Gærfløde fra ølproduktion er afprøvet i en besætning som eneste proteintilskud i sammenligning med sojaskrå til slagtesvin.
Blandingen med gærfløde medførte et fald i den daglige tilvækst på 31 g og i kødprocenten på 1,1 procentenhed.
Der var ingen nævneværdig forskel i foderforbruget pr. kg tilvækst, og gærfløden havde ingen indflydelse på grisenes sundhedstilstand.
Gærfløden indeholdt i gennemsnit 11,2 pct. tørstof med en variation fra 5,4 til 16,8 pct. Råproteinindholdet var i gennemsnit 43,7 pct. med en variation fra 38,7 til 52,3 pct. I forhold til standardværdien skulle der 1,7 kg gærfløde mere til en foderenhed, og indholdet af råprotein var 7 procentenheder lavere.
Formål
At sammenligne produktionsresultaterne ved at anvende en foderblanding med gærfløde fra ølproduktion henholdsvis sojaskrå som eneste proteintilskud til slagtesvin.
Gennemførelse
Forsøget blev gennemført i en besætning med holddrift i perioden maj 1985 til oktober 1985. Ved indsættelse i slagtesvinestalden blev hvert kuld delt ligeligt på de to grupper.
Stalden er indrettet med et 2-strenget vådfodringsanlæg. Foderstyrken blev løbende reguleret således, at der blev ædt op på ca. 10 minutter. Maksimal foderstyrke var 2,6 FEs daglig.
Gærfløden blev leveret en gang ugentlig af De forende Bryggerier under hovedparten af forsøget.
Strejken blandt bryggeriarbejderne foråret 1985 bevirkede, at der i en periode blev leveret gærfløde fra Fakse Bryggeri.
Foderet blev sammensat, så indholdet af methionin var ens i begge blandinger. Sammensætningen og det beregnede indhold er vist i tabel 1.
Tabel 1. Foderblandingernes sammensætning |
||||
|
Kontrol |
Forsøg |
||
|
Pct. af kg |
Pct. af FEs |
Pct. af kg |
Pct. af FEs |
Gærfløde (11 pct. t.s.) Sojaskrå Hvede Byg Vitamin- og mineralbl. Vand |
- 6,9 13,9 6,7 1,2 71,3 |
- 26,2 51,5 22,3 - - |
54,6 - 14,0 6,8 1,1 23,5 |
25,5 - 51,8 22,7 - - |
Beregnet indhold: |
||||
FEs pr. kg Ford. råprotein, g/FEs Ford. lysin, g/FEs Ford. methionin, g/FEs Ford. cystin, g/FEs Ca, g/FEs P, g/FEs |
0,30 157 7,3 2,5 2,8 8,0 6,7 |
|
0,30 156 8,0 2,5 2,4 8,0 6,7 |
|
Resultat og diskussion
Tabel 2. Produktionsresultater |
||
|
Kontrol |
Forsøg |
Antal prod. svin Vægt v. indsættelse, kg Daglig tilvækst, g FEs/gris daglig FEs/kg tilvækst Kødprocent Udsatte, pct. |
537 32,8 869 2,31 2,66 55,4 1,7 |
543 32,3 838 2,22 2,64 54,3 1,9 |
Gærfløde påvirker tilsyneladende foderoptagelsen negativt, hvilket medfører en lavere daglig tilvækst.
Den lavere tilvækst i forsøgsgruppen har været generel for alle fire hold, men ikke signifikant. Kødprocenten har vist en uensartet tendens som vist i tabel 3.
Tabel 3. Kødprocent for de enkelte hold |
||||
Hold/gentagelse |
1 |
2 |
3 |
4 |
Kontrolgruppen Forsøgsgruppen (forskel) |
55,1 +0,1 |
54,8 0,0 |
55,7 -1,4 |
55,8 -3,0 |
Faldet i kødprocenten hos de to sidste forsøgshold skyldes sandsynligvis, at gærfløden i den sidste del af afprøvningsperioden havde et lavere tørstofindhold samt lavere råproteinindhold i tørstoffet end forventet. Dette forhold har bevirket, at der bl.a. har været underforsyning af aminosyrerne lysin og methionin.
Analyser
Der blev gennem forsøgsperioden udtaget prøver af gærfløden til analyse. Resultaterne er samlet i tabel 4.
Variationen er betydelig for såvel tørstof, råprotein og aske. Specielt er indholdet af råprotein i gærfløden varierende og generelt lavere end standardværdien (Preben E. Andersen og A. Just 1983).
Tabel 4. Analyseresultater af gærfløde |
|||||
|
Antal analyser |
Standardtal |
Gns. |
Min. |
Max. |
Tørstof, pct. Råprotein i t.s., pct. Aske i t.s., pct. |
10 8 8 |
15,0 50,8 6,7 |
11,2 43,7 6,2 |
5,4 38,7 4,2 |
16,8 52,3 7,4 |
Økonomi
Gærfløden koster ca. 13 kr. pr. 100 kg. Med udgangspunkt i denne pris og de pt. (Marts 1986) gældende prisforhold koster den anvendte kontrol- og forsøgsblanding 1,70 kr. pr. FEs henholdsvis 1,50 kr. pr. FEs.
Dækningsbidraget pr. stiplads blev øget med 85 kr. på blandingen med gærfløde.
Diskussion/konklusion
Det varierende tørstof- og råproteinindhold i gærfløde giver problemer med at sammensætte foderblandinger, hvor gærfløde indgår. Enten bør der være kontrol med tørstofindholdet, eller også bør gærfløden kun indgå som en del af proteintilskuddet, hvorved foderblandingens proteinindhold er mindre følsom overfor det varierende tørstof og proteinindhold i gærfløden.
Resultatet tyder på, at gærfløde kan erstatte sojaskrå. Ved sammensætning af foderblandinger bør gærflødens næringsstofindhold sættes til 7 kg gærfløde til en foderenhed, 20,0 g ford. lysin og 8,0 ford. methionin og cystin pr. FEs