13. oktober 2014

Erfaring Nr. 1416

Tomgangstygning påvirker sandsynligvis ikke mavesundheden hos søer

Observationer i et sohold med moderate maveforandringer/-sår tyder ikke på, at der er en sammenhæng mellem tomgangstygning og mavesundhed hos søer.

Denne undersøgelse er gennemført i en besætning, hvor søerne fik hjemmeblandet vådfoder og havde en moderat frekvens af maveforandringer/-sår (gennemsnitligt maveindeks på cirka 5). Under disse forhold kunne der ikke vises en sammenhæng mellem mavesundhed hos søer, der tomgangstyggede tre dage i træk og søer som ikke tomgangstyggede i samme periode lige inden slagtning.

Hypotesen var, at søer tomgangstygger for at producere mere spyt. Spyt indeholder bikarbonat, som neutraliserer saltsyren i maven og derved hæver pH i mavesækken og forebygger mavesår.

Der indgik 41 par søer – 82 stk. i alt i denne undersøgelse. I hvert par var der en so, som var set tomgangstygge ved tilsyn tre dage i træk og en tilsvarende so, som ikke tomgangstyggede ved disse tre tilsyn. Søerne blev i gennemsnit slagtet 15 dage efter fravænning, og der var ikke forskel mellem grupperne i gennemsnitligt antal dage fra fravænning til slagtning.




Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen, Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 13. oktober 2014

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring