27. november 1996

Erfaring Nr. 9613

Fuldspaltegulve til farestier

Gulvene havde generelt en god gødningsgennemgang. En plan overflade medfører alt andet lige en bedre gødningsgennemgang end en afrundet overflade.

Følgende fabrikater af fuldspaltegulve med varmeplade/gummimåtte blev afprøvet i kassestier i to besætninger:

  • Pig-Care combigulv, Fog Agentur og Agroteknik
  • Ultraflex med hævet gulv under so, Ikadan System
  • AWK støbejern, Proagria
  • Step systemet, DSI-Langkjær
  • MIK-SWING, Fremtiden Staldinventar

Alle gulvene var indrettet med støbejernsriste i hele eller en del af soens opholdszone. Søerne stod generelt godt på støbejernsriste, men såvel dimensionerne som placeringen af støbejernsristene havde betydning for frekvensen af udskridninger. Det skridsikre gulv under soen bør være mindst 80 cm bredt.

Der var en øget frekvens af skulderlæsioner i stierne med Ultraflex og Step systemet, hvor der var en niveauforskel på gulvet. Når søerne lå ned, hvilede skuldrene ofte på kanten mellem de to niveauer, fordi de danske farebokse ikke er udviklet til denne type gulve. Når fareboksen indstilles, så soen får mere plads, er der risiko for, at soen beskadiges af niveauforskellene på gulvet. På baggrund af ovenstående kan spaltegulve med niveauforskelle mellem soens og pattegrisenes opholdszone ikke anbefales.

Gulvene havde generelt en god gødningsgennemgang. En plan overflade medfører alt andet lige en bedre gødningsgennemgang end en afrundet overflade.

Generelt må spaltegulvenes holdbarhed betegnes som god. Det vurderes imidlertid, at spaltegulve opbygget af mange små elementer og forskellige materialer har en ringere holdbarhed end gulve opbygget af fx store støbejernselementer.

Efter gennemførelsen af afprøvningen markedsføres Step systemet fra DSI-Langkjær ikke længere.

Baggrund

Der er fortsat stor interesse for farestier med fuldspaltegulve og varmeplader. Denne stitype har en række arbejdsmæssige fordele frem for stier med delvist fast gulv. Fx er der ingen problemer med svineri i stierne, de er nemme at rengøre, og det er let at tilse pattegrisene, når de ligger på en varmeplade.

Det har imidlertid vist sig, at der er stor forskel på, hvor gode de enkelte fabrikater er med hensyn til skridsikkerhed, hygiejne mm. (Meddelelse nr. 242 og Erfaring nr. 9607, Den rullende Afprøvning).

Formålet med denne undersøgelse var at vurdere skridsikkerhed, beskadigelser på søer og pattegrise samt hygiejne og holdbarhed i farestier med forskellige fabrikater af fuldspaltegulve.

Materiale og metode

Undersøgelsen blev gennemført i to besætninger, hvis produktionsforhold og staldindretning fremgår af tabel 1. Hver gulvtype blev monteret i to stier i hver besætning. Undersøgelsen varede ca. 8 måneder og omfattede ca. 140 kuld pr. besætning, svarende til i alt ca. 30 kuld pr. gulvtype. Som det fremgår af tabel 2 omfattede undersøgelsen fem typer fuldspaltegulve. Tekniske data, beskrivelse og vurdering af gulvene fremgår af appendikset bagest i materialet.

Tabel 1.  Produktionsforhold og beskrivelse af farestaldenes indretning

Besætning

1

2

Sundhedsstatus

Konventionel

SKD

Antal stipladser

77

80

Stidimensioner, m

2,50 x 1,60

2,50 x 1,50

Sektionering

Fuldstændig

Delvis

Fodringsprincip

Vådfodring

Tørfodring

Opstaldningsform

Boks

Boks

Fravænningsalder, uger

4

4


Tabel 2.  Fuldspaltegulve sammenlignet i to besætninger

Spaltegulvtype

Materiale

Varmeplade el. lign.

Firma

Pig-Care combigulv

Støbejern, plastic

Glasfiber forstærket plastplade, centralvarme

Fog Agentur og Agroteknik

Ultraflex m. hævet gulv under so

Støbejern, plastic

Polyesterbeton, centralvarme

Ikadan System

AWK

Støbejern

Polyesterbeton, centralvarme

Proagria

Step systemet

Støbejern, plastic

Gummimåtter, el-varmepære

DSI-Langkjær

MIK-SWING 300

Støbejern, plastic

Glasfiber forstærket plastplade, centralvarme

Fremtidens Staldinventar


Der blev løbende foretaget registrering af kuldresultater og sundhedsforhold. Endvidere blev søerne og stierne hver 14. dag systematisk gennemgået og følgende forhold blev registreret:
  • Sår på ben og/eller biklove blev registreret, når soen havde et eller flere blødende sår på benene eller biklovene.
  • Beskadiget yver blev registreret, når soen havde rifter eller sår på yveret.
  • Beskadigede patter blev registreret, når soen havde en eller flere patteskader, hvor der var risiko for, at pattevorten blev ubrugelig.
  • Sår på skuldre blev registreret, når soen havde blødende sår på den ene skulder.
  • Støttevægring blev registreret, når soen stod usikkert og trippende, når hun havde rejst sig.
  • Antallet af udskridninger blev registreret, når søerne blev drevet op.
  • Tilkitning af spalteåbninger og stiens renhed blev registreret omkring faringstidspunktet og før fravænning.

Efter ca. 8 måneder blev der foretaget en vurdering af gulvenes holdbarhed.

I besætning 2 fik søerne tildelt snittet halm i krybben én gang dagligt i perioden omkring faring. Ligeledes blev gødningsrester skubbet ind under soen én gang dagligt. I besætning 1 blev der hverken tildelt halm eller skubbet gødningsrester ind under soen.

Efter gennemførelsen af afprøvningen markedsføres Step systemet fra DSI-Langkjær ikke længere.

Resultater og diskussion

Antallet af levendefødte var i besætning 1 og 2 henholdsvis 10,4 og 10,8. Dødeligheden i diegivningsperioden var for besætning 1 og 2 henholdsvis 17 og 7 pct.

Den samlede vurdering af fuldspaltegulvene fremgår af tabel 3.

Tabel 3. Vurdering af spaltegulvene

Fabrikat

Skridsikkerhed

Skader på søer

og pattegrise

Gødnings-

gennemgang

Holdbarhed

Pig-Care

****

***

***

***

Ultraflex

**

**

***

***

AWK-støbejern

****

***

***

****

Step systemet

**

***

**

***

MIK-SWING

**

****

***

***

* = dårlig, ** = mindre god, *** = god, **** = meget god

Skridsikkerhed

Alle gulvene var indrettet med støbejernsriste i hele eller en del af soens opholdszone. Søerne stod generelt godt på støbejernsriste, men såvel dimensionerne som placeringen af støbejernsristene havde betydning for frekvensen af udskridninger. Prægning/mønster og/eller niveauforskelle mellem bjælkerne kan forbedre støbejernsristenes skridsikkerhed, men har mindre betydning end størrelsen af arealet med støbejernsriste. Søerne stod sikkert på gulvet i stierne med Pig-Care- og AWK-støbejernsriste, mens de stod mindre godt i de øvrige stier. Søer, som stod på et kun 60 cm bredt og evt. hævet støbejernsgulv, havde flere udskridninger end søer som stod på et bredt støbejernsgulv. Udskridningerne opstod primært, når soens ben kom udenfor det skridsikre område i forbindelse med, at hun rejste eller lagde sig eller i forbindelse med afsætning af gødning/urin. Det skridsikre gulv under soen bør derfor være mindst 80 cm bredt.

Skader på søer og pattegrise

Soens fodfæste har generelt stor betydning for frekvensen af læsioner på so og pattegrise. Der var fx en øget frekvens af søer med læsioner i stierne med Ultraflex riste, hvor søerne stod usikkert. Selv om søerne også stod usikkert i stierne med Mik-Swing riste, blev der registreret færre læsioner på søerne i disse stier. Endvidere var der en øget frekvens af skulderlæsioner i stierne med Ultraflex og Step systemet, hvor der var en niveauforskel på gulvet mellem soens og pattegrisenes opholdszone. Når søerne lå ned, hvilede skuldrene ofte på kanten mellem de to niveauer. Baggrunden for at udforme gulvet med niveauforskelle mellem pattegrisenes og soens område er at lette pattegrisenes adgang til den nederste række patter og undgå, at de nyfødte pattegrise søger ind under soen, når hun rejser sig. Der er imidlertid ikke fundet effekt af den gulvudformning (Meddelelse nr. 242, Den rullende Afprøvning).

Gulve udformet med en niveauforskel mellem soens og pattegrisenes område i stien, er ikke egnet til danske farebokse. Når fareboksen indstilles, så soen får mere plads efter faring, er der risiko for, at soen beskadiges som følge af niveauforskellene på gulvet.

Der blev ikke registreret læsioner på pattegrisene, som kunne relateres til spaltegulvene.

Gødningsgennemgang

Bjælkernes udformning og overflade har betydning for spaltegulvets gødningsgennemgang og dermed hygiejnen i stien. En plan overflade medfører alt andet lige en bedre gødningsgennemgang end en afrundet overflade. Gulvene havde generelt en god gødningsgennemgang. Støbejernsbjælkerne i Step systemet havde dog en mindre god gødningsgennemgang på grund af bjælkernes afrundede kanter.

Generelt opnås den bedste hygiejne i stien, hvis gødningsrester skubbes ind under soen én gang dagligt.

Holdbarhed

Holdbarheden var vanskelig at vurdere på baggrund af ca. 8 måneders afprøvning. Generelt vurderes det, at holdbarheden er blevet bedre end tidligere. Imidlertid har spaltegulve, der er opbygget af små elementer, større risiko for før eller siden at gå i stykker end spaltegulve, som er bygget i få elementer (Meddelelse nr. 242 og Erfaring nr. 9607, Den rullende Afprøvning). Et defekt element kan imidlertid forholdsvis let udskiftes, mens det må anses at være sværere at reparere et spaltegulv, som består af få enheder.

Spaltegulv, der er opbygget af mange små elementer, stiller større krav til understøtningen end spaltegulve, som er opbygget af større enheder. Små elementer er ikke i stand til at stabilisere soboksen i tilstrækkelig grad, når soen eksempelvis læner sig op ad boksen. Boksen skal derfor fastgøres til understøtningen.

Varmeplader/gummimåtter

Varmepladerne fungerede godt. Der blev ikke fundet forskel på grisenes brug af og hygiejnen på de forskellige varmeplader ved den givne temperatur på det cirkulerende vand i centralvarmean­lægget (undersøgelsen omfattede ikke registrering af energiforbruget). Der var stor spredning på størrelsen af de afprøvede varmeplader, 0,45 - 0,80 m². Der var ikke plads til, at 11 pattegrise på 7 kg kunne ligge samtidig på de mindste varmeplader. Det teoretiske arealkrav til 7 kg´s grise, som ligger tæt sammen, er 0,07 m² pr. gris.

Gummimåtte og varmelampe i stierne med Step systemet fungerede tilfredsstillende. Systemet kan imidlertid ikke anbefales generelt på baggrund af denne undersøgelse, da der blev tilført varme til stalden fra varmepladerne i de øvrige stier. Såvel varmeplader som gummimåtter stiller store krav til ventilationsanlægget i stalden, da de ikke beskytter pattegrisene mod træk i stien. Hvis der er risiko for træk i stien, vil pattegrisene få et bedre nærmiljø i en sti med delvist spaltegulv og pattegrisehule. Endvidere vil energiforbru­get være mindre i pattegrisehuler med gulvvarme end ved varmeplader eller gummimåtter med varmelamper, da pattegrisenes egen varmeproduktion bidrager til opvarmning af nærmiljøet.

Referencer

-

Fuldspaltegulve til farestier. (1992). Meddelelse nr. 242, Landsudvalget for Svin.

-

Fuldspaltegulve og varmeplader til kassestier (1996). Erfaring nr. 9607, Landsudvalget for Svin.


[PageBreak]

Appendiks

Pig-Care combigulv - Fog Agentur og Agroteknik

Støbejern:

Bjælkebredde: 13 mm

Spalteåbning: 11 mm

Åbningsareal: 39 pct.

Plastic:

Bjælkebredde: 13 mm

Spalteåbning: 10 mm

Åbningsareal: 36 pct.

Varmeplade:

Materiale: Glasfiberforstærket plast

Opvarmning: Centralvarme

Dimensioner: 118x42 cm (0,49 m²)

Beskrivelse

Gulvet er opbygget af 30x30 cm elementer. I pattegrisenes opholdszone er elementerne udført i plastic, og bjælkerne har T-profil. I et område på 180 x 90 cm under soen er elementerne udført i støbejern (flagegrafit). Bjælkerne har trekantprofil og er støbt med 0,2 cm dybe og 3,0 cm lange forsænkninger i overfladen. Spalteåbningerne går på tværs af soens længderetning. Gulvet er monteret på en fladjernsunderstøtning. Varmepladen er monteret mod stiens forkant, og varmerørene er ført op over stien.

Vurdering

Søerne stod sikkert på gulvet. Støbejernsgulvet havde en god dimension og skridsikkerhed. Der var tilfælde af læsioner på patter. Gødningsgennemgangen var tilfredsstillende. For at sikre en tilfredsstillende hygiejne var det nødvendigt dagligt at skubbe gødningsrester på plastspaltegulvet bagest i stien ind under soen. Varmepladen fungerede godt. Varmerørenes placering gjorde kontrol og evt. reparation nem at foretage.

Ultraflex - hævet gulv under so - Ikadan

Støbejern:

Bjælkebredde: 10 mm

Spalteåbning: 12 mm

Åbningsareal: 45 pct.

Plastic:

Bjælkebredde: 10 mm

Spalteåbning: 12 mm

Åbningsareal: 48 pct.

Varmeplade:

Materiale: Polyesterbeton

Opvarmning: Centralvarme

Dimensioner: 118x38 cm (0,45 m²)

Beskrivelse

Gulvet er opbygget af 40x60 cm elementer. I pattegrisenes opholdszone er elementerne udført i plastic, og i et område på x60 cm under soen er elementerne udført i støbejern (flagegrafit). Støbejernsgulvet er hævet 3,5 cm i forhold til gulvet i resten af stien. Alle bjælker har T-profil. Støbejernselementernes tværgående bjælker er 0,3 cm højere end de øvrige bjælker. Gulvet er monteret på en fladjernsunderstøtning. Varmepladen er monteret mod stiens forkant.

Vurdering

Søerne stod usikkert på gulvet. Det lille og hævede støbejernsspaltegulv bevirkede, at søerne ofte trådte ud på de forholdsvis glatte plasticriste. Endvidere var der tilfælde af læsioner på ben og skuldre på grund af det hævede areal. Gulvet havde en tilfredsstillende gødningsgennemgang. Varmepladen fungerede godt.

AWK støbejern - Proagria

Støbejern:

Bjælkebredde: 13 mm

Spalteåbning: 9 mm

Åbningsareal: 45 pct.

Varmeplade:

Materiale: Polyesterbeton

Opvarmning: Centralvarme

Dimensioner: x50 cm (0,80 m²)

Beskrivelse

Gulvet er opbygget af 120x50 cm støbejerns-elementer (kuglegrafit). Bjælkerne har trekantprofil, og for hver 11,5 cm er der en 1,5 cm lang og 0,2 cm dyb forsænkning. Gulvet er monteret på en fladjernsunderstøtning, men leveres normalt med betonunderstøtning. Varmepladen er monteret i gulvet mod stiens forkant.

Vurdering

Søerne stod sikkert på gulvet. Støbejernsristen var skridsikker. Der var få tilfælde af læsioner på patter, ben og skuldre. Gødningsgennemgangen var tilfredsstillende. Varmepladen fungerede godt.

Step system - DSI-Langkjær

Støbejern:

Bjælkebredde: 14 mm

Spalteåbning: 11 mm

Åbningsareal: 33 pct.

Plastic:

Bjælkebredde: 11 mm

Spalteåbning: 10 mm

Åbningsareal: 40 pct.

Varmeplade:

Materiale: Gummimåtte

Opvarmning: El-varmepære

Dimensioner: 125x45 cm (0,56 m²)

Beskrivelse

I pattegrisenes opholdszone er gulvet opbygget af 80x45 cm plastelementer, hvor bjælkerne har T-profil. Oven på bjælkerne er støbt en 0,2 cm høj skridsikring, som inddeler spaltegulvet i 7,0 x 5,0 cm felter. I et område på 240x60 cm under soen er spaltegulvet udført i 120x60 cm støbejernselementer (flagegrafit). Bjælkerne har trekantprofil med afrundede kanter. Støbejernsgulvet er hævet 3,5 cm i forhold til gulvet i resten af stien. Gulvet er monteret på en fladjernsunderstøtning. Til pattegrisene er der i gulvet op mod stiens forkant monteret en gummimåtte, hvorover der er ophængt en 150 W varmelampe.

Vurdering

Søerne stod usikkert på gulvet. Støbejernsspaltegulvet havde en god skridsikkerhed, men søerne gled, når de trådte ud på plasticgulvet. Endvidere var der tilfælde med læsioner på søernes skuldre på grund af det hævede støbejernsgulv. Gødningsgennemgang var mindre god på grund af støbejernsbjælkernes afrundede overside. Gummimåtte og varmelampe fungerede godt.

Mik-Swing 300 - Fremtidens Staldinventar

Støbejern:

Bjælkebredde: 12 mm

Spalteåbning: 11 mm

Åbningsareal: 37 pct.

Plastic:

Bjælkebredde: 15 mm

Spalteåbning: 10 mm

Åbningsareal: 34 pct.

Varmeplade:

Materiale: Glasfiberforstærket plast

Opvarmning: Centralvarme

Dimensioner: 120x40 cm (0,48 m²)

Beskrivelse

Gulvet er opbygget af 60x40 cm og 40x30 cm plasticelementer, hvor bjælkerne har T-profil. Oven på bjælkerne er støbt en 0,2 cm høj skridsikring, som inddeler spaltegulvet i 10,0 x 10,0 cm felter. I et område på 120x60 cm under soen er spaltegulvet opbygget af 60 x 40 cm støbejernselementer (kuglegrafit). Bjælkerne har trekantprofil. Med skiftevis 16,0 og 18,0 cm mellemrum er der en 8,0 cm lang tværgående bjælke, som er hævet 0,2 cm. Gulvet er monteret på en fladjernsunderstøtning. Varmepladen er monteret i gulvet mod stiens forkant.

Vurdering

Søerne stod usikkert på gulvet. Støbejernsspaltegulvet havde en mindre god skridsikkerhed, så søerne skred ud, når de rejste sig. Der var meget få tilfælde af læsioner på søerne. Plastspaltegulvet bag soen har en tilfredsstillende gødningsgennemgang. For at sikre en god hygiejne var det nødvendigt dagligt at skubbe gødningsrester fra plasticristene bagest i stien ind under soen. Varmepladen fungerede godt, men den var glat.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels-Peder Nielsen

Udgivet: 27. november 1996

Dyregruppe: Diegivende søer

Fagområde: Inventar