17. maj 2013

Erfaring Nr. 1310

Funktionsvurdering af foderstationer (ESF)

Fire forskellige foderstationer til ESF blev vurderet ud fra krav til søernes sikkerhed samt den daglige drift. Alle fabrikater klarede sig ”meget god” eller ”god” undtagen i forhold til information på levnelisten.

Fire forskellige foderstationer til elektronisk sofodring (ESF), som forhandles på det danske marked, blev funktionsvurderet. Funktionsvurderingen blev gennemført ved ét besøg i én besætning pr. fabrikant. Besætningerne var udvalgt af de respektive firmaer.

Følgende foderstationer deltog i vurderingen:

  • Agrisys A/S – Nedap Velos; software: Nedap Velos, version 2.3.
  • Big Dutchman A/S – CallMatic NT; software: P665
  • Bopil A/S – EFS 7; software: Farmcontrol
  • Skiold A/S – Skiold Datamix ESF; software: Version 2011aD 981002800

Foderstationerne blev vurderet i forhold til følgende kravspecifikationer: gode ind- og udgangsforhold til foderstationen, tilstrækkelige pladsforhold for soen i foderstationen og ved krybben, ingen foderrester og kagedannelse i krybben, intet foderspild, nem udtagning af foderprøver, ingen risiko for brodannelse, tilstrækkelige muligheder for indstilling af ædetider, og tilstrækkelig med information på levnelisten. Kravene var valgt på grund af deres betydning for søernes sikkerhed og den daglige drift.

Alle fabrikater fik bedømmelsen ”meget god” eller ”god” på alle punkter undtagen information på levnelisten. Dette er en klar forbedring af foderstationerne i forhold til sidst de blev testet i 2007. I relation til information på levnelisten fik Bopil og Skiold karakteren ”mindre god”. For begge fabrikater var det ikke muligt at se, hvilken foderkurve den pågældende so var på. Endvidere fremgik det ikke, hvor meget foder soen skulle tildeles jf. foderkurven. Endelige kunne levnelisten fra Skiold ikke oplyse om levnet mængde foder for de sidste tre døgn.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/65.10 samt journalnr.: 3663-D-09-00368.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen, Hanne Nissen

Udgivet: 17. maj 2013

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Miljø