10. januar 1994

Erfaring Nr. 9406

Sammenlukning kontra kønsopdeling i udleveringsrum

Resultatet fra denne undersøgelse antyder, at sammenlukning af so- og hangrise, under udlevering og indtransport, kan medføre en højere frasorteringsprocent, når grisene har været kønsadskilt i slagtesvinestalden.

I en besætning, hvor grisene kønsopdeles ved fravænning, blev der set højere frasortering af hangrise, når so- og hangrise blev lukket sammen i udleveringsrummet sammenlignet med uger, hvor grisene var kønsopdelt i udleveringsrummet. Der indgik 782 hangrise i undersøgelsen.

Resultatet fra denne undersøgelse antyder, at sammenlukning af so- og hangrise, under udlevering og indtransport, kan medføre en højere frasorteringsprocent, når grisene har været kønsadskilt i slagtesvinestalden.


Baggrund

Af fodringsmæssige årsager har det i flere år været praksis at kønsopdele so- og hangrisene ved fravænning i den pågældende besætning. Grisene går derefter stivis kønsadskilt resten af tiden indtil slagtning. Ved overgangen til hangriseproduktion blev denne praksis fastholdt, da det i starten var et krav fra Slagteriselskabet DANISH CROWN, at hangrisene skulle udleveres særskilt til slagteriet.


Materiale og metode

Udleveringsrummet består af to store stier med fast gulv i enden af en lade, hvor den ene sti bruges til sogrise og den anden til hangrise. I uge 33 og 34 blev det besluttet at sammenlukke so- og hangrise tilfældigt, hvorved der samtidig kunne ske en bedre pladsudnyttelse. Da der blev konstateret en stor stigning i frasorteringsprocenten i disse uger, blev sammenlukningen opgivet efter uge 34.

For at afklare, hvorvidt resultatet af sammenlukningen i uge 33 og 34 var tilfældigt, blev det aftalt med besætningsejeren, at so- og hangrise skulle sammenlukkes ved to leveringer til slagteriet i uge 45, samt ved leveringerne i uge 48 og 49.


Resultater og diskussion

Som referencegruppe er alle ugerne uden sammenlukning i udleveringsrummene sammenlignet med de uger, hvor sammenlukningen foregik. Resultaterne ses i tabellen.

Gennemsnitstal

 

So- og hangrise adskilt

Sammenlukning

Antal leveringsuger

19

5

Antal hangrise ialt

557

225

Skatol, ppm

0,10

0,15

Frasorteringsprocent

1,1

13,2

Af tabellen ses, at der var en tydelig forøgelse af både skatoltal og frasorteringsprocent i de uger, hvor so- og hangrise blev lukket sammen i udleveringsrum. Beregningerne er gentaget, hvor kun uger umiddelbart før og efter sammenlukning i udleveringsrum er medtaget i referencegruppen. Disse resultater er enslydende for gennemsnitligt skatoltal og frasorteringsprocent.

I nedenstående figur ses udviklingen i skatoltal (*100) og den ugentlige frasorteringsprocent. Der har kun været leveret hangrise på leverandørnummeret siden uge 26, 1993.


Som det ses af figuren, er der størst udslag i uge 33 og 34, som var den første periode med sammenlukning af so- og hangrise. Det var koldt under den sidste periode med sammenlukning og besætningsejeren konstaterede et meget lavt aktivitetsniveau i udleveringsrummet i forhold til de to tidligere perioder. Frasorteringsprocenten ugen før næste periode skyldes 1 frasorteret hangris ud af 15. Det var et unormalt lille antal leverede hangrise pr. uge, hvor der i gennemsnit leveres 33 hangrise pr. uge. De følgende uger er der leveret 51, 49, 15, 45, 23, 24 og 29 hangrise pr. uge. Den hangris, der blev frasorteret i uge 47 havde et skatoltal på 1,17 ppm, hvilket er usædvanligt højt.

Der er i 1991 udført et forsøg med indflydelsen på frasortering hos hangrise i tre besætninger opstaldet med tilstedeværelse af sogrise, sammenlignet med tre besætninger uden tilstedeværelse af sogrise. Samtidig blev indflydelsen på frasorteringsprocenten af udlevering direkte fra sti sammenlignet med opstaldning i udleveringsrum, fra aftenen før levering til slagteri, undersøgt. Der var ikke signifikant udslag, men der var tendens til højere frasorteringsprocent ved opstaldning i udleveringsrum og når so- og hangrise blev opfodret sammen, end når der blev leveret direkte fra stier, eller hangrise blev opfodret adskilt fra sogrise.

Forsøget fra 1991 kan dog ikke sammenlignes direkte med nærværende undersøgelse. Dengang blev det ikke undersøgt, hvad en sammenlukning i udleveringsrum af so- og hangrise, der har gået kønsadskilt indtil udleveringen, ville betyde for frasorteringsprocenten.


Referencer

-

Mortensen, H.P., 1991. Indflydelse på frasorteringen hos hangrise opstaldet i udleveringsrum eller i stier, uden og med tilstedeværelse af sogrise. Slagteriernes Forskningsinstitut. Arb. nr. 01.725, 29. november.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Morten Sloth

Udgivet: 10. januar 1994

Dyregruppe: Sogrise, Hangrise

Fagområde: Management