14. november 2013

Erfaring Nr. 1322

Ringanalyse finder god analysesikkerhed for jodtal

En ringanalyse med 6 laboratorier har vist god analysesikkerhed for fedtsyreprofiler og jodtal i foder og rygspæk. Den analysemæssige spredning var ca. 1 jodtalsenhed.

Jodtal er et sammenfattende mål for andelen af umættet fedt i en fedtkilde og jodtallet bestemmes i dag ud fra analyser af fedtsyreprofiler.

Der er gennemført en ringanalyse i regi af Fødevarestyrelsens Metodeudvalg for at bestemme analysenøjagtighed for fedtsyrer og jodtal beregnet ud fra fedtsyreprofilen.

Ringanalysen viser, at analyseusikkerheden er lille i forhold til variation mellem fodermidler og grise, og at man kan nøjes med få analyser af et foderparti for at få en sikker værdi for jodtallet.

I ringanalysen indgik tre foderblandinger, 3 råvarer og 3 spækprøver fra forsøgsgrise. Der var god analysesikkerhed på fedtsyreprofilerne og dermed også på jodtallet, som blev beregnet ud fra fedtsyreprofilen.

I undersøgelsen var den analysemæssige spredning i jodtal ca. 1 jodtalsenhed for spækprøver - lidt højere for foderblandinger og lidt lavere for de indgående råvarer.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden. Aktivitetsnr. 052-300410.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk, Erik De Clerck

Udgivet: 14. november 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring