18. september 1996

Erfaring Nr. 9610

Overfladebehandling af betonspaltegulve

Afprøvningen viste, at det normalt vil være tilstrækkeligt at behandle et område på 50 cm ud fra foderautomater/-krybber. Behandling af et tilsvarende område under drikkeventiler vil være hensigtsmæssigt.

25 produkter til beskyttelse af betonoverflader er blevet afprøvet gennem 2 år. Afprøvningen blev gennemført i to nybyggede slagtesvinestalde med vådfodring. 6 forseglingsprodukter, 7 imprægneringsprodukter samt 2 fluateringsprodukter indgik i afprøvningen. I den ene besætning indgik desuden en afdækning af gulvet med henholdsvis en dørkplade og støbejernsriste.

En uhensigtsmæssig krybbeudformning i besætningen med vådfodring efter ædelyst medførte et stort foderspild. I ubehandlede stier medførte foderspildet, at der efter 2 år blev observeret kraftige tæringer omkring krybberne. I den anden besætning, hvor der blev fodret med vådfoder efter norm, var foderspildet minimalt, og der blev ikke fundet tæringer i ubehandlede stier.

Produkter baseret på epoxy gav en tilfredsstillende beskyttelse. En pris på 70-150 kr./m² alene for materialerne vil almindeligvis begrænse anvendelsen af epoxy-forsegling til stier med vådfodring efter ædelyst. Et epoxy-baseret imprægneringsmiddel til en materialepris på 15 kr./m² fungerede godt og kan anvendes i stier med restriktiv fodring såvel som i stier med vådfodring efter ædelyst.

Fluateringsprodukterne fungerede tilfredsstillende og med en materialepris på 7-9 kr./m² var fluateringsprodukterne de billigste af de afprøvede produkter. De er lette at påføre, men kun på ny beton kan der forventes en god effekt. Fluateringsprodukter kan anbefales til behandling af betonspaltegulve i stier med restriktiv fodring, men også i stier med vådfodring efter ædelyst.

Afprøvningen viste, at det normalt vil være tilstrækkeligt at behandle et område på 50 cm ud fra foderautomater/-krybber. Behandling af et tilsvarende område under drikkeventiler vil være hensigtsmæssigt.

Produkter baseret på asfalt, cement, silikone og olie udviste alle en for ringe effekt og kan derfor ikke anbefales til overfladebehandling af betonspaltegulve i svinestalde.


Baggrund

I slagtesvinestalde ses ofte tærede betonspaltegulve ved krybber og foderautomater. Tæringerne forekommer ved såvel vådfodring som tørfodring. Der findes eksempler på, at betonelementer skulle udskiftes efter et til to års brug som følge af tæringer.

Betonspaltegulve med tæringer forøger risikoen for skader på grisenes ben og klove. Svineproducenterne påføres betydelige omkostninger til udskiftning eller reparation af gulvene og produktionen forstyrres i forbindelse med udbedring af skaderne.

Tæringerne opstår som følge af et kraftigt slid i kombination med, at overfladen nedbrydes af syreindholdet fra foderrester og grisenes spyt. Hyppig vask med højtryksrenser er også medvirkende til at belaste gulvet.

Kvaliteten af den anvendte beton har betydning for modstandsdygtigheden over for syre. Beton af god kvalitet vil således kunne modstå en belastning i længere tid end en beton af dårlig kvalitet. Men i det lange løb bliver selv en beton af god kvalitet dog også nedbrudt af syre. Den eneste langsigtede løsning på problemet er derfor forebyggelse eller valg af andre materialer.

Der markedsføres en lang række produkter til overfladebehandling af beton i aggressive miljøer. For hovedparten af produkterne er holdbarheden imidlertid ikke dokumenteret

Formålet med afprøvningen var at undersøge holdbarheden af betonspaltegulve, som var overfladebehandlet med en række produkter. Det var endvidere formålet at afprøve andre løsninger blandt andet i form af afdækning af gulvet med plader og lignende.

Afprøvningen blev gennemført i samarbejde med Landskontoret for Bygninger og Maskiner.


Materiale og metode

Overfladebehandlingen blev foretaget i to nybyggede slagtesvinestalde med fuldspaltegulv. Staldenes indretning mv. fremgår af tabel 1. Afprøvningsperioden var to år.

Tabel 1. Staldindretning mv. i forsøgsbesætningerne

Besætning

A

B

Dyrekategori

Slagtesvin

Slagtesvin

Gulv

Betonspaltegulv fra Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik

Betonspaltegulv fra P-Beton

Fodring

Vådfodring efter ædelyst

Vådfodring efter norm

Foderkrybber

Kortkrybber à 150 cm placeret på 10 cm høj og 8 cm bred repos, ingen ædepladsadskillelser

Langkrybber placeret på spaltegulv, ingen ædepladsadskillelser

Antal afprøvede produkter

15¹

23²

Antal stier pr. produkt

2

4

1) samt hhv. en dørkplade (150 x 300 cm) og et støbejernselement (i alt 60 x 200 cm).

2) de samme produkter som afprøvet i besætning A plus yderligere 8.


I besætning A blev grisene indsat kontinuerligt i slagtesvinestalden. De enkelte stier blev vasket med højtryksrenser før indsættelse af nye grise. Stierne blev vasket 6 gange i løbet af afprøvningsperioden. I alt 17 produkter blev afprøvet i besætning A, heraf en dørkplade og et støbejernselement.

I besætning B var slagtesvinestalden inddelt i 5 sektioner, hvor der blev gennemført alt-ind alt-ud drift. I løbet af afprøvningsperioden blev stierne vasket med højtryksrenser 6 gange. I alt 23 produkter indgik i afprøvningen i stald B, heraf var 15 produkter de samme, som blev afprøvet i stald A.

I afprøvningen indgik produkter baseret på epoxy, silikone, alkydolie, fluat, asfalt og cement. Disse kan groft inddeles i tre grupper efter funktion, se tabel 2.

Tabel 2.  Typer af produkter til overfladebehandling af beton

Forseglingsprodukter

Imprægneringsmidler

Fluateringsprodukter

Fx. epoxybelægninger, slidlagsmørtler og støbeasfalt

Forhindrer både slid og kemisk påvirkning af betonoverfladen

Kan anvendes til såvel nye som brugte gulve

Kan anvendes til reparation af større tæringsskader

Generelt dyre i materialeudgift

For epoxy-produkter gælder:

Er meget glatte, skal tilsættes kvartssand

For visse produkter kræver loven, at arbejdet udføres af uddannet personale

Kan krakelere ved vask med hedvandsrenser, da epoxy har en anden udvidelseskoefficient end beton

Baseret på kunststoffer som epoxy eller akryl blandet med et opløsningsmiddel. Kan også være silikone- eller oliebaseret

Lukker porerne i betonens øverste lag og forhindrer indtrængen af syreholdig væske

Betonens skridsikkerhed ændres ikke

Kan anvendes til såvel nye som brugte gulve

Er relativt billigt og let at arbejde med, dog kræver loven for enkelte produkter, at arbejdet udføres af uddannet personale

Senere behandling med et forseglingsprodukt kan være problematisk

Er velegnede til behandling af vægge og betonstiadskillelser med henblik på at opnå en lettere rengøring

Reagerer kemisk med den frie kalk i betonen

Øger betonens modstandsdygtighed overfor syrepåvirkning

Betonoverfladens skridsikkerhed ændres ikke

Kan kun anvendes til nye betongulve

Er relativt billige og nemme at anvende

Senere behandling med et imprægnerings- eller forseglingsprodukt kan ske uden problemer


I afprøvningsperioden blev produkterne løbende vurderet med hensyn til funktion og tæring.

De behandlede områder af spaltegulvene blev vurderet efter følgende skala:

  1. Sten fritlagt og grubetæring
  2. Sten anes i overfladen
  3. Ru overflade - begyndende tæring i spaltegulvselementernes samlinger
  4. Ingen korrossion

Resultater og diskussion

Foderspildet havde stor betydning for omfanget af tæringerne i betonen. Allerede efter seks måneder kunne der konstateres tæringer på det ubehandlede gulv i besætning A, hvor foderspildet var stort. Derimod var der ikke tæringer af betydning i besætning B, hvor foderspildet var lavt - heller ikke på det ubehandlede gulv.

Årsagen til den observerede forskel mellem de to besætninger var en kombination af fodringsprincippet, manglende ædepladsadskillelser og krybbeudformningen. En eventuel forskel i betonkvaliteten blev ikke undersøgt. Foderspildet er normalt større, når grisene fodres efter ædelyst - specielt hvis krybberne ikke er udstyret med ædepladsadskillelser. I besætning A var krybberne endvidere så lange, at grisene kunne ligge i dem. Det bidrog yderligere til at forøge foderspildet i varme perioder.

Da syrebelastningen fra foderspild var størst i besætning A, blev produkterne hovedsageligt vurderet ud fra resultaterne opnået i denne besætning. Resultaterne fremgår af tabel 3.

Da foderspild er en kraftigt medvirkende årsag til nedbrydning af betonen, bør det reduceres mest muligt. Ved fodring efter ædelyst i simple tørfoderautomater eller vådfoderkrybber anbefales det derfor at montere hoved- eller skulderadskillelser. Disse reducerer uroen ved ædepladserne og dermed foderspildet.

Tabel 3. Vurdering af produkter til overfladebehandling af beton (med baggrund i besætning A)

Produktnavn

Firma (se appendix)

Behandlingstype

Materiale, pris² kr. pr. m²

Holdbarhed

Ubehandlet betonspaltegulv

-

-

-

*

EP-klar + kvartssand,

Vesla A/S

Epoxy-forsegler

70

* * *

EP-klar + Dynagrip

Vesla A/S

Epoxy-forsegler

80

* * *

Alfa Plast + kvartssand

Alfa Laval Agri

Epoxy-forsegler

142

* * *

Icosit 277/255 + kvartssand

Sika-Beton

Epoxy-forsegler

100

* * * *

EP-klar/fortynder

Vesla A/S

Epoxy-imprægnering

13

* * *

JENA Antigrafitti

JENA Scanseal

Imprægnering

18

*

Vandex imprægnering

Renesco

Imprægnering

34

* *

NBK-Intrapor/Int. S

NBK

Imprægnering

20

* *

KR Siloxanimprægnering

KR Farveteknik

Imprægnering

30

*

Alkydolie

KR Farveteknik

Imprægnering

12

*

NBK-Lascoat F

NBK

Fluatering

7

* * *

Tironal-Dur

Protekta Agro A/S

Fluatering

9

* * *

Mooker gulvbelægning

Echberg A/S

Støbeasfalt

180

³)

Flexcrete 851

Finagent ApS

Cement-forsegler

110

*

Dørkplade af stål

DSI

Afdækning

244

*

Støbejernsrist

Ikadan

Afdækning

780

* * 4)

1)

* * * *

* * *

* *

*

= ingen korrosion,

= ru overflade/begyndende tæring i elementsamlinger,

= sten anes i overflade,

= sten frilagt og grubetæring.

2)

Materialepris for færdigbehandlet overflade, excl. arbejdsløn.

3)

Syrefasthed OK, men skaller af ved vask med højtryksrenser med tæringer som resultat.

4)

Beton under støbejernsrist.

Vurdering af produkter

Epoxy-forseglerne klarede sig generelt godt i afprøvningen. De kunne dog ikke helt forhindre begyndende tæringer ved spaltegulvselementernes samlinger efter 2 år. Kun stier behandlet med Icosit 277/255 fra Sika Beton fremstod helt uden tæringer efter 2 år. Øvrige stier behandlet med epoxyforseglere fremstod med betonoverflader med øget ruhed samt begyndende tæring i spaltegulvselementernes samlinger.

Tidligere var der en del problemer med epoxy-behandlingernes holdbarhed - primært som følge af manglende evne til at modstå påvirkningerne ved højtryksrensning. Disse problemer var imidlertid ikke udtalte i nærværende afprøvning, hvilket peger på, at en effektiv påføring af produkterne er afgørende for holdbarheden.

Epoxy-forseglerne var dyre både i materialepriser og i arbejdsomkostninger. Håndtering af nogle epoxy-produkter kræver ifølge gældende lovgivning en særlig uddannelse. Overfladebehandling med disse produkter foretages derfor normalt af forhandleren. Anvendelsen af epoxy-produkter vurderes med baggrund i ovenstående at begrænse sig til stier med fodring efter ædelyst.

Imprægneringsmidler

Et epoxy-baseret imprægneringsprodukt, EP-Klar, klarede sig godt ved afprøvningen. Tæringerne var efter 2 år begrænset til en øget ruhed af betonoverfladen samt begyndende tæringer i samlingerne af betonelementerne. Holdbarheden sammenholdt med at det er et relativ billigt produkt, gør det interessant til stier med restriktiv fodring men også ved fodring efter ædelyst.

De øvrige imprægneringsmidler klarede sig dårligt. Den behandlede beton kunne ikke modstå syrepåvirkningen, den mekaniske belastning fra dyrene samt vask med højtryksrenseren. Skaderne omfattede borttæring af cementpastaen, så sten kunne ses i overfladen (Vandex imprægnering og NBK-Intrapor/int.S) og mere alvorlige betonskader i form af decideret fritlagte sten samt grubetæring (JENA Antigrafitti, KR Siloxanimprægnering og Alkydolie). De nævnte produkter er således ikke egnede til behandling af betonspaltegulve i svinestalde.

Fluateringsmidler

Fluaterne Tironal-Dur og NBK-Lascoat F klarede sig ligeledes godt ved afprøvningen. I besætning B kunne der ikke konstateres tæringer, mens betonoverfladen i besætning A viste øget ruhed. Prisen og letheden, hvormed en behandling foretages, gør disse produkter interessante, særligt i relation til stier med restriktiv fodring. Det er dog vigtigt at gøre sig klart, at god effekt kun kan forventes ved behandling af nye betonoverflader. En behandling med fluat skal således planlægges inden stalden tages i brug.

Støbeasfalt

Produktet Mooker plader fra Echberg bestod af en 10 mm tyk syrefast asfaltbelægning, der leveres i plader. Betongulvet primes med bitumen og asfaltpladerne opvarmes og klæbes på betonen. Produktet anvendes normalt til større betonoverflader, f.eks. på foderborde og båse i kostalde. Et lignende produkt er tidligere afprøvet (SJF, 1994).

Mooker pladerne var fastklæbet på betonbjælkerne og spalteåbningerne var skåret fri. Ved afprøvningen kunne det konstateres, at støbeasfaltens syrebestandighed og skridsikkerhed var god. På reposerne var holdbarheden god,  mens belægningen på spaltegulvselementerne skallede af ved vask med højtryksrenser. Produktet kan derfor ikke anbefales til spaltegulve. Produktets egenskaber til anvendelse på større betonflader som fx i farestier med delvist spaltegulv blev ikke afprøvet, men erfaringerne fra farestalde, hvor produktet er anvendt, er ikke entydigt positive.

Afdækning med metalplader

Den afprøvede dørkplade var konstant tilsølet med foderrester og gødning. Dette medførte dels en dårlig hygiejne, dels at syrebelastningen blev flyttet til spaltegulvet uden for dørkpladen. Afprøvningen blev derfor relativt hurtigt indstillet. Hvorvidt de nævnte problemer kunne have været undgået ved at bore et antal huller i dørkpladen for dræning er uafklaret. Prisen for pladeinddækningen er høj og vurderes derfor at være uinteressant.

Støbejernsristene fra Ikadan var monteret i en stålramme, som blev placeret oven på det eksisterende betongulv. Risten blev derved hævet ca. 4 cm over spaltegulvet. Risten kunne ikke hindre syre i at komme i kontakt med betonen nedenunder, men da den mekaniske påvirkning var fjernet, reduceredes tæringens omfang. Da støbejernsristen var monteret oven på spaltegulvet, ophobede der sig en del foder- og gødningsrester i mellemrummet mellem risten og betonspaltegulvet, og gav derved gode betingelser for opformering af fluer. Mellemrummet var dog relativt let at spule rent. Støbejernsristens høje pris medfører imidlertid, at løsningen ikke kan anbefales.

Anbefalinger

Resultaterne fra afprøvningen viser klart, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem pris og kvalitet. Blandt de produkter, der viste positive resultater, kan de billigste løsninger (behandling med fluateringsmidler) udføres for ca. 20 kr. pr. m², inkl. arbejdsløn, mens de dyreste (behandling med epoxy-forseglere) let koster mere end 200 kr. pr. m² færdigbehandlet gulv.

Omkostninger til en overfladebehandling skal imidlertid sammenholdes med de alternative omkostninger ved udskiftning af tærede betonelementer. Ud fra en økonomisk betragtning kan en udskiftning af tærede betonspalteelementer efter få år være ligeså relevant som en overfladebehandling. Især når der er tale om stier med fodring efter ædelyst i automater eller kortkrybber, hvor det normalt kun er et begrænset antal elementer, der skal udskiftes.

Med udgangspunkt i afprøvningen vurderes det, at en behandling med et fluateringsmiddel vil være tilstrækkeligt i forbindelse med restriktiv fodring. Fluateringsmidlerne er både billige og lette at påføre. Gulvet skal imidlertid være nyt, og genbehandling med fluat kan ikke forventes at have nogen effekt.

I allerede ibrugtagne stier kan en epoxy-imprægnering med fx EP-klar anbefales. De nævnte behandlinger hindrer ikke en eventuel senere behandling med epoxyforsegler, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.

Forudsætningerne for et godt resultat er, at overfladebehandlingen indgår i overvejelserne sideløbende med valget af betonspaltegulvet og i planlægningen af staldens ibrugtagning:

  • Udvælgelse af produktet, spørg evt. spaltegulvsleverandøren
  • Hvilke krav stiller produktet til gulvets beskaffenhed (nyt, rent, tørt mv.)
  • Følg brugsanvisningen nøje - gå ikke på kompromis med kravene
  • Ca. 50 cm omkring foderautomat/krybbe vil i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at behandle. Det anbefales tillige at behandle et tilsvarende område under drikkeventiler.

Da afprøvningen strakte sig over to år, er det svært at vurdere produkternes holdbarhed på længere sigt. Der vil derfor blive fulgt op på afprøvningen på et senere tidspunkt. Dette vil ske i relation til besætning B, hvor belastningen var lille, og hvor det derfor ikke har været muligt efter to år at give en endelig vurdering af de af produkter, der ikke samtidigt blev afprøvet i besætning A. Det drejer sig om: Pico 31 (Pihl Coating), Pico PM 31 (Pihl Coating), Pico SL (Pihl Coating), LF Top-coat (L. Frandsen), Polyment Betongrund WK (Marienlyst), Polyment Plasdur LM6 (Marienlyst), Silipox (P-Beton) samt “uden navn” (P-Beton).


Referencer

-

SJF. 1994. Syrefast Dafoleum asfaltgulve - støbeasfalt til overfladebelægning på beton. Prøverapport nr. 897 fra Statens Jordbrugstekniske Forsøg, nuværende Statens Husdyrforsøg Forsknings Center Bygholm.

-

SJF. 1987. Beskyttelse og reparation af betonspaltegulve i svinestalde. SJF-Orientering nr. 51 fra Statens Jordbrugstekniske Forsøg, nuværende Statens Husdyrforsøg Forsknings Center Bygholm.


[PageBreak]

Appendiks

Firmaoversigt vedr. produkter inkluderet i afprøvning

  • Vesla A/S, Chr. Ågårdsvej 4, 6920 Videbæk, Tlf. 9717 3266
  • Alfa Laval Agri Scandinavia A/S, Tårnvej 100, 7100 Vejle, Tlf. 7586 3188
  • Sika-Beton A/S, Nordkranvej 17, 3540 Lynge, Tlf. 4218 8585
  • JENA Scan Seal ApS, Søndergade 97, Lynæs, 3390 Hundested, Tlf. 4798 1248
  • Renesco, Labyrinten 7, 8220  Brabrand, Tlf. 8626 1433
  • NBK, Hallandsvej 1, 6230 Rødekro, Tlf. 7466 1511
  • KR Farveteknik, Sigurdsgade 35, 2200 København N, Tlf. 3183 0263
  • Protekta Agro A/S, Brændemosevej 31, 4400 Kalundborg, Tlf. 5350 2018
  • Echberg A/S, Knudlundvej 14-16, 8653 Them, Tlf. 8684 0088
  • Finagent ApS, Kongevejen 25, 3480 Fredensborg, Tlf. 4847 6101
  • Poulstrup Betonvare A/S, Gl. Rønnebjergvej 8 B, 9760  Vrå, Tlf. 98 98 84 44
  • Pihl Coating a/s, Brunsmose 7, 5620 Glamsbjerg, Tlf. 64 74 17 00
  • A/S L. Frandsen, L. Frandsensvej 4, 5600 Fåborg, Tlf: 62 61 83 33
  • Marienlyst, Fællesvirke 15, 6670 Holsted, tlf. 75 39 19 99

Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Karsten Ambrosen, Lars Hjuler

Udgivet: 18. september 1996

Fagområde: Management