17. december 2014

Erfaring Nr. 1422

Høj overlevelse i farestalden

Intensiv farestaldsrådgivning kan reducere pattegrisedødeligheden i farestalden gennem implementering af korrekte arbejdsrutiner, struktur, samarbejde og motivation.

Intensiv farestaldsrådgivning kan reducere den totale pattegrisedødelighed i farestalden. Over en periode på to til tre måneder, har otte sobesætninger gennemgået et rådgivningsforløb med besætningsbesøg ca. hver 4. uge. En grundig forventningsafstemning, besætningsgennemgang, fastlæggelse af mål for produktionen, implementering af tiltag og tæt opfølgning fik den gennemsnitlige totaldødelighed til at falde 3,6 procent fra 23,6 til 22,8 procent målt over en før-periode på 8 uger og en efter-periode på 8 uger. Fire af de otte besætninger opnåede en reduceret totaldødelighed fra 25,0 procent til 21,0 procent, mens de sidste fire oplevede en stigende totaldødelighed fra 22,3 procent til 24,5 procent.

Seks af de otte besætninger oplevede et fald i dødfødte grise pr. kuld, fem besætninger fik færre døde grise pr. kuld i diegivningsperioden og seks besætninger opnåede flere fravænnede grise pr. kuld.

Resultaterne målt kvartalsvist eller på halve år viste en reduktion af totaldødeligheden hhv. fra 24,8 til 22,2 procent og 24,9 til 22,7 procent. Det svarer til en reduktion på hhv. 10,6 og 9,0 procent. Målt på halvåret præsterede syv af otte besætninger en reduktion i procent totaldøde blandt pattegrisene.

Resultaterne er opnået gennem implementering af mere klar og hensigtsmæssig ansvarsfordeling, bedre kommunikation og mere synlig ledelse, bl.a. i form af bedre opfølgning. Korrekte arbejdsrutiner, bedre samarbejde, mere motivation og systematik i farestalden var også afgørende faktorer. Fagligt blev der primært sat fokus på optimering af rutiner omkring flytning af pattegrise, pattegrisenes nærmiljø og fodring af søer.

Projektet viste, at inddragelse og motivation af relevante medarbejdere er afgørende for fastholdelse af fokus og derved ønskede resultater. Projektet viste også, at det tager tid og tålmodighed at se resultaterne af ændrede rutiner, hvilket illustreres ved, at fire nåede succes, mens de fire resterende havde benyttet mere langsigtede tiltag.

Download

Læs hele Erfaring nr. 1422

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Rikke Ingeman Svarrer, Inga Riber Kristiansen

Udgivet: 17. december 2014

Dyregruppe: Pattegrise, Søer

Fagområde: Rådgivningsaktivitet