni Hales Pedersen, Jane Rasmussen

Udgivet: 23. februar 2012

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Miljø