9. juli 2012

Erfaring Nr. 1208

Indretning af stier til polte

I stier til store flokke af polte førte en ny indretning til at flere polte lå i lejerne og at gødemønsteret blev ændret.

To poltestier med 30-50 polte pr. sti blev mere velfungerende efter etablering af halmbrædder i lejerne, samt supplerende overbrusning i stien. Poltene lå mere i lejerne i begge stier end tidligere, og der var mere rene lejer i den ene sti. Derved faldt behovet for manuel rengøring af lejerne, og poltene havde et mere skridsikkert underlag at bevæge sig rundt på. I den ene sti blev det drænede gulv nærmest lejerne også mere rent, mens der blev set øget ophobning af gødning på spaltegulvet længst væk fra lejerne. Stierne blev således mere zoneopdelte, så poltene lå mere i én del af stien, og i højere grad gik væk fra leje- og ædeområdet for at gøde.

Tildeling af halm skete altid bag halmbrædderne, og halmen forblev i høj grad bag halmbrædderne. Et mere veldefineret og attraktivt leje bagest på det faste gulv havde en positiv effekt på poltenes brug af hele området med fast gulv, også det foran halmbrædderne. En anden årsag, til at poltene oftere lå i lejet, kunne også være, at halmbrædderne modvirkede træk, hvis kold luft fra spaltegulvsarealet bevægede sig op langs gulvet i lejerne, og nærmiljøet bag brædderne derfor blev forbedret.

Til polte fra 110 kg anbefales et total areal på 1,5 m2 pr. polt i stien med 0,5 m2 veldefineret leje af god kvalitet, det vil sige frit for træk og med daglig tildeling af halm. Så reagerer poltene med at vælge lejet som liggeområde og ikke mindst fravælge det som gødeområde.

Formålet med undersøgelsen var at afklare, om en ændret indretning kunne påvirke hygiejnen og liggeadfærden i poltestier til store flokke af polte. Undersøgelsen blev gennemført i én besætning i en poltestald med to stier. Stalden blev brugt til at træne grupper af polte i brug af en elektronisk foderstation.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/65.6 samt journalnr.: 3663-D-09-00368

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Midtgaard Rasmussen, Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 9. juli 2012

Dyregruppe: Polte

Fagområde: Stalde og Miljø