4. april 2002

Erfaring Nr. 0204

Produkttest af æde-/hvilebokse til løsgående drægtige søer

Seks fabrikater af æde-/hvilebokse til løsgående drægtige søer blev funktionsvurderet. Adgang for soen var let i alle bokse, men for alle fabrikater gjaldt at søer kunne lukke bokse udefra og dermed hindre adgangen til tomme bokse.

Seks fabrikater af æde-/hvilebokse til løsgående drægtige søer blev funktionsvurderet. I vurderingen indgik følgende fokuspunkter: adgangsforhold for soen, sikkerhed for soen, adgangsforhold for driftsleder, låsesystemer, frontlåge samt holdbarhed og slid. Funktionsvurderingen for hvert fabrikat blev sammenvejet i et funktionsindeks, som er opbygget udfra en vægtning af de forskellige fokuspunkter afhængig af hvor vigtige de er i relation til de funktionskrav der stilles til boksen.

Det samlede funktionsindeks for hvert af de fem fabrikater er angivet nedenfor.

(Funktionsindeks. * = dårlig, ** = mindre god, *** = god,  **** = meget god):

Fabrikat

Funktionsindeks

"Æde-/hvileboks" fra Langkjær Staldinventar

**

"FB99" fra Sdr. Vissing Staldinventar A/S

**

"Æde-/hvileboks V1" fra Egebjerg Maskinfabrik A/S

**

"JB 2000" fra Maskinfabrikken Jyden Bur A/S

*

"Foderboks for løsdrift" fra Fremtiden Staldinventar A/S

*

"Flexboks: type æde-/hvileboks" fra Birk-Dahl Staldindretning K/S

*


Adgang for soen var let i alle bokse, men for alle fabrikater gjaldt at søer kunne lukke bokse udefra og dermed hindre adgangen til tomme bokse. Derudover var der i alle fabrikater undtagen Egebjergs, problemer med boksenes vippebøjle der ofte stod halvt åben uanset om der var en so i boks eller ej. Fremtidens boks var kortere end de øvrige.

Sikkerheden for soen var god i boksene fra Langkjær, Sdr. Vissing, Jydens og Fremtidens - forudsat boksen var lukket. Hvis soen ikke lagde sig helt ind i boksen var der adgang for andre søer. I boksen fra Egebjerg og Birk-Dahl kunne søer åbne en lukket boks udefra - især når søer i boks lå ned - hvorved der ingen sikkerhed var for søer i boks. I boksen fra Birk-Dahl blev der registreret skader på søernes halerod forårsaget af pladen på lukkestangen.

Adgangsforhold for driftsleder var gode i boksen fra Egebjerg, men uacceptable i de øvrige bokse.

Centrallås-systemet var bedst hos Langkjær og Egebjerg, mens de øvrige boksfabrikaters centrallås krævede brug af begge hænder og/eller havde andre ulemper. Fiksering af so i enkeltboks var bedst hos Sdr. Vissing, der - som den eneste - kunne betjenes både for- og bagfra og i en god arbejdshøjde. Jydens enkeltbokslås fungerede ikke, idet søerne kunne skubbe låsen op. Frontlåger var bedst hos Langkjær, Sdr. Vissing, Egebjerg og Birk-Dahl. De øvrige frontlåger var besværlige at betjene. Egebjergs, Fremtidens og Birk-Dahls bokse havde bemærkninger i relation til holdbarhed og slid.

Firmaerne Sdr. Vissing Staldinventar A/S, Egebjerg Maskinfabrik A/S, Maskinfabrikken Jyden Bur A/S, Fremtiden Staldinventar A/S og Birk-Dahl Staldindretning K/S har efterfølgende ændret på bokskonstruktionen for at imødekomme de i testen fundne uhensigtsmæssigheder.


Baggrund

I et løsdriftssystem til drægtige søer baseret på en boks pr. so kan den enkelte so sikres en individuel foderration ligesom der kan føres dagligt tilsyn med det enkelte dyr. Derudover yder boksen mulighed for at soen kan søge tilflugt i tilfælde af uro og slagsmål i stien, ligesom det faste gulv i boksen kan benyttes i forbindelse med termoregulering. Dette forudsætter dog, at soen har permanent adgang til boksen. Der er i modsætning til andre løsdriftssystemer mulighed for at fiksere dyrene i forbindelse med vaccination og drægtighedskontrol

Bokse opdeles i følgende typer afhængig af formålet:

  • "Ædeboks": Soen står kun i boksen i forbindelse med fodring
  • "Æde-/hvileboks": Soen kan bruge boksen i fodringssituationen såvel som i hvilesituationen.
  • Boksdimensioner og -udformning er afhængig af formålet.

Tidligere erfaringer har vist, at holdbarhed af boksene generelt har været utilfredsstillende (Erfaring nr. 9901 og nr. 0010, Den rullende Afprøvning). Boksene har undergået en løbende udvikling for at opfylde kravene til funktion og driftsikkerhed, og for at sikre holdbarheden, idet boksene udsættes for en stor fysisk belastning fra søerne.

Der er behov for at få afklaret hvilke fabrikater af de forskellige bokstyper, der opfylder de krav der stilles for at opnå en tilfredsstillende funktion.

Formålet med produkttesten var at foretage en funktionsvurdering af æde-/hvilebokse til løsgående søer i drægtighedsstier.


Materiale og metode

Produkttesten blev gennemført med 6 fabrikater af æde-/hvilebokse til løsgående drægtige søer og omfattede de nyeste versioner af de pågældende bokstyper (efterår 2001). Hvert fabrikat var repræsenteret i to besætninger. Der var ét fabrikat pr. besætning. Varigheden af afprøvningen var gennemsnitligt 4 mdr. for et fabrikat - varierende fra 3-6 mdr.

Følgende fabrikater af æde-/hvilebokse indgik i produkttesten:

”Æde-/hvileboks” fra Langkjær Staldinventar

”FB99” fra Sdr. Vissing Staldinventar A/S

”Æde-/hvileboks V1” fra Egebjerg Maskinfabrik A/S

”JB 2000” fra Maskinfabrikken Jyden Bur A/S

”Foderboks for løsdrift” fra Fremtiden Staldinventar A/S

”Flexboks: type æde-/hvileboks” fra Birk-Dahl Staldindretning K/S


Nærmere beskrivelse samt vurdering af æde-/hvileboksene er angivet i appendiks 1.

Produktionsforhold og indretning fremgår af tabel 1a og 1b.

Tabel 1a. Produktionsforhold og indretning i besætningerne - fortsættes

 

Langkjær

Sdr. Vissing

Egebjerg

Besætning

1

2

3

4

5

6

Antal årssøer

600

430

320

400

170

550

Gruppering

Stabil

Stabil

Dynamisk

Stabil

Dynamisk

Stabil

Inds.tidspunkt

Efter løbn.

4 uger e. løbn.

Efter løbn.

Efter løbn.

10 dage eft. løbn.

Integreret løbe-/dr.sti

Antal søer/sti

34

26-28

32

18

22 - 24

24

Antal stier

11

8

6

15

5

10

Stiindretning

Delvist
spaltegulv

Delvist
spaltegulv

Delvist
spaltegulv

Delvist
spaltegulv

Delvist
spaltegulv

Delvist
 spaltegulv

Foder

Tørfoder

Tørfoder

Tørfoder

Tørfoder

Vådfoder

Vådfoder

Antal
udfodringer/dag

2

1

2

2

1

1


Tabel 1b. Produktionsforhold og indretning i besætningerne - fortsat

 

Jyden

Fremtiden

Birk-Dahl

Besætning

7

8

9

10

11

12

Antal årssøer

580

380

200

200

250

550

Gruppering

Stabil

Stabil

Dynamisk

Stabil

Dynamisk

Stabil

Inds.tidspunkt

Efter løbn.*

Efter løbn.

Efter løbn.

4 uger e. lø.

Efter løbn.

Efter løbn.

Antal søer/sti

25

40

40

18

40-56

25

Antal stier

12

5

4

4

4

16

Stiindretning

Delvist
spaltegulv,
enkeltrækket

Delvist
spaltegulv,
enkeltrækket**

Dybstrøelse

Dybstrøelse

Dybstrøelse

Delvist
spaltegulv

Foder

Tørfoder

Tørfoder

Tørfoder

Tørfoder

Vådfoder

Vådfoder

Antal
udfodringer/dag

1

1

1

1

1

1

*Opbokset de første 4 uger
**Kun adgang til boksene i forbindelse med fodring

Registreringer

Der blev foretaget systematiske registreringer af boksenes funktion ca. hver 14. dag med hensyn til arbejdsrutiner relateret til indsættelse/udtagning af søer, fiksering af dyr, fodring samt vaccination/scanning. Denne registrering blev foretaget af registreringsteknikeren. Registreringsteknikeren noterede desuden forhold vedrørende søernes adgang til boksene, sikkerheden for soen i boks samt holdbarhed og slid. Endvidere noterede besætningsejer relevante hændelser/iagttagelser i en produktionsdagbog, og disse forhold blev diskuteret ved besøgene.

Èn gang i slutningen af afprøvningsperioden blev æde-/hvileboksene for hvert fabrikat funktionsbedømt i den ene af de to besætninger ved et besøg af et testpanel. Testpanelet bestod af den forsøgsansvarlige og registreringsteknikeren, samt af en person fra Den rullende Afprøvning, der ikke var bekendt med boksene, men som havde indgående kendskab til drift og arbejdsrutiner i drægtighedsstalde med løsgående søer. Testpanelet arbejdede ud fra en testprotokol og fastlagde forventet niveau for boksenes tekniske og udformningsmæssige krav, som man kunne forvente var opfyldt med den teknik og viden, der var til rådighed på gældende tidspunkt.

Bedømmelse blev foretaget udfra en karaktergivning med fire niveauer, gående fra "*" = dårlig, "**" = mindre god, "***" = god, "****" = meget god.

Tre stjerner (***) blev givet når boksen opfyldte det forventede niveau. Karakter blev givet på basis af et enigt testpanel.

Følgende forhold blev registreret og bedømt:

Adgang for soen blev vurderet udfra om soen uhindret kunne få adgang til og ubesværet komme ud af boksen, samt om den kunne ligge i sideleje.

Sikkerhed for soen blev vurderet udfra om soen var i sikkerhed for andre søer når hun var i boksen, herunder om andre søer kunne komme ind i boksen til hende, eller genere hende på anden vis - fx ved bid - på bagparten (især vulvabid) eller i hovedregionen. Endvidere indgik det i dette fokuspunkt om boksen foranledigede skader på soen.

Adgang for driftsleder blev vurderet udfra om der var acceptabel plads til driftslederen i forbindelse med vaccination og drægtighedstest af en so i boks, om man ubesværet kunne lede en so fra stien og ind i en boks og om man kunne følge en so fra boks ud gennem frontlåge.

Fiksering af alle søer med centrallås blev vurderet udfra om centrallåsen kunne betjenes med én hånd og om låsehåndtaget var placeret i en arbejdsvenlig højde. Endvidere indgik det i vurderingen om der var anvisning på låsehåndtaget mht. om låsen var i åben eller låst position.

Fiksering af en so i boks blev vurderet udfra om låsen kunne betjenes med én hånd og om låsehåndtaget var placeret i en arbejdsvenlig højde. Endvidere indgik i vurderingen om fiksering kunne foretages såvel bagfra - uden for boksen - og forfra fra en inspektionsgang, samt om der var anvisning på låsehåndtaget mht. om låsen var i åben eller låst position.

Frontlåge blev vurderet udfra om man kunne åbne lågen med én hånd samt om håndtaget var placeret i en arbejdsvenlig højde.

Holdbarhed og slid blev vurderet, udfra om der var blankslidte områder på boksen, om der var opstået skæve eller bøjede inventardele - og i hvor høj grad dette havde betydning for funktionen af boksen - samt udfra om boksen eller dele af boksen gik i stykker.

Funktionsindeks

Funktionsvurdering for hver æde-/hvileboks blev sammenvejet i et funktionsindeks. Indekset var opbygget så de fokuspunkter der betød mest for driftslederens centrale arbejdsopgaver, samt søernes sikkerhed og mulighed for at bruge boksen, blev vægtet højest.

Følgende fokuspunkter indgik med faktor 6 i indekset:

  • Adgang for soen
  • Sikkerhed for soen
  • Adgang for driftsleder

Fokuspunkterne i denne gruppe var så vigtige i den samlede bedømmelse, at hvis ét af punkterne kun fik tildelt én eller to stjerner, så blev alle punkter i gruppen takseret til én hhv. to stjerner. Hvis der blev tildelt både én og to stjerner i denne gruppe fik alle punkter i gruppen én stjerne.

Følgende fokuspunkter indgik med faktor 3,5 i indekset:

  • Fiksering, centrallås
  • Fiksering, enkeltboks
  • Frontlåge

Fokuspunkterne i denne gruppe havde primært betydning for driftslederens betjening af boksene i relation til daglige/jævnlige rutiner. Hvis ét af punkterne kun fik tildelt én eller to stjerner, så blev alle punkter i gruppen takseret til én hhv. to stjerner. Hvis der blev tildelt både én og to stjerner i denne gruppe fik alle punkter i gruppen én stjerne.

Følgende fokuspunkt indgik med faktor 0,5 i indekset:

  • Holdbarhed og slid

Fokuspunktet i denne gruppe havde stor økonomisk betydning, men var ikke et punkt, der kunne undersøges til fulde ved denne type af test. Dette fokuspunkt skulle som minimum opnå tre stjerner. Hvis boksen fik tildelt én eller to stjerner blev den samlede vurdering af boksen én hhv. to stjerner. Dog gjaldt, at hvis den samlede sum for alle vurderede fokuspunkter var under 22,5 point (inkl. point for holdbarhed) blev produktets samlede karakter én stjerne, uanset om holdbarheden var vurderet til to stjerner.

Samlet vurdering

Der blev foretaget en samlet vurdering af produkterne ved at opsummere karaktererne. Antal stjerner for hvert fokuspunkt blev lagt sammen. Udfra en skala fra 0-40 blev givet karakteren én stjerne, to stjerner, tre stjerner eller fire stjerner, som vist nedenfor. Dette udgjorde så den samlede vurdering af boksen.

Skala:

0-22

=

*

22,5-29,5

=

**

30-38,5

=

***

39-40

=

****


Resultater og diskussion

Den samlede funktionsbedømmelse af æde-/insemineringsboksene er angivet i tabel 2.

Tabel 2. Funktionsmæssig vurdering af æde-/hvileboksene samt funktionsindeks

Boksfabrikat

Langkjær

Sdr. Vissing

Egebjerg

Jyden

Fremtiden

Birk-Dahl

Adgang for so

***

***

***

***

***

***

Sikkerhed for so

***

***

**

***

***

*

Adgang for driftsleder

**

**

****

**

**

**

Fiksering- centrallås

****

***

****

***

**

***

Fiksering - enkeltboks

***

****

***

*

***

***

Frontlåge

****

****

****

**

**

****

Holdbarhed og slid

****

****

**

***

**

*

Funktionsindeks

**

**

**

*

*

*

= dårlig, ** = mindre god, *** = god, **** = meget god.

Adgang for soen

Søerne havde generelt god adgang til boksene uanset om der var vippebøjle (Langkjær, Sdr. Vissing, Jyden, Fremtiden, Birk-Dahl) eller dobbelt låge (Egebjerg). Søerne kunne forholdsvis uproblematisk lære at skubbe til vippebøjle eller låge på vej ind i boksen og derved komme frem til krybben og lukke boksen. I Jydens boks havde gylte på vej ud af en boks, lidt vanskeligt ved at ramme lukkestangen, der skulle påvirkes for at åbne boksen. Det blev ikke vurderet til at være problematisk.

For alle boksene gjaldt, at søer kunne lukke tomme bokse ved at vippe bøjlen/baglågen ned - enten bagfra eller når de lå i en naboboks. I alle systemerne med vippebøjler var mellem 5 og 30 pct. af boksene således halvt åbne, så en so på vej i boks skulle skubbe bøjlen lidt op for at få plads til at komme ind. Det skete ofte, at nogle bokse var lukket og disse tomme bokse kunne søerne ikke få adgang til.

Sdr. Vissings, Egebjergs og Birk-Dahls boks havde et indvendigt længdemål på 190 cm i hele boksens højde hvilket er i overensstemmelse med generelle anbefalinger. Fabrikaterne havde imidlertid forskellige udformninger med hensyn til om den bageste lodrette del af vippebøjlen var helt lodret eller om den var skrå. På Langkjærs og Jydens bokse var vippebøjlen udformet således at boksens bageste del skrånede ned mod gulvet i stedet for at være helt lodret som på de øvrige fabrikater. Derved var længden på disse to boksfabrikater kun 155 cm målt i en højde fra gulvet der svarende til hvor en stående so havde haleroden. Derved ramte store søer ofte den bageste del af boksens inventar, når de stod op. Fremtidens boks havde et indvendigt længdemål på 180 cm, hvilket var for kort, idet en stor del af liggende søer havde bagparten ud gennem vippebøjlen.

Alle bokses indvendige bredde var 60 cm som anbefalet.

I den videre udvikling af boksene bør boksenes udformning optimeres så der er minimal forekomst af lukkede, tomme bokse. Endvidere bør søerne kunne være i boksene uden at støde på inventarets bageste del når de står op eller ligger ned.

Sikkerhed for soen

Langkjærs, Sdr. Vissings, Jydens og Fremtidens bokse havde kliklås, så boksen låste efter soen. Derved var sikkerheden høj vurderet udfra om andre søer kunne tiltvinge sig adgang til boksen når soen havde lukket efter sig. Søerne kunne imidlertid lægge sig halvt inde i boksene og i denne situation var der ingen sikkerhed. Endvidere var vippebøjlen på 5-30 pct. af boksene ved alle ovennævnte fabrikater ikke i balance, hvorved bøjlen lå på nakken af soen. Derved var der adgang for andre søer, selv om soen var gået helt ind i boksen.

I boksen fra Birk-Dahl var der ligeledes kliklås, men sikkerheden var ikke så god som for de ovennævnte, da andre søer kunne åbne en lukket boks. Dette kunne ske fordi en so kunne få trynen ind imellem dén plade som soen skulle aktivere med bagenden for at åbne boksen indefra og vippebøjlens yderste rør.

I Egebjergs boks kunne søer åbne bokse der var optaget af andre søer - især når soen i boks lå ned. Årsagen var, at der ikke var kliklås på baglågen, og konsekvensen var, at boksene kunne stå helt åbne, selv om en so forinden var gået i boks og havde lukket efter sig. Det var især efter fodring og strøelsestildeling i krybbe, at søerne gik og åbnede bokse for at jage andre søer ud i søgen efter foder- eller halmrester. Den lille forlåge var placeret så højt over gulvet, at den kunne åbne ud over hovedet på en liggende so. På grund af boksens åbne konstruktion bagtil var det muligt for søer i brunst (omløbere) at springe ind i en boks til en anden so og derved komme til at sidde i klemme i baglågen. Dette var sket i enkelte tilfælde i afprøvningsperioden. Boksen er derfor uegnet til stier hvor der er søer i brunst. Som ved de øvrige bokse kunne søerne lægge sig halvt inde i boksen hvorved boksen ikke blev lukket bag soen.

Fremtidens boks var som nævnt for kort, hvilket medførte at andre søer kunne genere en so i boks og fx bide i vulva. Tilsvarende risiko var tilstede i Langkjærs og Jydens bokse, der - som nævnt i afsnittet om adgang for soen - var forholdsvis korte når søerne stod op. Da der dog ikke var konkurrence om foderet , forudsat søerne blev fikseret i forbindelse med foderindtagelse - blev det ikke vurderet til at være problematisk. Der blev ikke observeret vulvabid i testperioden. Såfremt der tildeles fx strøelse eller grovfoder i krybben bør søerne også fikseres i den forbindelse.

Birk-Dahls boks havde en plastplade monteret på bageste del af vippebøjlen, som skulle aktiveres for at åbne boksen når soen skulle ud. Pladen var placeret så overkanten var i samme højde som soens halerod. Da denne plade samtidig var med ringe finish blev der observeret mange halerodsskader, heraf nogle så alvorlige, at soen skulle til aflastning.

I alle bokstyper var inventaret mere eller mindre åbent i søernes hovedregion, hvorved søerne kunne genere og bide hinanden hvilket var uhensigtsmæssigt.

Ingen af bokstyperne kunne problemfrit bruges til opstaldning af polte, idet disse små dyr kunne vende sig i boksene og derved komme i klemme i rørkonstruktionen. Dette havde i få tilfælde medført dødsfald blandt polte og boksene betragtes som værende beregnet til søer.

I den videre udvikling af boksene bør det sikres at søerne ikke kan generes i hovedregion eller på bagpart. Endvidere bør risikoen for at søerne ligger halvt inde i en boks minimeres. Tilsvarende bør der være minimal risiko for at der er en halvt åben boksbaglåge eller at to søer kommer i samme boks/kommer i klemme i en boks. Det bør ikke være muligt for en so at åbne en boks, hvori der ligger en anden so.

Adgang for driftsleder

Kun i Egebjergs boks var det muligt at få acceptabel plads til at vaccinere søerne, da man kunne træde ind i boksen. I de øvrige boksfabrikater var det kun muligt at vaccinere søerne forfra i forbindelse med foderoptagelse, hvilket betingede, at man havde en inspektionsgang foran boksene. Såfremt en so bakkede væk fra krybben eller stod meget uroligt, var det vanskeligt at vaccinere. I tilfælde af at der ikke var inspektionsgang skulle driftsleder kravle hen over inventaret i forbindelse med vaccination hvilket ikke kan accepteres.

Drægtighedstest kunne udføres i boksen fra Egebjerg, men var praktisk talt umuligt i alle de øvrige bokse.

Kun i Egebjergs boks kunne man træde ind i boksen og følge en so ud gennem frontlågen. Flytning af syge eller døde søer ville derfor være mulig i boksen fra Egebjerg, men vanskeligt i de øvrige boksfabrikater.

I den videre udvikling skal der sikres god adgang for driftsleder i forbindelse med ovennævnte arbejdsrutiner, da det er uacceptabelt ikke at kunne udføre simple rutiner uden risiko for skader på driftsleder.

Fiksering, centrallås

Alle fabrikaters låsehåndtag sad i en ergonomisk god højde. Langkjærs og Egebjergs centrallås kunne betjenes med én hånd. Jydens og Birk-Dahls centrallås skulle betjenes med begge hænder og gik lidt stramt. Ved Sdr. Vissings låsehåndtag, som krævede brug af begge hænder, var der en pal, der skulle løftes af. Denne var ikke hægtet fast på inventaret og kunne således tabes på spaltegulvet. På Fremtidens centrallås, som også krævede brug af begge hænder og gik lidt stramt, var der en pal, der skulle trækkes ud samtidig med at man skulle dreje et låsehåndtag. Palen - hvoraf nogle var gået i stykker - var monteret for tæt på låsekrogen på den nærmeste boks, så den ikke kunne betjenes uden at man risikerede skrammer på fingre og knoer.

På ingen af fabrikaterne var der mærkater, der angav hvilken position, der var hhv. åben og låst position.

Fiksering, enkeltboks

Kun Sdr. Vissings boks kunne låses både forfra og bagfra hvilket var ideelt. Egebjergs kunne låses forfra eller bagfra, når man stod inde i boksen. De øvrige bokse kunne kun låses enten forfra eller bagfra. Alle låsekroge sad i en ergonomisk god højde. Langkjærs var stram og nemmest at håndtere med to hænder, mens alle de øvrige kunne håndteres let med én hånd.

Jydens kunne - som den eneste - ikke holdes i låst position, idet søerne efter blot en halv time som regel havde skubbet låsekrogen af.

Frontlåge

Alle bokses frontlåger - med undtagelse af Fremtidens - kunne åbnes ved at løfte et håndtag med den ene hånd og samtidig svinge lågen med den anden hånd. Fremtidens frontlåge krævede at man med to hænder (eller med én hånd i to på hinanden følgende bevægelser) låste lågen op og derefter svingede lågen.

Alle fabrikaters frontlåge sad i en ergonomisk god højde, undtagen Jydens, der sad lidt lavt. Endvidere skulle Jydens frontlåger åbnes i en bestemt rækkefølge, hvis to låger ved siden af hinanden skulle stå åbne på samme tid, da lågerne ellers ville "hænge" og blokere for at nabolågen kunne åbnes. Håndtaget på Jydens frontlåge sad endvidere integreret i lågen og man skulle gribe om håndtaget med pincetgreb frem for at kunne lukke hele håndfladen omkring håndtaget som ved de øvrige bokses frontlåger.

Holdbarhed og slid

Der var ikke bemærkninger til holdbarhed og slid ved boksene fra Langkjær og Sdr. Vissing.

På ca. 5 pct. Egebjergs bokse var der problemer med bøjede dele i dobbeltlåge-systemet, således at funktionen af boksen blev påvirket. Firmaet har efterfølgende ændret konstruktionen.

Ca. 10 pct. af Jydens bokse havde bøjet lukkestang, men ikke så det påvirkede funktionen.

Der var konstant ca. 20 pct. bøjede vippebøjler på Fremtidens boks, ligesom lukkestang og -plade blev skæv på en del bokse, så funktionen af boksen blev påvirket. Dette kunne rettes op, men var et tilbagevendende problem. Montering af boksene skulle være nøjagtig for at mindske risikoen for bøjede vippebøjler, idet bøjningen formodentlig skete når søerne stak hovedet op mellem forkanten af vippebøjlen og frontlågen i forbindelse med fodring. Firmaet har ændret konstruktionen i fremtidige bokse.

Birk-Dahls boks havde et uacceptabelt stort antal bokse med bøjede vippebøjler - ca. 50 pct. - og en del af disse bokse fungerede derfor ikke. Bøjningen fremkom formodentlig når søerne stak hovedet op mellem forkanten af vippebøjlen og frontlågen i forbindelse med fodring. Firmaet har ændret konstruktionen i fremtidige bokse.

Søerne er alt andet lige mere urolige op til fodring når der bruges vådfoder frem for tørfoder, idet udfodringstiden er lang fra første til sidste sti. Inventaret skal kunne holde til denne belastning.

På alle fabrikater skulle nogle af låsekrogene til fiksering af enkelt so i boks have et ekstra tryk fordi der var opstået lidt unøjagtighed i inventarkonstruktionen.

Videre udvikling

Følgende forhold bør generelt prioriteres højt i den videre udvikling af boksene:

Adgang for soen:

  • At sikre minimal forekomst af lukkede, tomme bokse
  • At sikre at søerne kan være i boksene uden at støde på inventarets bageste del når de står op eller ligger ned

Sikkerhed for soen:

  • At hindre at en so kan få adgang til en optaget boks
  • At minimere risikoen for at to søer kommer i samme boks
  • At minimere forekomst af søer, der ligger halvvejs inde i boks og dermed ikke lukker efter sig
  • At hindre at søer kan generes i hovedregion eller på bagpart

Generelt vedrørende arbejdsmiljø:

  • At sikre at driftsleder kan stå på siden af so og vaccinere hende i nakken og at driftsleder kan stå ved siden af so og drægtighedsteste.
  • Inspektionsgang bør være en integreret del af koncept med æde-/hvilebokse, især hvis boksen er udformet med uacceptabel adgang for driftsleder.

Holdbarhed:

  • Sikre at konstruktion kan holde til løsgående søer

Referencer

Nielsen, Niels-Peder; Calmann-Hinke, Dorte: (1998). Løbeafdelinger med flokopstaldede søer og æde-/insemineringsbokse. Erfaring nr. 9901, Landsudvalget for Svin.

Pedersen, Lisbeth Brogaard: (2000).Drægtighedsstalde med løsgående søer opstaldet i stier med en ædeboks pr. so. Erfaring nr. 0010, Landsudvalget for Svin.

Deltagere

Lisbeth Ulrich Hansen, Jens Martin Strager, Hanne Nissen, Erik Bach

Afprøvning: 662

[PageBreak]

Appendiks

Beskrivelse og vurdering af bokse til løsgående drægtige søer.


           

Langkjær Staldinventar Æde-/hvileboks 


Beskrivelse

Boksen er konstrueret med en vippebøjle, der lukker ned bag soen, når hun - på vej ind i boksen - skubber til den forreste del af bøjlen. Når boksen er lukket er den låst så andre søer ikke kan komme ind, men soen i boks kan frit forlade boksen ved at aktivere en lodretgående lukkestang placeret på indersiden af den bageste del af boksens vippebøjle. Centrallås er placeret for enden af en boksrække. Fiksering af so i enkelt boks foregår bagfra.

  • Boksbredde, ekskl. inventar (cm): 60
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt v. gulv (cm): 190
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt ca. v. halerod på stående so: 155
  • Overfladebehandling: Galvaniseret

Vurdering

Soen havde nem adgang til boksen, men det skete ofte, at søer lukkede tomme bokse. Balancepunktet på vippebøjlen var ikke godt nok på alle bokse. Når soen stod op var boksen for kort pga. vinklen på vippelågen. Boksbredden svarede til den anbefalede.

Sikkerheden var god forudsat boksen var lukket helt. Hvis boksen stod halvt åben var der dog adgang for andre søer. Inventaret var åbent i soens hovedregion, hvorved søer i boks kunne genere hinanden. Meget små søer/polte kunne vende sig i boksene og komme i klemme.

Adgang for driftsleder var dårlig, idet det ikke var muligt - på forsvarlig vis - at vaccinere søer i boks. Drægtighedstest var ikke muligt. Man kunne ikke følge en so ud gennem frontlågen.

Centrallåsen kunne betjenes med én hånd og var placeret i en ergonomisk god højde. Der var ingen mærkat, der angav hvilken position, der var hhv. lukket eller åben. Fiksering af en so via lås til enkeltboks kunne kun ske bagfra og krævede brug af begge hænder eller - vanskeligt - med én hånd. Låsemekanismen var placeret i en ergonomisk god højde.

Frontlåge kunne åbnes med én hånd samtidig med at man svingede lågen med den anden hånd. Håndtag var placeret i en ergonomisk god højde.

Der var ikke bemærkninger til holdbarhed og slid.

Boksfabrikat

Langkjær

Adgang for so

***

Sikkerhed for so

***

Adgang for driftleder

**

Fiksering- centrallås

****

Fiksering - enkeltboks

***

Frontlåge

****

Holdbarhed og slid

****

Funktionsindeks

**


 Sdr. Vissing Staldinventar A/S, Model - FB99


Beskrivelse

Boksen er konstrueret med en vippebøjle, der lukker ned bag soen når hun, på vej i boks, skubber til den forreste del af bøjlen. Når boksen er lukket er den låst så andre søer ikke kan komme ind, men soen i boks kan frit forlade boksen ved at aktivere en firkantet plastplade monteret på en lodretgående lukkestang på indersiden af den bageste del af boksens vippebøjle. Centrallås er placeret for enden af en boksrække. Fiksering af so i enkelt boks kan foregå forfra og bagfra.

  • Boksbredde, ekskl. inventar (cm): 60
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt v. gulv (cm): 190
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt ca. v. halerod på stående so: 190
  • Overfladebehandling: Galvaniseret

Vurdering

Soen havde nem adgang til boksen, men det skete ofte, at søer lukkede tomme bokse. Balancepunktet på vippebøjlen var ikke godt nok på alle bokse. Boksbredden svarede til den anbefalede.

Sikkerheden var god forudsat boksen var lukket helt. Hvis boksen stod halvt åben var der dog adgang for andre søer. Inventaret var åbent i soens hovedregion, hvorved søer i boks kunne genere hinanden. Meget små søer/polte kunne vende sig i boksene og komme i klemme.

Adgang for driftsleder var dårlig, idet det ikke var muligt - på forsvarlig vis - at vaccinere søer i boks. Drægtighedskontrol var ikke mulig. Man kunne ikke følge en so ud gennem frontlågen.

Centrallåsen skulle betjenes med begge hænder og var placeret i en ergonomisk god højde. Låsepalen var ikke fastmonteret og kunne tabes. Der var ingen mærkat, der angav hvilken position, der var hhv. lukket eller åben. Fiksering af en so via lås til enkeltboks kunne ske både forfra og bagfra med én hånd og håndtaget var placeret i en ergonomisk god højde.

Frontlåge kunne åbnes med én hånd samtidig med at man svingede lågen med den anden hånd. Håndtag var placeret i en ergonomisk god højde.

Der var ikke bemærkninger til holdbarhed og slid.

Boksfabrikat

Sdr. Vissing

Adgang for so

***

Sikkerhed for so

***

Adgang for driftsleder

**

Fiksering- centrallås

***

Fiksering - enkeltboks

****

Frontlåge

****

Holdbarhed og slid

****

Funktionsindeks

**


Ændringer

Firmaet har udviklet en ny bokstype – SFB 2002 - for at forbedre adgangsforhold for driftsleder. Firmaet har fortsat den testede model på markedet.


Egebjerg Maskinfabrik A/S, Æde-/hvileboks - V1


Beskrivelse

Boksen er konstrueret med et dobbelt låge system, således at baglågen er tophængt og forlågen er sidehængt. Når soen, på vej i boks, skubber til forlågen, aktiveres en fjeder der - i kombination med baglågens egenvægt - får baglågen til at lukke ned bag soen. Når boksen er lukket er den ikke låst for andre søer. Soen i boks kan frit forlade boksen ved at skubbe til baglågen som derved lukker op og samtidig svinger forlågen tilbage i udgangsposition. Centrallås er placeret for enden af en boksrække. Fiksering af so i enkelt boks kan foregå forfra og inde fra boksen.

  • Boksbredde, ekskl. inventar (cm): 60
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt v. gulv (cm): 190
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt ca. v. halerod på stående so: 190
  • Overfladebehandling: Galvaniseret

Vurdering

Soen havde nem adgang til boksen, men det skete, at søer lukkede tomme bokse. Boksbredden svarede til den anbefalede.

Sikkerheden var dårlig selvom boksen var lukket helt. Inventaret var åbent i soens hovedregion, hvorved søer i boks kunne genere hinanden. Meget små søer/polte kunne vende sig i boksene og komme i klemme. En so kunne - hvis hun forsøgte at springe ind i en lukket boks - blive klemt fast i baglågen.

Adgang for driftsleder var god både med hensyn til vaccination og drægtighedstest af søer i boks. Man kunne ikke følge en so ud gennem frontlågen.

Centrallåsen kunne betjenes med én hånd og var placeret i en ergonomisk god højde. Der var ingen mærkat, der angav hvilken position, der var hhv. lukket eller åben. Fiksering af en so via lås til enkeltboks kunne ske forfra eller inde fra boksen ved brug af én hånd. Låsekrogen var placeret i en ergonomisk god højde.

Frontlåge kunne åbnes med én hånd samtidig med at man svingede lågen med den anden hånd. Håndtag var placeret i en ergonomisk god højde.

Der var bemærkninger til holdbarhed og slid, idet nogle bokse - ca. 5 pct. - havde bøjede eller knækkede dele, hvorved funktionen af boksene blev påvirket.

Boksfabrikat

Egebjerg

Adgang for so

***

Sikkerhed for so

**

Adgang for driftsleder

****

Fiksering- centrallås

****

Fiksering - enkeltboks

***

Frontlåge

****

Holdbarhed og slid

**

Funktionsindeks

**

Ændringer

Firmaet har efterfølgende ændret på bokskonstruktionen og denne nye boks (V4) erstatter den testede (V1). Ændringerne består i: forstærkning af konstruktionen for at forbedre holdbarheden. Ændret udformning af baglågen for undgå at en so kan komme i klemme i baglågen. Kliklås på baglågen, for at undgå at andre søer kan åbne en optaget boks. Lukket boksskillevæg i søernes hovedregion.


Maskinfabrikken Jyden Bur A/S Model JB 2000 


Beskrivelse

Boksen er konstrueret med en vippebøjle, der lukker ned bag soen når hun - på vej i boksen - skubber til den forreste del af bøjlen. Når boksen er lukket er den låst så andre søer ikke kan komme ind, men soen i boks kan frit forlade boksen ved at aktivere en lodretgående lukkestang placeret på indersiden af den bageste del af boksens vippebøjle. Centrallås er placeret for enden af en boksrække. Fiksering af so i enkelt boks kan foregå forfra.

  • Boksbredde, ekskl. inventar (cm): 60
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt v. gulv (cm): 190
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt ca. v. halerod på stående so: 155
  • Overfladebehandling: Galvaniseret

Vurdering

Soen havde nem adgang til boksen, men det skete ofte, at søer lukkede tomme bokse. Balancepunktet på vippebøjlen var ikke godt nok på alle bokse. Når soen stod op var boksen for kort pga. vinklen på vippelågen. Boksbredden svarede til den anbefalede.

Sikkerheden var god forudsat boksen var lukket helt. Hvis boksen stod halvt åben var der dog adgang for andre søer. Inventaret var åbent i soens hovedregion, hvorved søer i boks kunne genere hinanden. Meget små søer/polte kunne vende sig i boksene og komme i klemme.

Adgang for driftsleder var dårlig, idet det ikke var muligt - på forsvarlig vis - at vaccinere søer i boks. Drægtighedstest var ikke mulig. Man kunne ikke følge en so ud gennem frontlågen.

Centrallåsen skulle betjenes med begge hænder men var placeret i en ergonomisk god højde. Der var ingen mærkat, der angav hvilken position, der var hhv. lukket eller åben. Fiksering af en so via lås til enkeltboks kunne kun ske forfra, med én hånd og låseringen var placeret i en ergonomisk god højde. Enkeltbokslåsen virkede imidlertid ikke, idet søerne efter ca. ½ times fiksering havde raslet låsen op.

Frontlåge kunne åbnes med én hånd samtidig med at man svingede lågen med den anden hånd. Lågerne skulle åbnes i en bestemt rækkefølge, hvis to låger ved siden af hinanden skulle stå åbne på samme tid, da lågerne ellers ville blokere for hinanden. Håndtaget var placeret lidt lavt ud fra en ergonomisk betragtning og var vanskelig` at gribe omkring.

Der var bemærkninger til holdbarhed og slid idet ca. 10 pct. af vippebøjlerne havde bøjet lukkestang. Det påvirkede dog ikke funktionen af boksen.

Boksfabrikat

Jyden

Adgang for so

***

Sikkerhed for so

***

Adgang for driftsleder

**

Fiksering- centrallås

***

Fiksering - enkeltboks

*

Frontlåge

**

Holdbarhed og slid

***

Funktionsindeks

*


Ændringer

Firmaet har efterfølgende udviklet en ny boks - JB 3000 - for at forbedre adgangsforhold for driftsleder. Den testede boks (JB 2000) markedsføres ikke længere.

Fremtiden Staldinventar A/S,  Foderboks for løsdrift


Beskrivelse

Boksen er konstrueret med en vippebøjle, der lukker ned bag soen når hun, på vej i boks, skubber til den forreste del af bøjlen. Når boksen er lukket er den låst så andre søer ikke kan komme ind, men soen i boks kan frit forlade boksen ved at aktivere en firkantet lamineret træplade monteret på en lodretgående lukkestang  på indersiden af den bageste del af boksens vippebøjle. Centrallås er placeret for enden af en boksrække. Fiksering af so i enkelt boks kan foregå bagfra.

  • Boksbredde, ekskl. inventar (cm): 60
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt v. gulv (cm): 180
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt ca. v. halerod på stående so: 180
  • Overfladebehandling: Galvaniseret

Vurdering

Soen havde nem adgang til boksen, men det skete ofte, at søer lukkede tomme bokse. Balancepunktet på vippebøjlen var ikke godt nok på alle bokse. Boksbredden svarede til den anbefalede men bokslængden var kortere end anbefalet.

Sikkerheden var god forudsat boksen var lukket helt. Hvis boksen stod halvt åben var der dog adgang for andre søer. Da boksen var forholdsvis kort, havde mange søer bagparten stikkende ud gennem vippebøjlen. Inventaret var åbent i soens hovedregion, hvorved søer i boks kunne genere hinanden. Meget små søer/polte kunne vende sig i boksene og komme i klemme.

Adgang for driftsleder var dårlig, idet det ikke var muligt - på forsvarlig vis - at vaccinere søer i boks. Drægtighedstest var ikke mulig. Man kunne ikke følge en so ud gennem frontlågen.

Centrallåsen skulle betjenes med begge hænder og var placeret i en ergonomisk god højde, men man risikerede nemt at skramme knoerne. Der var ingen mærkat, der angav hvilken position, der var hhv. lukket eller åben. Fiksering af en so via lås til enkeltboks kunne kun ske bagfra, med én hånd og låsekrogen var placeret i en ergonomisk god højde.

Frontlåge krævede brug af begge hænder, hvorefter man svingede lågen. Håndtag var placeret i en ergonomisk god højde.

Der var bemærkninger til holdbarhed og slid idet ca. 20 pct. af vippebøjlerne var bøjet og selv om de kunne rettes op var problemet tilbagevendende.

Boksfabrikat

Fremtiden

Adgang for so

***

Sikkerhed for so

***

Adgang for driftsleder

**

Fiksering- centrallås

**

Fiksering - enkeltboks

***

Frontlåge

**

Holdbarhed og slid

**

Funktionsindeks

*

Ændringer

Firmaet har efterfølgende ændret på bokslængden, så den er 190 cm.


Birk-Dahl Staldindretning K/S, Flexboks, æde-/hvileboks


Beskrivelse

Boksen er konstrueret med en vippebøjle, der lukker ned bag soen når hun - på vej i boksen - skubber til den forreste del af bøjlen. Når boksen er lukket er den låst så andre søer ikke kan komme ind, men soen i boks kan frit forlade boksen ved at aktivere en firkantet plastplade monteret på en lodretgående lukkestang placeret på indersiden af den bageste del af boksens vippebøjle. Centrallås er placeret for enden af en boksrække. Fiksering af so i enkelt boks kan foregå bagfra.

  • Boksbredde, ekskl. inventar (cm): 60
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt v. gulv (cm): 190
  • Bokslængde, bagkant krybbe til bageste del af vippebøjle - målt ca. v. halerod på stående so: 155
  • Overfladebehandling: Galvaniseret

Vurdering

Soen havde nem adgang til boksen, men det skete ofte, at søer lukkede tomme bokse. Balancepunktet på vippebøjlen var ikke godt nok på alle bokse. Boksbredden svarede til den anbefalede.

Sikkerheden var god forudsat boksen var lukket helt. Hvis boksen stod halvt åben var der dog adgang for andre søer. Inventaret var åbent i soens hovedregion, hvorved søer i boks kunne genere hinanden. Meget små søer/polte kunne vende sig i boksene og komme i klemme.

Adgang for driftsleder var dårlig, idet det ikke var muligt - på forsvarlig vis - at vaccinere søer i boks. Drægtighedskontrol var ikke mulig. Man kunne ikke følge en so ud gennem frontlågen.

Centrallåsen skulle betjenes med begge hænder og var placeret i en ergonomisk god højde. Der var ingen mærkat, der angav hvilken position, der var hhv. lukket eller åben. Fiksering af en so via lås til enkeltboks kunne ske bagfra med én hånd og låsekrogen var placeret i en ergonomisk god højde.

Frontlåge kunne åbnes med én hånd samtidig med at man svingede lågen med den anden hånd. Håndtag var placeret i en ergonomisk god højde.

Der var bemærkninger til holdbarhed og slid idet ca. 50 pct. af boksene havde bøjede vippebøjler, hvilket påvirkede funktionen på en del bokse.

Boksfabrikat

Birk-Dahl

Adgang for so

***

Sikkerhed for so

*

Adgang for driftsleder

**

Fiksering- centrallås

***

Fiksering - enkeltboks

***

Frontlåge

****

Holdbarhed og slid

*

Funktionsindeks

*

Ændringer

Firmaet har efterfølgende ændret på boksen for at forbedre holdbarheden og hindre at vippebøjlen bøjer, samt for at undgå skader på halerod.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen

Udgivet: 4. april 2002

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Management, Stalde og Produktionssystemer