19. juni 1996

Erfaring Nr. 9608

Effekt af valset, ikke varmebehandlet korn på forekomsten af salmonella hos slagtesvin

Resultaterne fra denne besætning viste, at valset, ikke varmebehandlet korn til slagtesvin, reducerede maveforandringer og havde en effekt på tarmens mikroflora, der anses for gunstig i bekæmpelsen af Salmonella.

Effekten af at fodre med fint formalet, pelleteret færdigfoder (Foder A) hhv. tilskudsfoder og valset, ikke varmebehandlet korn (Foder B) er undersøgt ved tre forsøg i een besætning. Der er desuden foretaget en indledende vurdering af effekten af at tilsætte 1 promille myresyre i drikkevandet. Effekten blev målt serologisk og bakteriologisk på forekomsten af Salmonella hos slagtesvin. Forsøg 1. og 2. blev afviklet samtidigt, og det blev sikret, at der var Salmonella i alle stier ved indsættelse af grise. Grisene blev fordelt på fire forsøgsgrupper: Foder A med og uden tilsætning af myresyre i drikkevandet, og Foder B med og uden tilsætning af myresyre. Forsøg 3 blev gennemført som en konsekvens af et tilsyneladende for højt smittepres i 1. og 2. forsøg. I forsøg 3 blev stalden derfor vasket og desinficeret, inden der blev indsat grise. Der indgik i alt 114 grise i både 1. og 2. forsøg og 100 grise i 3. forsøg.

Foder B gav markant færre forandringer i mavesækkens hvide del end Foder A. Forskellen var statistisk sikker.

Der indgik 32 grise fra forsøg 1 og 2 i en mikrobiologisk undersøgelse af tarmsættet på Statens Husdyrbrugsforsøg. Resultaterne viste, at fodring med Foder B sammenlignet med Foder A øgede antallet af laktobaciller og gær i mave og tyndtarm, og reducerede antallet af enterobakterier. Samtidig blev der fundet en højere koncentration af visse organiske syrer (bl.a. mælkesyre og eddikesyre) i maven og tyktarmen hos grisene, der fik tildelt Foder B.

I forsøg 3 reducerede tildeling af Foder B i forhold til Foder A andelen af antistofpositive svin set over hele forsøgsperioden. Målt på slagtetidspunktet var der en tendens til, at Foder B reducerede antallet af seropositive svin.

Myresyren blev tilsat drikkevandet i den ene side af stalden, og det var derfor kun muligt at få indledende oplysninger om effekten. Tilsyneladende var andelen af bakteriologisk positive svin i forsøg 1 ved slagtning og andelen af antistof-positive svin i forsøg 3 lavest i den staldside, der fik tildelt myresyre. Sammenholdt med de erfaringer, der er gjort i praksis, vurderes det relevant i kommende forsøg at undersøge effekten af myresyre nærmere.

Resultaterne fra denne besætning viste, at valset, ikke varmebehandlet korn til slagtesvin, reducerede maveforandringer og havde en effekt på tarmens mikroflora, der anses for gunstig i bekæmpelsen af Salmonella. Samtidigt viste resultaterne, at valset, ikke varmebehandlet korn sammen med lavt smittepres reducerede antallet af grise, der var seropositive for Salmonella.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anne Wingstrand, Lisbeth Jørgensen

Udgivet: 19. juni 1996

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Sundhed/Veterinært, Ernæring