Jodtal er et sammenfattende mål for andelen af umættet fedt i en fedtkilde og jodtallet bestemmes i dag ud fra analyser af fedtsyreprofiler.
Der er gennemført en ringanalyse i regi af Fødevarestyrelsens Metodeudvalg for at bestemme analysenøjagtighed for fedtsyrer og jodtal beregnet ud fra fedtsyreprofilen.
Ringanalysen viser, at analyseusikkerheden er lille i forhold til variation mellem fodermidler og grise, og at man kan nøjes med få analyser af et foderparti for at få en sikker værdi for jodtallet.
I ringanalysen indgik tre foderblandinger, 3 råvarer og 3 spækprøver fra forsøgsgrise. Der var god analysesikkerhed på fedtsyreprofilerne og dermed også på jodtallet, som blev beregnet ud fra fedtsyreprofilen.
I undersøgelsen var den analysemæssige spredning i jodtal ca. 1 jodtalsenhed for spækprøver - lidt højere for foderblandinger og lidt lavere for de indgående råvarer.
Tilskud
Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden. Aktivitetsnr. 052-300410.
Download