16. september 2013

Erfaring Nr. 1319

Håndtering af ensileret kernemajs i tørfoder

Erfaringer fra én besætning tyder på, at 20 % meget våd, ensileret kernemajs kan håndteres i tørfoder. Der var behov for omrører i færdigfodersilo på grund af brodannelse. Inspiration og forslag til håndteringsmæssige løsninger gives.

Erfaringer har vist, at iblanding af 20 % ensileret kernemajs i hjemmeblandet tørfoder var maksimum rent håndteringsmæssigt. Den ensilerede kernemajs havde et vandindhold på 50 %, hvilket var ca. 10 procentenheder over det optimale. Majsen repræsenterede derfor det mest våde og uhåndterbare kernemajs, der kan forventes ensileret i Danmark.

Ved en iblanding på ca. 20 % ensileret kernemajs af tørfoder, var vandprocenten i færdigfoderet på 20,4 %. Opblanding og transport af foderet fungerede udmærket, men der begyndte at komme brodannelser i færdigfodersiloen. Dette kunne dog afhjælpes ved etablering af en omrører i siloen. Fyldning af foderanlægget via et påslag fra Aza foregik uden problemer. Det høje vandindhold bevirkede at støv og foderrester sugede vand og dannede små klumper i foderet.

Rørfodringsautomater med tragt og uden omrører krævede ekstra justering fra 20 % iblanding, mens tragtautomater med omrører fungerede fint. Følgende automater fungerede godt: Tube-O-Mat fra Egebjerg, FunkiMat fra ACO Funki og Ergomat med omrører fra KJ Klimateknik. Nogle automater var med en kæde, men dette var ikke nok til at forhindre brodannelse. Udløbenes påmontering på foderrøret havde også betydning, idet enkeltudtag fungerede bedre end dobbeltudtag.
På en 100 m lang foderstreng med 30 udtag blev der ved analyser og sigteprofiler ikke konstateret afblanding af foder med op til 20 % iblanding under transport i fodringsanlægget.

Pilottesten foregik i en kold vinterperiode i én besætning ved Haderslev.

Erfaringerne fra denne pilottest giver en del bud på, hvor de kritiske punkter er i anlægget, samt forslag til tekniske løsninger samt brugbare automattyper. Erfaringerne kan tjene til inspiration for andre, men testens omfang er for lille til at danne grundlag for egentlige anbefalinger. Hvis våd kernemajs bruges i tørfoder i længere og varmere perioder anbefales det at have særlig fokus på foderhygiejne i form af hyppig kontrol og rengøring af blande- og foderanlæg for at undgå belægninger og skimmelvækst.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 052-300300 samt journalnr.: 32101-U-12-00227

 

Logo Støtte af Fødevareministeriet og EU
                      

Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Else Vils

Udgivet: 16. september 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring