1. oktober 2012

Erfaring Nr. 1210

Automatisk halmtildeling til søer med strømaskine

I to besætninger fik søerne tildelt halm via en JH Mini-Strø. Anlægget har fortsat behov for videreudvikling.

På baggrund af erfaringer vurderes det, at en stabil daglig drift af JH Mini-Strø bedst sikres, ved at der i besætningen er erfarne brugere, samtidig med at den anvendte halm skal være af ensartet, god kvalitet. Superbrugerne skal være ansvarlige for maskinens daglige drift samt op- og nedjustering af halmmængde, alt efter søernes forbrug. Herudover anbefales et årligt serviceeftersyn, hvor strømaskinen efterses og softwaren opdateres.

Tildeling af halm via JH Mini-Strø blev afprøvet i en løbe-/kontrolstald med bokse og i en drægtighedsstald med redekasser og elektronisk sofodring (ESF).

I løbe-/kontrolafdelingen anbefales det at tildele halmen lige foran krybben. Tildelingen skal foregår mellem fodringerne. I en drægtighedsstald med løsgående søer og elektronisk ESF, hvor foderdøgnet starter ved midnat, er søerne naturligt mest aktive om eftermiddagen. For at sikre den bedst mulige udnyttelse af halmen på det drænede/faste gulv i lejet, kan størstedelen derfor med fordel tildeles om eftermiddagen.

Ved tildeling af begrænsede halmmængder, forekom der ikke problemer med udslusning af gylle, men det var nødvendigt at spule gyllekummen efter udslusning i løbestalden (bokse), hvor gyllen blev sluset ud via vakuum.

Halmtildeling med en automatisk strømaskine kan sikre permanent adgang til rode- og beskæftigelsesmateriale samt strøelse i lejet. Dette mindsker arbejdsforbruget i stalden til halmtildeling, men strømaskinen skal ligesom alt andet mekanisk udstyr tilses og løbende have udskiftet sliddele for at køre stabilt.

Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Helle Pelant Lahrmann , Lisbeth Ulrich Hansen, Louise Oxholm

Udgivet: 1. oktober 2012

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Miljø