18. september 2015

Erfaring Nr. 1512

Test af Detoxy Color til reduktion af ammoniak

Detoxy Color malingsprodukterne i denne pilottest viste ingen ammoniakreducerende effekt. Ud fra testen kan det derved ikke forventes, at produkterne kan reducere ammoniakemissionen fra danske svinestalde.

Titaniumdioxid kan, under påvirkning af UV-stråler, katalysere en nedbrydning af ammoniak til frit kvælstof og brint [1]. Producenten af Detoxy Color, et nyt malingsprodukt på det danske marked indeholdende titaniumdioxid, hævder, at det kan katalysere en nedbrydning af ammoniak til frit kvælstof og brint ved normalt lys. Hvis Detoxy Color kan nedbryde ammoniak under påvirkning af normal belysning, da vil indvendig maling med Detoxy Color af de danske svinestalde sandsynligvis kunne sænke den årlige ammoniakemission.

Ved denne pilottest af Detoxy Color samt et ammoniakoptimeret Detoxy Color produkt, (Detoxy-NH3), blev der ikke fundet nogen ammoniaknedbrydende effekt. På baggrund af denne test kan ingen af produkterne vurderes i stand til at reducere emissionen af ammoniak fra danske svinestalde. 

Pilottesten blev udført således, at alle for nedbrydningsprocessen kritiske parametre (luftfugtighed, belysningsniveau m.m.) var på et niveau, hvor Detoxy produkterne kunne forventes at præstere bedre eller lig med det forventelige for en dansk svinestald. Eksempelvis kan nævnes, at der i forsøget blev anvendt et belysningsniveau på ca. 900 Lux, imens der i en dansk svinestald typisk kun er et belysningsniveau på 100-200 Lux. Testen var derved designet til at vise en effekt af Detoxy produkterne, der var mindst ligeså stor som den effekt, der ville kunne forventes af produkterne i en dansk svinestald. Dette blev gjort for at sikre, at selv et mindre potentiale for anvendelse af Detoxy produkterne til nedbringelse af ammoniakemission fra svinestalde ikke ville blive overset.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Rune Røjgaard Andreasen

Udgivet: 18. september 2015

Dyregruppe: Slagtesvin, Søer, Smågrise

Fagområde: Klima og miljø