5. januar 2012

Erfaring Nr. 1206

Demonstration af klimastyring til forbedret stifunktion i slagtesvinestalde med delvist fast gulv

Behovet for manuel rengøring af stier med fast gulv til slagtesvin kunne begrænses betydeligt ved at tilpasse styreparametrene i ventilationsstyringen gennem produktionsforløbet.

Formålet med undersøgelsen var at udvikle og beskrive en klimastyringsstrategi som kunne reducere graden af svineri i en slagtesvinestald med delvist fast gulv. Afprøvningen blev gennemført i en slagtesvinestald med delvist fast gulv, hvor der var problemer med svineri. I staldsektionerne var der diffust luftindtag med supplerende kølemulighed i form af luftindtag via loftventiler og overbrusningsanlæg.

Svineri i et omfang, hvor manuel rengøring blev vurderet nødvendig, kunne i sommerperioden reduceres fra 70 % af stierne i kontrolgruppen til 11 % af stierne i forsøgsgruppen ved aktivt at tilpasse styreparametrene i ventilationsstyringen i forhold til grisenes lejeadfærd, samt ved at lede luft direkte ned over grisene i lejeområdet, når udetemperaturen var over 20 °C. Effekten af det styrede supplerende luftindtag kunne ikke påvises i hold 2, da udetemperaturforholdene hovedsageligt var under 20 °C. Den lave udetemperatur var årsag til, at det supplerende luftindtag ikke var åbent.

Det blev konkluderet, at fuldstændig udtørring og opvarmning af staldsektionen var afgørende for, at grisene fra indsættelse valgte leje på det faste gulv i stien, og at stierne i produktionsforløbet fungerede med et minimum af svineri.

Styringsstrategien, som medførte mindre svineri, var følgende: Ønsket rumtemperatur blev i forsøgsgruppen nedtrappet fra 20 °C ved indsættelse til 16 °C ved 45 kg. Luften via det supplerende indtag blev i forsøgsgruppen ledt direkte ned over lejet med en lufthastighed på 1-2 m/s, når udetemperaturen var 4 °C over ønsket temperatur. Der var overbrusning af gødeområdet i tidsrummet klokken 08:00 til 22:00 ved en udetemperatur over 10 °C. Overbrusningstiden blev øget fra 1 minut ved en udetemperatur på 10-14 °C til 2 minutter ved en udetemperatur på 18 °C. Intervallerne mellem hver overbrusning blev justeret mellem 15 og 20 minutter, afhængig af udetemperatur samt stiernes og grisenes renhed.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram journalnr.: 3663-D-08-00281 og 3663-D-09-00351 og har Projekt ID: DSP09/10/64

Støtte af Fødevareministeret og EU

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Thomas Ladegaard Jensen, Anders Leegaard Riis

Udgivet: 5. januar 2012

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø