23. februar 2012

Erfaring Nr. 1205

Pattegrisedødelighed i produktionsbesætninger med farestier til løsgående søer

I fem besætninger blev pattegrisedødeligheden i stier til løse søer sammenholdt med resultater fra kassestier i de samme besætninger. Der var en større andel søer med to eller flere døde pattegrise i kuldet i diegivningsperioden i stierne til de løse søer.

I fem besætninger, der både havde traditionelle kassestier og løsdriftsstier i farestalden, blev der indsamlet data over to år i to besætninger og et år i de resterende tre besætninger. Pattegrisedødeligheden var højere hos søerne i stier til løsdrift end hos søerne i kassestier.

Den primære udfordring i forhold til løsdriftsstier er risikoen for en øget dødelighed blandt de levendefødte grise. For at videreudvikle en produktionssikker stitype til løsdrift i farestalden er der behov for at samle viden og erfaringer fra produktionsbesætninger.

Den totale pattegrisedødelighed (dødfødte + døde i diegivningsperioden) i kassestier var mellem 1,4 og 3,5 døde grise pr. kuld, mens dødeligheden i løsdriftsstierne var mellem 2 og 4,3 døde grise pr. kuld. Der var stor variation i dødeligheden mellem besætningerne, men i alle besætninger var den totale pattegrisedødelighed højere i løsdriftsstierne end i kassestierne.

En af de mest betydende faktorer i forhold til dødelighed i dieperioden var andelen af søer med hhv. få (0-1) eller mange (≥2) døde pattegrise i diegivningsperioden. I kassestierne var der hos 8-42 % af søerne to eller flere døde grise i diegivningsperioden, mens der hos 31-77 % af søerne i løsdriftsstierne døde to eller flere pattegrise i diegivningsperioden.

Der er stadig udfordringer i at opnå det samme lavere niveau af pattegrisedødelighed i løsdriftsstier, som der findes i kassestier. Resultaterne i erfaringsindsamlingen viste imidlertid, at der var potentiale for at mindske forskellen i niveauet af dødelighed. Ydermere var der en positiv udvikling over tid, idet resultaterne blev forbedret i takt med, at besætningerne fik erfaring med løsdriftsstierne.

Logo med Støttet af Fødevareministeriet og EU

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: DSP09/10/72 samt journalnr.: 3663-D-10-00458.

 


Forfatter: Vivi Aarestrup Moustsen, Janni Hales Pedersen, Caroline Kold Nielsen, Pia Brandt

Udgivet: 23. februar 2012

Dyregruppe: Diegivende søer, Pattegrise

Fagområde: Eksternt miljø