8. juli 2013

Erfaring Nr. 1316

Store variationer i søers vægttab og daglig kuldtilvækst

En deskriptiv dataanalyse af 871 kuld fra 8 besætninger viste store variationer i søernes vægttab og i gennemsnitlig kuldtilvækst pr. diegivningsdag. Der er udarbejdet nye referenceværdier til vurdering af søernes produktivitet i diegivningsperioden.

En deskriptiv analyse af 871 standardiserede kuld fra otte besætninger viste, at der var store variationer både mellem og indenfor besætningerne i søernes produktivitet i diegivningsperioden. Den gennemsnitlige so producerede 2,62 kg kuldtilvækst pr. dag, fravænnede 11,52 grise pr. kuld og tabte 19,3 kg i diegivningsperioden, når der blev korrigeret for vægten af de fødte grise. De 10 pct. bedste søer havde en kuldtilvækst på mere end 3,24 kg pr. dag og fravænnede mere end 13,0 grise pr. kuld.

Ud fra resultaterne blev der genereret referenceværdier i form af gennemsnitsværdier samt 10 % og 90 % percentiler for blandt andet nøgletallene; levendefødte grise pr. kuld, fravænnede grise pr. kuld (fravænnede pr. fravænning) og gennemsnitlig daglig kuldtilvækst. Referenceværdierne gør det muligt både at vurdere produktiviteten i en aktuel besætning i forhold til gennemsnitstal, samt i forhold til de bedste søer på tværs af de otte besætninger der indgik i datamaterialet. Referenceværdierne giver som noget nyt et overblik over antallet af fravænnede pr. fravænning samt gennemsnitlig daglig kuldtilvækst, hvilket giver mulighed for at opstille og evaluere på nye produktionsmål i forhold til et referencegrundlag.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr: 053-400950 samt journalnr.: 3663-D-09-00367 og 3663-U-11-00183.

Støtte af Fødevareministeret og EU 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Thomas Sønderby Bruun, Gunner Sørensen

Udgivet: 8. juli 2013

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring, Management