8. november 1990

Erfaring Nr. 9007

Stabilitet af A- og E-vitamin i vådfoder

For at belyse vitaminernes stabilitet i vådfoder blev der gennem­ført en undersøgelse af indholdet af vitamin A og E umiddelbart efter opblanding af foder og efter en støbperiode på to timer.

For at belyse vitaminernes stabilitet i vådfoder blev der gennemført en undersøgelse af indholdet af vitamin A og E umiddelbart efter opblanding af foder og efter en støbperiode på to timer.

Der blev udtaget prøver fra én blanding i én besætning.

Stabiliteten af vitamin A og E i vådfoder påvirkes ikke væsentligt under normale udfodringsforhold.


Baggrund

I flere besætninger med vådfodring beskrives ofte mangelsymptomer, som tilskrives vitamin E-mangel, og der tilsættes derfor langt mere vitamin E, end normerne angiver. Dette kan muligvis skyldes en ringe stabilitet af vitaminerne.

Faktorer som fugt, varme, tungmetaller og lav pH påvirker vitaminernes stabilitet. Det er derfor muligt, at stabiliteten af vitaminerne i vådfoder forringes på grund af vådfoderets lave pH og eventuelt høje kobberindhold.

Formål

Formålet med forundersøgelsen var at undersøge stabiliteten af vitamin A og E i vådfoder efter en støbperiode på 2 timer. Forsøgsplanen var begrænset til kun at omfatte én prøveudtagning før og én efter støbperioden. Dette skyldes, at formålet var at få et billede af stabilitetsforholdene og derefter vurdere, om forsøgsplanen skulle udvides.


Gennemførelse

Der blev udtaget prøver fra én blanding i én besætning.

Umiddelbart efter opblanding blev der udtaget en foderprøve. Efter en støb-periode på 2 timer og efterfølgende omrøring blev en ny foderprøve udtaget af samme blanding. Foderprøverne blev umiddelbart efter hver prøveudtagning kørt til Steins Laboratorium (transporttid ½ time), hvor de blev analyseret for vitamin A og E.

Forventet indhold af vitamin A og E

Fuldfoderblandingen (tørfoder) blev tilsat 2 pct. Avovit Opti 101.

Blandeforholdet var 72 pct. vand og 28 pct. tørfoder, hvilket medfører følgende forventede vitamin- og kobberindhold:

 

Pr. kg vådfoder

Pr. FEs

Vitamin A, ie

1.232

3.850

Vitamin E, mg

18,2

57

Kobber, mg

5,6

17,5

   

Resultater

Resultaterne er et gennemsnit af to delprøver.

 

Ved opstart

Efter 2 timer

 

Pr. kg vådfoder

Pr. FEs

Pr. kg vådfoder

Pr. FEs

Vitamin A, ie

1.400

4.375

1.300

4.063

Vitamin E, mg

17,1

53,4

16,2

50,6


Resultaterne tyder ikke på, at der sker en betydende nedbrydning af vitamin A og E i løbet af to timer.


Diskussion

Udfra de fundne resultater er der intet, der tyder på, at der sker en betydende nedbrydning af vitamin A og E i løbet af to timer.

Resultaterne er dog behæftet med en vis usikkerhed på grund af det lille forsøgsmateriale.

Da vitamin A er et meget ustabilt vitamin, antages det at være en god indikator for vitaminernes stabilitetsforhold i forbindelse med vådfoder.

Det kan udfra disse forsøgsresultater ikke udelukkes, at f.eks. et højere kobberindhold og en støbperiode på mere end to timer har en negativ effekt på vitaminernes stabilitet. Men der er intet, der tyder på, at vitaminernes stabilitet i vådfoder påvirkes væsentligt under normale udfodringsforhold.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 8. november 1990

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin, Søer

Fagområde: Ernæring