15. januar 2014

Erfaring Nr. 1402

Tildeling af antibiotika til tør- og vådfoder

Antibiotika tildelt til foder skal opblandes, så alle grise i en sti får den tiltænkte dosis. Der er testet forskellige metoder til tildeling af antibiotika til tør- og til vådfoder.

Tildeling af antibiotika til grisene i en sti – enten i en tørfoderautomat eller i en langkrybbe med vådfoder – skal ske, så antibiotika og foder blandes så godt, at alle grise i stien får den tiltænkte dosis antibiotika. En test af forskellige metoder til at dosere antibiotika har vist, at der ikke ved alle metoder opnås lige god opblanding af antibiotika i foderet.

Konklusionen af erfaringsindsamlingen er:

Antibiotika i tørfoderautomat

  • Grundig opblanding af foder og antibiotika i en fodervogn og efterfølgende udfodring i automat giver den bedste fordeling.
  • Grundig opblanding af antibiotika direkte i en foderautomat giver en rimelig fordeling.
  • Topdressing, hvor antibiotika placeres over på foderet i en foderautomat uden yderligere opblanding, giver en meget uens fordeling, og denne metode kan ikke anbefales.

Antibiotika i vådfoder (langkrybbe)

  • Medliq-enheder® fra Danish Farm Design giver en god opblanding i krybben.
  • Tildeling af en opløsning af vand og antibiotika med en vandkande under udfodring giver en god opblanding. Denne metode er arbejdskrævende, og den kræver, at man er i stalden i forbindelse med fodring.
  • Tildeling af en antibiotikaopløsning i krybben før udfodring viste en uens opblanding. Fordelingen skønnes at være afhængig af udfodringshastighed, tørstofprocent i foderet, krybbeudformning (rund/flad bund), længde af krybber osv. I denne undersøgelse er alle ovennævnte forhold ikke undersøgt. Vælges det at tildele antibiotikaopløsning før udfodring, så bør det altid indledningsvist tjekkes ved hjælp af farvetest, at fordelingen er tilfredsstillende ensartet inden denne metode anvendes.

Husk altid at anvende personlige værnemidler (handsker og egnet støvmaske) ved håndtering af antibiotika.

Der er i erfaringsindsamlingen anvendt et rødt farvestof i stedet for antibiotika. Det røde farvestof er et fint pulver ligesom de fleste typer antibiotika, og det forventes, at det vil fordele sig i foderet som et antibiotika-produkt. Opblanding af farvestof/farveopløsning i de testede metoder er alene vurderet visuelt, og tildeling i ad libitum vådfodring er ikke undersøgt.

 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne. Aktivitetsnr.: 079-370050 samt journalnr.: 3663-D-10-00459.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Tommy Nielsen, Lisbeth Jørgensen, Elisabeth Okholm Nielsen

Udgivet: 15. januar 2014

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Management