16. februar 1998

Erfaring Nr. 9801

Firmablandinger til slagtesvin - lokalt solgt i Vendsyssel

I samarbejde med Vendsyssel Svinerådgivning blev tre slagtesvineblandinger afprøvet. Blandingerne blev sammenlignet parvis, og der var ingen kontrolblanding.

I samarbejde med Vendsyssel Svinerådgivning blev tre slagtesvineblandinger afprøvet. Blandingerne blev sammenlignet parvis, og der var ingen kontrolblanding. De afprøvede firmablandinger var:

  • Østvendsyssel Andels Grovvareforening (ØAG): Unik m. tylosin
  • Vrå Andel: Svinefoder Express m. tylosin
  • Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG): Svine Plus Nord m. virginiamycin

Vendsyssel Svinerådgivning udvalgte de blandinger, der skulle afprøves. Det var planlagt, at to “lukkede” blandinger (sammensætning ikke deklareret) og to “åbne” blandinger skulle indgå i afprøvningen. Vendsyssel Svinerådgivning organiserede foderindkøbene. Firmaerne var ved første foderlevering uvidende om tidspunktet for foderindkøb, og hvorigennem de blev indkøbt. Foderstoffirmaerne vidste derfor ikke ved første foderlevering, at det aktuelle parti foder skulle indgå i afprøvning. Det var planlagt tillige at afprøve Svinevoks Ideal fra P.P. Hedegaard, men pga. en misforståelse blev der af en landmand, som fungerede som mellemmand ved foderbestillingen, bestilt Svinevoks Sludeal (7,0 g ford. lysin/FEs) og ikke som planlagt Svinevoks Ideal ved første foderlevering. Da fejlen blev opdaget for sent, måtte gruppen med P.P. Hedegaards foder desværre udgå.

Foderet blev anvendt i én besætning til grise i vægtintervallet ca. 29-101 kg. Der blev indsat i alt 72 grise pr. foderblanding fordelt på 18 gentagelser.

Ud fra de opnåede produktionsresultater er produktionsværdien beregnet for hver blanding og angivet som dækningsbidrag pr. stiplads pr. år ved en foderpris på 1,30 kr. pr. FEs. Produktionsværdien for Unik fra ØAG var statistisk sikkert højere end produktionsværdien for Svinefoder Express fra Vrå Andel. De øvrige forskelle i produktionsværdier var ikke statistisk sikre.

Unik fra ØAG kan ud fra resultaterne i denne afprøvning koste 10 kr. mere pr. 100 kg end Svinefoder Express fra Vrå Andel uden, at dækningsbidraget bliver mindre. Det bemærkes at Unik fra ØAG er en “åben” blanding (med deklaration af sammensætningen) og Svinefoder Express fra Vrå Andel er en “lukket” blanding. Svinefoder Express blev markedsført 7 kr. billigere end "åbne" blandinger til slagtesvin med 107 FEs/100 kg fra Vrå Andel.


Baggrund

Indkøbt færdigfoder bliver anvendt til cirka halvdelen af den danske svineproduktion. Plantedirektoratet foretager den officielle kontrol af, at foderstoffirmaerne overholder oplysningerne på indlægssedlen, og at foderet i øvrigt er i overensstemmelse med Foderstofloven.

Færdigfoderets produktionsværdi afhænger ikke kun af næringsstofindholdet, men også af råvarernes kvalitet og kan derfor være vanskelig at forudsige.

Formålet med at afprøve forskellige foderblandinger mod hinanden er at sammenligne blandinger og dermed på sigt forbedre foderblandingernes kvalitet med henblik på svineproducenternes økonomi.


Materiale og metode

Der blev afprøvet tre slagtesvineblandinger solgt i Vendsyssel. De tre firmablandinger blev sammenlignet parvis, og der var ingen kontrolblanding. De afprøvede blandinger fremgår af tabel 1. Alle blandinger var pelleterede og tilsat antibiotisk vækstfremmer.

 

Tabel 1.  Gruppeinddeling

Gruppe

Firma

Blanding

Deklareret sammensætning?

 1

Østvendsyssel Andels Grovvareforening (ØAG)

Unik m. tylosin

Ja

 2

Vrå Andel

Svinefoder Express

m. tylosin

Nej

 3

Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG):

Svine Plus Nord m.

virginiamycin

Ja


Vendsyssel Svinerådgivning udvalgte de blandinger, der skulle afprøves. Det var planlagt, at to “lukkede” blandinger (sammensætning ikke deklareret) og to “åbne” blandinger skulle indgå i afprøvningen. Vendsyssel Svinerådgivning organiserede foderindkøbene. Firmaerne var uvidende om tidspunkt for første foderindkøb, og hvorigennem blandingerne indkøbtes. Foderstoffirmaerne vidste derfor ikke, at det aktuelle parti foder skulle indgå i afprøvning. Der blev indkøbt foder to gange.

For hver foderblanding blev der indsat 18 hold (gentagelser) á 4 grise. 9 hold bestod hver af 4 sogrise, og 9 hold med hver 4 galtgrise. Indsættelsesvægten var nogenlunde ensartet mellem grupperne indenfor et hold.

Besætningen var en MS-besætning med indkøb af smågrise. Til afprøvningen blev der indkøbt SPF-smågrise fra to besætninger. Ved indsættelse i forsøgsstier blev grisene fra de to besætninger fordelt tilfældigt på afprøvningsgrupperne.

Slagtesvinestalden var delt i to ens sektioner hver indrettet med 36 stier á 4 stipladser. Stierne var med fast gulv og rensegang. Der blev anvendt halm. Der var en simpel foderautomat og en drikkeventil pr. sti.

Grisene blev fodret efter ædelyst. Foderet blev tildelt manuelt og udvejet til hver sti 1-2 gange pr. dag. I afprøvningsperioden blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og slagtedata registreret.

Der blev af hver blanding udtaget prøver til fuld foderstofanalyse inkl. aminosyrer og EFOS-analyse.

Foderblandingerne blev anvendt i vægtintervallet ca. 29-101 kg.

Data blev analyseret ved en variansanalyse i GLM-proceduren i SAS. DB/stiplads/år blev beregnet ud fra de målte produktionsresultater korrigeret til samme vægt ved indsættelse og samme slagtevægt. Følgende klassevariable indgik i den statistiske model: Hold og gruppe. Alle blandinger blev sammenlignet indbyrdes under hensyntagen til Bonferroni-korrektionen (3 parvise sammenligninger). Statistisk sikre forskelle angives på 5 pct. niveau.


Resultater og diskussion

Blandingernes garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer fremgår af APPENDIKS. For overskuelighedens skyld er der kun vist indhold af råprotein, aminosyrer, fosfor og FEs. Derudover blev blandingernes indhold af kobber analyseret og indholdet stemte overens med det deklarerede, bortset fra 1. foderlevering fra Vrå Andel, hvor indholdet var 78 pct. over det deklarerede. Analyserne viste, at der generelt var overensstemmelse mellem det deklarerede indhold af næringsstoffer og det analyserede. Sammensætningen af blandingerne ses i APPENDIKS.

Det var planlagt tillige at afprøve Svinevoks Ideal fra P.P. Hedegaard, men p.g.a. en misforståelse blev der af en landmand, som fungerede som mellemmand ved foderbestillingen, bestilt Svinevoks Sludeal (7,0 g ford. lysin/FEs) og ikke som planlagt Svinevoks Ideal ved første foderlevering. Da fejlen blev opdaget for sent, måtte gruppen med P.P. Hedegaards foder desværre udgå.

Produktionsresultat og -værdi fremgår af tabel 2.

 

Tabel 2.  Produktionsresultater og produktionsværdi korrigeret til samme indsættelses- og slagtevægt

Firma

ØAG

Vrå Andel

DLG

Blanding

Unik m. tylosin

Express m. tylosin

Svine Plus Nord m. virg.myc.

Antal hold

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Kødprocent

18

2,54

1001

2,54

59,4

18

2,41

938

2,57

59,4

18

2,51

961

2,61

59,4

Produktionsværdi:

DB/stiplads/år1), kr. ved 1,30 kr./FEs2)

Indeks2)

1054

100a

965

91b

989

94ab

1)

Med tilvækst og foderforbrug korrigeret til samme vægt ved indsættelse og samme slagtevægt. Med købspris for 30 kg’s grise på 408 kr. Med afregningspris inkl. efterbetaling på 11,40 kr./kg.

2)

Statistisk sikker forskel (på 5 pct. niveau) ved parvis sammenligning:

DB/stiplads/år: minimum 89 kr. Indeks: minimum 8 indekspoints. Indeks, der ikke har samme bogstav, er statistisk sikker forskellige.


Der var ikke forskelle i sygdomsbemærkningerne mellem de tre grupper. Generelt var sygdomsfrekvensen meget lav, hvilket de meget fine produktionsresultater vidner om.

Ud fra de opnåede produktionsresultater (daglig tilvækst, FEs pr. kg tilvækst og kødprocent) er produktionsværdien beregnet. Produktionsværdien er udtrykt som dækningsbidraget pr. stiplads pr. år ved en foderpris på 1,30 kr. pr. analyseret foderenhed (FEs) for alle grupper. Den gennemsnitlige købspris for 30 kg´s grise og afregningspris inklusiv efterbetaling, som var gældende i gennemsnit over det seneste år, indgår desuden i beregningen af produktionsværdien.

Produktionsværdien for Unik fra ØAG var statistisk sikkert højere end produktionsværdien for Svinefoder Express fra Vrå Andel. De øvrige forskelle i produktionsværdier var ikke statistisk sikre.

Unik fra ØAG kan koste 10 kr. mere pr. 100 kg end Svinefoder Express fra Vrå Andel uden, at dækningsbidraget bliver mindre. Det bemærkes at Unik fra ØAG er en “åben” blanding (med deklaration af sammensætningen) og Svinefoder Express fra Vrå Andel er en “lukket” blanding. Svinefoder Express blev markedsført 7 kr. billigere end "åbne" blandinger til slagtesvin med 107 FEs/100 kg fra Vrå Andel.

Det kan konkluderes, at der er fundet statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem to af de afprøvede firmablandinger til slagtesvin solgt i Vendsyssel.


Appendiks

Blandingernes garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer (gns. af to foderleverancer)

Blanding

ØAG Unik

m. tylosin

Vrå Andel Expres

m. tylosin

DLG Svine Plus Nord

m. virginiamycin

Garant./Analys. indhold

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

Garanteret

Analyseret

FEs pr. 100 kg

107

109

105

105

108

108

Råprotein, pct.

17,7

18,0

18,0

17,7

17,8

17,8

Lysin, g/kg

9,4

9,4

9,2

9,2

9,4

9,6

Methionin, g/kg

3,1

2,9

3,1

3,1

3,1

3,1

Cystin, g/kg

3,2

3,3

3,4

3,6

3,4

3,3

Treonin, g/kg

-

6,5

6,4

6,4

6,3

6,3

Total-fosfor, g/kg

5,5

6,3

6,0

7,2

6,1

6,5

Blandingernes deklarerede sammensætning

Blanding:

ØAG Unik

m. tylosin

DLG Svine Plus Nord

m. virginiamycin

Vrå Andel Expres

m. tylosin

Hvede, %

31,30

32,14

Korn

Produkter og biprod. af oliehold. frø

Produkter og biprod. af korn

Olie og fedtstoffer

Produkter af landdyr

Produkter og biprod. fra sukkerprod.

Mineralstoffer

Lysin-100

LKF-Special-14561

Byg, %

31,00

27,35

 

Sojaskrå, %

10,33

17,85

 

Ærter, pct.

8,00

 

 

Rapsskage/-skrå, %

8,00

8,00

 

Rug

 

5,00

 

Solsikkeskrå, %

5,00

 

 

Animalsk fedt, %

2,50

3,00

 

Roemelasse/Rørmelasse, %

1,00

3,90

 

Monocalciumfosfat

0,94

 

 

Dicalciumfosfat

 

1,25

 

Kridt, pct.

1,02

0,65

 

Salt, pct.

0,33

0,49

 

Vit.+min.bl.,+bindemid.%

0,40

0,20

 

L-lysin, HCL, %.

0,16

0,12

 

Treoninforbland. LKF 15179

0,01

 

 

DL-Methionin

0,01

0,05

 


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Morten Sloth

Udgivet: 16. februar 1998

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring