24. oktober 2014

Erfaring Nr. 1417

Stor variation i omkostninger til hjemmeblanding

Kontante kapacitetsomkostninger til energi, arbejde og vedligehold af hjemmeblandingsanlæg er målt på 11 bedrifter. De målte værdier kan anvendes til benchmarking for svineproducenter, der ønsker at optimere omkostninger ved hjemmeblanding.

De kontante kapacitetsomkostninger ved hjemmeblanding, især til tidsforbrug, varierede som forventeligt meget. Dermed er det også et område med potentiale for forbedringer. De målte værdier kan anvendes til benchmarking for hjemmeblandere, der ønsker at arbejde med optimering af omkostninger ved hjemmeblanding.

De samlede kapacitetsomkostninger til energi, arbejde og vedligehold varierede fra 1,81 til 6,82 kr. pr hkg med et gennemsnit på 3,87 kr. pr hkg.

Energiforbrug til hjemmeblanding varierede fra 1,11 til 2,07 kWh pr. hkg med et gennemsnit på 1,44 kWh pr. hkg. De to bedrifter, der anvendte lufttransport, havde det højeste elforbrug. Ved en elpris på 0,90 kr. pr. kWh varierede omkostningen til energi fra 1,00 til 1,86 kr. pr. hkg med et gennemsnit på 1,29 kr./hkg. Det målte elforbrug var lavt sammenlignet med data fra EnergiMidt, der har beregnet, at den energimæssigt billigste løsning giver et energiforbrug på 1,19 kWh pr. hkg og den energimæssigt dyreste løsning 3,72 kWh/hkg.

Tidsforbrug til hjemmeblanding varierede fra 0,4 til 12 minutter pr. ton færdigfoder. Tidsforbruget var størst, hvor der foregik flytning af korn eller foder med bemandede maskiner.  Ved en aflønning på 220 kr. pr. time varierede arbejdsomkostningen fra 0,2 til 4,4 kr. pr. hkg. Ikke alle havde registreret særskilt tid til kontorarbejde. Ved anvendelse til benchmarking bør der sammenlignes med enkeltdata i forhold til det pågældende system.

Omkostninger til vedligehold varierede fra 0,09 til 1,94 kr. pr. hkg med et gennemsnit på 0,79 kr. pr. hkg. Omkostningerne til vedligehold falder meget ujævnt over årene, hvilket sammen med anlæggenes forskellige alder, forklarer denne variation.

Kontante kapacitetsomkostninger til energi, arbejde og vedligehold af hjemmeblandingsanlæg blev registreret på 11 bedrifter, heraf 8 med tørfoder og 3 med vådfoder.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Else Vils

Udgivet: 24. oktober 2014

Fagområde: Ernæring, Produktionsøkonomi