19. maj 2014

Erfaring Nr. 1404

3 PRRS-stabile sohold leverede hver 10 hold PRRS-fri smågrise

Tre besætninger producerede hver 10 hold PRRS-fri smågrise, selvom soholdet var PRRS-positivt. Dette var muligt på trods af forskelle i produktionssystemer og PRRS-vaccinationsstrategier.

I tre besætninger var det muligt at producere 10 PRRS-fri hold af smågrise i hver besætning over tid, selvom soholdet var PRRS-positivt. Dette var muligt på trods af forskelle i produktionssystemer, karantænebrug og PRRS-vaccinationsstrategier.

I undersøgelsen indgik tre besætninger. Besætningerne var deklareret PRRS-positive, hvilket betyder, at der var påvist antistoffer mod PRRS i søernes blod, men besætningsejerne formodede, at de havde et PRRS-stabilt sohold (ingen cirkulation af PRRS-virus blandt søerne), så grisene var PRRS-fri (grise uden PRRS-virus) ved 30 kg. I hver besætning blev der taget blodprøver af 10 hold grise ved 30 kg.

I 2 af besætningerne blev der taget prøver af hvert hold grise 10 uger i træk. I den tredje besætning, som havde fravænning hver anden uge, fik hvert andet hold smågrise taget blodprøver, så der blev taget prøver hver 4. uge. Hver gang blev der taget 20 blodprøver, som blev undersøgt for PRRS-antistoffer ved ELISA-test. Såfremt en prøve var positiv i ELISA-testen, blev den undersøgt i yderligere en test for PRRS-antistoffer, IPT-testen.

I alle tre besætninger var der et varierende antal grise, der var positive for PRRS-antistoffer ved ELISA-testen, men de var alle negative for PRRS-antistoffer ved IPT-testen. Det formodes, at grisene var PRRS-fri, og at de positive prøver skyldtes, at grisene stadig havde PRRS-antistoffer fra råmælken ved 30 kg.

Det konkluderes, at det er muligt at producere 10 hold PRRS-fri smågrise, selvom soholdet er deklareret PRRS-positivt. 2 af besætningerne blev fulgt over 10 uger, den tredje over 40 uger.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Charlotte Sonne Kristensen, Lars Erik Larsen, Charlotte Kristiane Hjulsager

Udgivet: 19. maj 2014

Dyregruppe: Søer, Smågrise

Fagområde: Sundhed/Veterinært