19. december 2014

Erfaring Nr. 1421

Vandforbrug hos smågrise

Der er stor forskel på drikkemønstret hos smågrise på tørfoder sammenlignet med smågrise på ad libitum vådfoder. Vandforbruget hos smågrise på vådfoder er så lavt, at medicinering via drikkevandet sandsynligvis ikke vil give en korrekt dosering.

Der er stor forskel på drikkemønstret hos smågrise, der fodres med tørfoder sammenlignet med smågrise, der fodres med vådfoder. Smågrise, der fodres med tørfoder har et tilstrækkeligt vandforbrug til at behandling via vandforsyningen er mulig. Vandforbruget hos smågrise på vådfoder er så lavt, at behandling via drikkevandet sandsynligvis ikke vil give en korrekt dosering til alle grise.

Til denne erfaring blev der indhentet data og praktiske erfaringer fra tre smågriseproducenter. To producenter fodrede med tørfoder i hele smågriseperioden, mens den sidste producent fodrede med tørfoder i starten af smågriseperioden hvorefter der blev skiftet til vådfoder. Der var tydelig forskel på drikkemønster og vandforbrug, når man sammenlignede tørfoder og vådfoder til smågrise. Grise på vådfoder drak betydeligt mindre, og det vil kunne øge risikoen for, at medicinering i vandet ikke giver den korrekte dosering til alle grisene.

Overvågning af vandforbruget via vandur viser, at forbruget varierer med grisenes døgnrytme, og at hændelser som medicinering og vaccination kan afspejles i vandforbruget. Producenterne brugte de daglige kurver over smågrisenes vandforbrug i deres produktionsovervågning.

Denne erfaringsindsamling havde til formål at belyse om smågrise med vådfodring vil kunne behandles via vandforsyningen.

download

Læs hele Erfaring nr. 1421

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Karen Bach-Mose, Elisabeth Okholm Nielsen, Niels Peter Baadsgaard

Udgivet: 19. december 2014

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Management, Stalde og Miljø, Sundhed