9. november 1993

Erfaring Nr. 9315

Foreløbige resultater fra den landsdækkende hangrisedatabase

Selvom der ikke var forskel på det gennemsnitlige skatoltal, havde besætninger med hjemmeblanding af alle foderkomponenter, lavere frasorteringsprocent i forhold til besætninger der indkøbte færdigblanding.

Den landsdækkende Hangrisedatabase indeholder foreløbig besætnings- og slagtedata fra 1. januar 1993 til og med uge 39, 1993. Indsamling af slagtedata stopper 31. december 1993. Der indgår 970 leverandørnr. i analyserne, fordelt på 912 besætninger. Statistiske analyser på materialet til og med uge 39, 1993, viste, at nedenstående egenskaber tilsyneladende påvirker frasorteringsprocenten.

Besætninger med én eller flere af følgende egenskaber havde lavere frasorterings-procent i forhold til besætninger med de modsatte egenskaber

Besætninger med

- havde lavere frasorteringspct. end besætninger med:

Vådfodring

Tørfodring

Fuldspaltegulv

Delvis spaltegulv

Valle/permeat

Ingen brug af valle/permeat

Faste de sidste 10 timer før levering (ved tørfodring)

Fasteperiode kortere end 10 timer før levering til slagteri (ved tørfodring)

Mere end 3 pct. animalsk fedt af tørfoder

Mere end 3 pct. blandingsfedt af tørfoder

Tendens til at Besætninger med

- havde lavere frasorteringspct. end besætninger med:

Mere end 6 pct. træstof af tørfoder

Mindre end 6 pct. træstof af tørfoder

Mere end 5 pct. kokoskager af tørfoder

Mindre end 5 pct. kokoskager af tørfoder

Mere end 5 pct. roepiller af tørfoder

Mindre end 5 pct. roepiller af tørfoder


Selvom der ikke var forskel på det gennemsnitlige skatoltal, havde besætninger med hjemmeblanding af alle foderkomponenter, lavere frasorteringsprocent i forhold til besætninger der indkøbte færdigblanding. Der var stor forskel på frasortering afhængig af, hvor færdigblandingerne blev indkøbt.



Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Morten Sloth, Finn K. Udesen

Udgivet: 9. november 1993

Dyregruppe: Hangrise

Fagområde: Management