7. august 2014

Erfaring Nr. 1409

Supplerende mælk i farestien med 18 grise pr. kuld

Supplerende mælkeerstatning i mælkekop-anlæg i farestien resulterede i en dødelighed fra kuldudjævning, på 11 % i kuld med gennemsnitligt 17,8 grise. Grise under 800 g var ikke inkluderet. Forstudiet viser således et perspektivrigt biologisk potentiale.

Et forstudie med 40 kuld indikerer, at supplerende mælk kan være en metode til, at soen passer flere grise, hvorved behovet for ammesøer bliver mindre. I kuld med gennemsnitligt 17,8 grise fra kuldudjævning var dødeligheden, fra kuldudjævning til fravænning, på 11 %, og fravænningsvægten var gennemsnitligt 7,3 kg pr. gris ved 28 dage. De mindste grise, under 800 g, var fjernet fra kuldene ved kuldudjævning og var derfor ikke inkluderet.

Der blev forbrugt gennemsnitligt godt 1,4 kg mælkepulver pr. fravænnet gris, hvilket var 3 gange mere end forbruget i et andet forstudie med 14 grise pr. so.

Det biologiske potentiale, som resultaterne fra forstudiet viste, er til stede og åbner for nye perspektiver i relation til fremtidige sti- og managementsystemer til diegivende søer.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen

Udgivet: 7. august 2014

Dyregruppe: Diegivende søer, Pattegrise

Fagområde: Stalde og Miljø