22. september 2014

Erfaring Nr. 1414

Test af strålevarmekilder i pattegrisehuler

Strålevarmekilder med rektangulær varmeflade blev sammenlignet med en traditionel varmelampe (100 W) i farestier med delvist fast gulv og gulvvarme i pattegrisehulen. Der var ikke tydelig sammenhæng mellem grisenes brug af hulen og lampetype.

Strålevarmekilder med rektangulær varmeflade og et deraf antaget større spredebillede af varmen end en traditionel kegleformet varmelampe blev sammenlignet med en traditionel varmelampe (100 W) i en besætning med farestier med delvist fast gulv og gulvvarme i pattegrisehulen.

De nye strålevarmekilder var varmearmaturerne eHeat (150 W, kurvestyret) og Aniheater (hhv. 150 W og 100 W, +/- led-lys) samt varmepanelet Little Flat (95W). Der var ikke datagrundlag til en statistisk analyse, men data viste ikke tydelig sammenhæng med hensyn til grisenes liggeadfærd i pattegrisehulen uanset lampetype.

Varmekilderne blev anvendt ud fra dét koncept, der fulgte med den givne type, dvs. ”kurvestyring” (eHeat), ”mulighed for halvering af varmen” (Aniheater) eller tænd/sluk (Little Flat). I praksis er det grisenes liggeadfærd, der viser, om klimaet i pattegrisehulen er optimalt. Grisenes liggeadfærd i hulen var derfor bestemmende for, hvornår - efter faring - strålevarmen i pattegrisehulen blev slukket.

Temperaturen i hulen var 1-2 °C højere med de nye varmekilder end med den traditionelle varmelampe (100 W).

Energiforbruget pr. kuld (kWh) var numerisk størst ved de nye typer varmearmaturer og en direkte afspejling af, hvor mange dage varmekilden var tændt kombineret med effekten. Energiforbruget var 14 kWh/kuld fra faring ved traditionel varmelampe (100 W). eHeat brugte 23 kWh/kuld. Aniheater (150 W) brugte 21 kWh/kuld, mens Aniheater + led-lys (100 W) brugte 16 kWh/kuld. Little Flat brugte 20 kWh.

Der er siden testen foretaget væsentlige ændringer af eHeat. Little Flat kan nu fås med reguleringsmulighed og led-lys.

Det større spredebillede fra de aflange varmelegemer antages at kunne kompensere bedre for eventuelle kuldebroer i pattegrisehuler end en kegleformet lampe. Det vurderes, at eventuel udskiftning af strålevarmekilde umiddelbart vil have større relevans i pattegrisehuler med uhensigtsmæssig indretning og/eller stort varmetab.

Jo mere ”intelligent” styringen af det termiske miljø i hulen er, des mindre behov er der for manuelt tidsforbrug til individuel håndtering af pattegrisehuler i det daglige. En fortsat udvikling af intelligente varmekilder og med en ensartet varmefordeling i pattegrisehulen er derfor relevant. Uanset tekniske løsninger så er det daglige tilsyn med hulens funktion og grisenes liggeadfærd nødvendigt for at kunne konstatere, om justeringer af varmen skal foretages.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen, Rune Røjgaard Andreasen, Peter Hansen

Udgivet: 22. september 2014

Dyregruppe: Diegivende søer, Pattegrise, Søer

Fagområde: Stalde og Miljø