7. november 2012

Erfaring Nr. 1212

27 blodparametre målt hos søer én uge før faring

Resultatet af blodprøvning af søer cirka én uge før faring er undersøgt for 27 blodparametre. Der sammenlignes til officielle referencer, og kuldnummerets betydning for referencen er angivet.

Referenceværdier for blodparametre beskriver det interval, som omfatter 95 pct. af alle normale dyr. Man skal kende referenceværdien for at kunne vurdere, om en blodprøve er normal eller om resultatet er unormalt for det pågældende dyr. Denne erfaring er et opslagsværk med referenceværdier til brug for dyrlæger, der ønsker at vurdere blodprøver fra søer udtaget lige før faring. Mange referenceværdier for svin er baseret på blodprøver fra slagtesvin. Ofte afviger prøver fra søer fra disse referenceværdier.

Data er vist som søjlediagrammer, der beskriver niveau og variation for de målte parameter. Hvis der var tegn på effekt af kuldnummer, er data vist pr. kuldnummer. Resultaterne er sammenlignet med referenceværdier fra Centrallaboratoriet på KU-SUND og fra Merck Veterinary Manual (MVM). 

De hæmatologiske parametre (1.750 søer) lå alle indenfor referenceværdierne. Der var tegn på, at der var forskel på niveauet for 1. kuldssøer og niveauet for 2.-9. kuldssøer, men ikke i et omfang der berettiger forskellige referenceintervaller for unge og gamle søer.

Niveauet for mineraler (110 søer) lå indenfor referenceværdierne for de fleste mineralers vedkommende. Værdierne for calcium lå dog indenfor et betydeligt mindre interval end referenceværdierne tillader. Det betyder, at blodprøver for calcium hos søer bør ligge indenfor et mindre område for at kunne kaldes normale, end referenceværdierne angiver. En fjerdedel af søerne have kaliumniveauer over begge referencer, der derfor bør revideres.

Enzymer (110 søer): Mange søer havde et højere niveau for enzymet ALAT end KU-SUND’s reference, og enkelte 1. kuldssøer lå også højere end referencen fra MVM. For ASAT er KU-SUND´s grænseværdi 10 gange højere end MVM´s. Alle søerne lå indenfor referenceværdien for ASAT fra MVM, hvorfor det anbefales at bruge denne som reference for ASAT hos søer. En stor del af søerne lå over referenceværdierne for GGT og LDL fra både KU-SUND og MVM. Ved undersøgelse af søer for GGT skal man således passe på ikke at overreagere, hvis man har målinger for GGT, der ligger over referenceværdierne.

Stofskifteprodukter (110 søer): For kolesterol dækker referenceværdierne fra KU-SUND og MVM ikke over hinanden. De fleste søer i undersøgelsen havde kolesterolmålinger, der lå højere end begge referencer. For protein stemte resultaterne pænt overens med referencerne fra MVM, mens KU-SUND omfatter et lidt højere niveau, som dog ikke forekom i undersøgelsen. For albumin lå resultaterne generelt over referenceværdierne fra KU-SUND, mens de passede bedre med MVM.

Affaldsprodukter (110 søer): Referencerne for creatinin fra KU-SUND passede betydeligt bedre med resultaterne end referencerne fra MVM. Referenceværdierne for bilirubin fra KU-SUND passede ligeledes bedst.

Indenfor så bredt et område vil der hele tiden komme ny viden. For at give nye brugere af manualen et optimalt udbytte, bedes alle nye resultater, fejl og afvigelser straks meddelt til førsteforfatteren på mail: FT@lf.dk, så vil teksten løbende blive opdateret.

Tabel 1. Oversigtsskema over de undersøgte blodparametre.

Parameter Side Parameter Side
Ilttransporten - Enzymer -
Røde blodlegemer 6 Alanin-aminotransferase (ALAT) 22
Hæmoglobin 7 Aspartat-aminotransferase (ASAT) 23
Hæmatokrit 8 Gamma-glutamyltransferase (GGT) 23
Immunsystemet - Laktat-dehydrogenase (LDH/LD) 24
Hvide blodlegemer 9 Stofskifteprodukter -
Neutrofile granulocytter 10 Kolesterol 25
Basofile granulocytter 11 Totalt protein 27
Eosinofile granulocytter 12 Albumin 28
Lymfocytter 13 Fructosamin 29
Monocytter 14 Affaldsstoffer -
Mineraler - Creatinin 31
Calcium 15 Bilirubin 32
Fosfor 17 Galdesyre 33
Kalium 18 Urea 34
Klorid 19 - -
Magnesium 20 - -
Natrium 21 - -

 

tiskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: 09/10/69 samt journalnr.: 3663-D-09-00368

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Flemming Thorup, Jane Rasmussen, Anja Kibsgaard Olesen

Udgivet: 7. november 2012

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Reproduktion, Sundhed