28. januar 1999

Erfaring Nr. 9902

Produkttest af rørfodringsautomater til smågrise

Ni forskellige fabrikater af rørfodringsautomater til smågrise blev sammenlignet med hensyn til foderspild, kagedannelse, justeringsvenlighed, rengøringsvenlighed, holdbarhed og slid samt hvor let grisene havde ved at benytte automaten (indlæring).

Ni forskellige fabrikater af rørfodringsautomater til smågrise blev sammenlignet med hensyn til foderspild, kagedannelse, justeringsvenlighed, rengøringsvenlighed, holdbarhed og slid samt hvor let grisene havde ved at benytte automaten (indlæring).

Undersøgelsen blev foretaget i to besætninger over en periode på ca. 7 måneder. I begge besætninger blev der tildelt henholdsvis melfoder og pelleteret foder. Automaterne var monteret af firmaerne.

Følgende rørfodringsautomater blev undersøgt:

  • Funkimat, Funki
  • AP-swing midi, Agro Products ApS
  • MiniMat, Echberg
  • Tube-o-Mat, Egebjerg Maskinfabrik A/S
  • Bio-Mix, Skiold Datamix A/S
  • Unic, Ikadan System
  • Optimat, M.H. Jensen Maskinfabrik ApS
  • Star Feeder K. FLEX, Wagner Domino
  • BetaMat, West Totalbyg A/S

Når doseringsenheden var indstillet korrekt, blev der ikke registreret foderspild ved flertallet af automaterne. Der blev registreret forholdsvis meget foderspild ved Bio-Mix fra Datamix, Optimat fra M.H. Jensen og BetaMat fra West Totalbyg. Grisene trådte hyppigt op i krybben og slæbte foder ud på gulvet, hvilket afspejler dimensionsmæssige problemer ved krybberne. Ved automaten Optimat legede grisene desuden med doseringsenheden.

Der blev registreret en del kagedannelse ved MiniMat fra Echberg, Unic fra Ikadan og Optimat fra M.H. Jensen. Ved de øvrige automater blev der sjældent registreret kagedannelse af betydning for automaternes funktion.

Automaterne MiniMat fra Echberg og Optimat fra M.H. Jensen havde ikke tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Det var vanskeligt at justere åbningsgraden mellem doseringsenhed og krybbe ved automaterne Bio-mix fra Datamix og Unic fra Ikadan. Ved BetaMat fra West Totalbyg var åbningsgraden mellem foderrør og krybbe fast indstillet og kunne kun ændres af firmaet. De øvrige automater havde gode muligheder for justering.

Alle automater var lette at rengøre. Automaterne Funkimat fra Funki og AP-swing midi fra Agro Products kunne let tømmes for foder, da den nederste del af foderrøret kunne afmonteres. Tømning af de øvrige automater kunne kun foretages med foderskovl. Alternativt kunne automaterne køre tomme for foder før vask.

Ved automaterne MiniMat fra Echberg, Unic fra Ikadan og BetaMat fra West Totalbyg havde grisene problemer med at benytte automaten de første par uger efter indsættelse.

Automaten Unic fra Ikadan produceres ikke længere. Automaterne AP-swing fra Agro Products, MiniMat fra Echberg og Tube-o-Mat fra Egebjerg er ændret efter endt afprøvning.


Baggrund

Krav til bl.a. en bedre smittebeskyttelse har bevirket, at det er blevet mere udbredt med mindre flokstørrelser og dermed mindre stier til smågrise. Ved tildeling af foder via rørfodringsautomater kan investeringsomkostningerne mindskes sammenlignet med tildeling af foder i almindelige tørfoderautomater, idet den samme rørfodringsautomat kan benyttes til to stier. Endvidere mindskes arbejdsforbruget med hensyn til tilsyn, justering og rengøring af automaten.

Erfaringer fra en tidligere afprøvning af rørfodringsautomater til slagtesvin viser, at der kan være betydelige funktionelle forskelle på foderautomaterne. Selv om én automattype generelt fungerer godt til slagtesvin, er det absolut ingen garanti for, at den fungerer til smågrise. Smågrise har en anden ædeadfærd og er ikke vant til, at de selv skal uddosere foderet.

For at undgå fejlinvesteringer som følge af valg af et forkert produkt er det vigtigt at få belyst funktionen af de forskellige produkter på markedet.

Formålet med undersøgelsen var at foretage en systematisk funktionsbedømmelse af 9 forskellige rørfodringsautomater.


Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført i to besætninger med so- og galtgrise over en periode på ca. 7 måneder. Der var to automater af hvert fabrikat i begge besætninger. Staldene i begge besætninger blev vasket før indsættelse af et nyt hold grise. Produktionsforholdene fremgår af tabel 1.

I besætning 2 blev der som supplement tildelt opblødt foder i langkrybbe de første 2-3 dage efter indsættelse.

Rørfodringsautomaterne blev monteret af de respektive firmaer. I begge besætninger var automaterne placeret i overgangen mellem leje- og gødearealet. Én automat blev delt af to stier.

På baggrund af firmaernes egne anbefalinger var der ikke supplerende vand ved automaterne Tube-o-Mat fra Egebjerg og BetaMat fra West Totalbyg. I de øvrige grupper havde grisene adgang til supplerende vand via drikkekop.

 

Tabel 1. Produktionsforhold og smågrisestaldens indretning

Besætning

1

2

Sundhedsstatus

MS

Konv.

Antal grise pr. sti

25

35

Stiens dimensioner, m

1,91 × 3,85

2,20 × 4,11

Vægt ved indsættelse, kg

7

7

Vægt ved afgang, kg

30

30

Fodertype

Mel

Piller

Gulvtype

Delvist spaltegulv

Delvist spaltegulv


Følgende fabrikater af rørfodringsautomater indgik i undersøgelsen: 

  • Funkimat, Funki
  • AP-swing midi, Agro Products ApS
  • MiniMat, Echberg
  • Tube-o-Mat, Egebjerg Maskinfabrik A/S
  • Bio-Mix, Skiold Datamix A/S
  • Unic, Ikadan System
  • Optimat, M.H. Jensen Maskinfabrik ApS
  • Star Feeder K. FLEX, Wagner Domino
  • BetaMat, West Totalbyg A/S

Nærmere beskrivelse samt vurdering af rørfodringsautomaterne er angivet i appendiks bagest i Erfaringen.

Registreringer

Registreringsteknikere foretog en systematisk vurdering af automaterne hver 14. dag. Følgende forhold blev registreret og bedømt ved en karaktergivning med fire niveauer, hvor **** = meget god og * = dårlig:

Foderspild blev registreret, når der lå foder på gulvet ved krybben samt i gyllekummen.

Kagedannelse blev registreret, når der sad kager af foder i hjørner og kanter på krybben eller på doserings- og justeringsenheden. Kagedannelsen blev vurderet ud fra, om kagerne havde betydning for automatens funktion samt grisenes sundhed.

Justeringsvenlighed blev bedømt ud fra, hvor let justeringshåndtag var at betjene, om indstillingen var med trin og nummerering, samt om der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder.

Rengøringsvenlighed blev bedømt ud fra: 1. hvor let automaten var at tømme for foder (manuelt) og 2. hvor let automaten var at vaske.

Holdbarhed og slid blev registreret, når der var blankslidte områder på automaten eller der var dele af automaten, der gik i stykker.

Indlæring blev bedømt ud fra, om grisene kunne benytte automaten de første dage efter indsættelse.


Resultater og diskussion

Den samlede funktionsbedømmelse af de enkelte rørfodringsautomater er angivet i tabel 2.

 

Tabel 2.  Funktionsmæssig bedømmelse af rørfodringsautomater til smågrise

Fabrikat

Foderspild

Kage-
dannelse

Justerings-
venlighed

Rengørings-
venlighed

Indlæring

Funkimat

****

****

****

****

****

AP-swing midi 1)

****

****

***

****

****

MiniMat 1)

***

**

**

***

***

Tube-o-Mat 1)2)

****

****

****

***

****

Bio-Mix 3)

**

***

**

***

****

Unic 4)

***

**

*

***

**

Optimat 2) 3)

**

**

**

***

****

Star Feeder K. FLEX

***

****

****

***

****

BetaMat 5)

**

***

-

**

***

* = dårlig, ** = mindre god, *** = god, **** = meget god

1

Ændret efter endt afprøvning

2

Krybben blev udskiftet i starten af afprøvningsperioden.

3

Ved brug af melfoder opstod der bro i overgang mellem tragt og rør.

4

Sidst i afprøvningsperiod. blev automaten taget ud af prod.testen, da firmaet stop. produktionen af denne automat.

5

Automaten havde ingen justeringsanordning.


Alle rørfodringsautomater blev vurderet som “meget gode” med hensyn til holdbarhed og slid, da der ikke var brud eller slid i de 7 måneder, hvor produkttesten fandt sted.

Foderspild

Når doseringsenheden var indstillet korrekt, blev der ikke registreret foderspild fra automaterne Funkimat fra Funki, AP-swing midi fra Agro Products og Tube-o-Mat fra Egebjerg.

Ved automaterne MiniMat fra Echberg, Unic fra Ikadan og Star Feeder K. FLEX fra Wagner Domino var der lidt foderspild omkring krybben, hvilket kunne relateres til indstilling af automaten. 

Der blev registreret forholdsvis meget foderspild ved Bio-Mix fra Datamix, Optimat fra M.H. Jensen og BetaMat fra West Totalbyg. Grisene trådte hyppigt op i krybben og slæbte foder ud på gulvet, hvilket afspejlede dimensionsmæssige problemer ved krybberne. Ved automaten Optimat legede grisene desuden med doseringsenheden.

Kagedannelse

Ved automaterne MiniMat fra Echberg, Unic fra Ikadan og Optimat fra M.H. Jensen var der en del kagedannelse i doseringsenheden. Problemet var størst i perioden lige efter indsættelse af smågrisene, hvor åbningsgraden mellem doseringsenhed og krybbe var forholdsvis lille. Hvis man forsøgte at undgå kagedannelsen ved at øge afstanden mellem doseringsenheden og krybben, opstod der foderspild. Ved automaten Optimat var der desuden kagedannelse i hjørner ved plateau og i krybben.

Automaterne Bio-Mix fra Datamix havde lidt kagedannelse ved drikkeventilen samt belægninger i den del af krybben, hvor foderet blev tildelt.

Automaten BetaMat fra West Totalbyg havde lidt kagedannelse ved drikkeventilerne. Endvidere var der ved brug af melfoder problemer med kagedannelse i doseringsenheden. Problemet var størst ved den fedtrige foderblanding, der blev benyttet lige efter fravænning.

Ved de øvrige automater forekom der sjældent kagedannelse af betydning for automatens funktion. Dette skyldtes til dels, at krybberne var udformet med afrundede hjørner og kanter, dels at dimensionerne var afpasset efter grisenes størrelse. Enkelte gange forekom der kagedannelse på doseringsenheden, men det havde ingen betydning for funktionen af automaten eller grisenes sundhed.

Justeringsvenlighed

For at kunne indstille doseringsenheden på en let og systematisk måde skal der være tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder, trin og skala. Desuden skal automaten kunne justeres, mens der er foder i foderbeholderen og uden brug af værktøj.

Automaterne Funkimat fra Funki, Tube-o-Mat fra Egebjerg Maskinfabrik og Star Feeder K. FLEX fra Wagner Domino havde tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder, var forsynet med en indstillingsskala samt et justeringshåndtag, der var let at betjene.

Automaten AP-swing midi fra Agro Products havde tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder samt et justeringshåndtag, der var let at betjene. Der var manglede dog en skala.

Automaterne MiniMat fra Echberg og Optimat fra M.H. Jensen havde ikke tilstækkeligt med indstillingsmuligheder. Ved MiniMat gav ikke alle trin lige meget foder, mens alle trin gav for meget foder ved Optimat. Ved automaten Optimat var der desuden mulighed for finjustering af indstillingen, men den skulle foretages med værktøj inde i foderbeholderen. Finjustering var ikke mulig, når der var foder i automaten.

Ved automaten Bio-Mix fra Datamix var justeringen trinløs og uden nummerangivelse. Samtidig var der meget slør.

Åbningsgraden mellem foderbeholder og krybbe var meget vanskelig at justere ved automaten Unic fra Ikadan. Desuden var der ingen trin og skala på justeringsenheden.

Ved automaten BetaMat fra West Totalbyg var afstanden mellem foderrør og krybbe fast indstillet. En eventuel ændring af afstanden kunne kun foretages af firmaet. En fast indstilling skaber problemer, hvis der efter fravænning benyttes melfoder og der senere i grisenes vækstperiode skiftes til pelleteret foder. I den ene besætning var det ved skift fra mel/müsli til piller nødvendigt at ændre åbningsgraden i starten af afprøvningen.

Rengøringsvenlighed

Automaterne Funkimat fra Funki og AP-swing midi fra Agro Products kunne let tømmes for foder, da den nederste del af foderrøret kunne afmonteres. Tømning af foderrør og -tragt ved de øvrige automater kunne kun foretages ved både at tømme tragten for foder med en foderskovl og hæve doseringsenheden. Doseringsenheden på BetaMat fra West Totalbyg kunne ikke hæves og det gjorde det vanskeligt at tømme automaten for foder. Alternativt kunne automaterne køres tomme for foder før vask med heraf følgende risiko for halebid mv.

Alle automater var lette at rengøre med højtryksrenser.

Holdbarhed og slid

Der var intet synligt slid på automaterne på baggrund af 7 måneders afprøvning.

Indlæring

Ved automaten Unic fra Ikadan havde smågrisene meget vanskeligt ved at lære at benytte automaten, da hele foderbeholderen skulle skubbes, før der kom foder ud.

Ved automaterne MiniMat fra Echberg og BetaMat fra West Totalbyg havde smågrisene de første dage svært ved at benytte automaten, da doseringsenheden var vanskelig at dreje rundt.

Ved de øvrige automater havde grisene ingen vanskeligheder med at benytte doseringsenheden.

Brodannelse

Ved automaterne Bio-Mix fra Datamix og Optimat fra M.H. Jensen opstod der ved brug af melfoder bro i overgangen mellem tragt og foderrør. I automaten Optimat var der monteret en omrører, men det var ikke tilstrækkeligt til at afhjælpe brodannelse. Mulighed for manuel tildeling af foder er nødvendig i rørfoderautomater til smågrise, da der ofte bruges sækkevarer.

Vandforsyning

På baggrund af firmaernes egne anbefalinger var der ikke supplerende vand ved automaterne Tube-o-Mat fra Egebjerg og BetaMat fra West Totalbyg. I de øvrige grupper havde grisene adgang til supplerende vand via drikkekop.

I begge besætninger blev ydelsen på drikkeventilerne i rørfodringsautomaterne målt i løbet af afprøvningsperioden. Resultaterne fremgår af tabel 3.

 

Tabel 3.  Ydelse på drikkeventil i automater, liter pr. minut ved ca. 2,5 bar

Fabrikat

Besætning 1

Besætning 2

Gennemsnit

Funkimat

2,4

1,8

2,1

AP-swing midi

0,5

0,4

0,5

MiniMat

2,4

1,4

1,9

Tube-o-Mat

1,8

1,7

1,8

Bio-Mix

6,0

3,7

4,9

Unic

3,0

1,4

2,2

Optimat

2,4

1,0

3,4

Star Feeder K. FLEX

2,4

1,6

2,0

BetaMat

1,2 *)

1,3

1,3

Suppl .vandforsyning

5,4

1,7

 

* vandtryk 1 bar.

I gennemsnit var ydelsen på drikkeventilerne 2,2 liter pr. minut med en spredning på 0,5-4,9 liter pr. minut. Ved automaten AP-swing midi fra Agro Products var ydelsen på drikkeventilerne forholdsvis lav, og der skal ved valg af denne automat opsættes supplerende vandforsyning.

Ifølge “Bekendtgørelse om beskyttelse af svin” skal grise have fri adgang til frisk vand i tilstrækkelig mængder. Derfor anbefales det, at der opsættes supplerende vandforsyning ved brug af rørfodringsautomater.

Det anbefales, at der opsættes reduktionsventil for at holde vandtrykket konstant ved brug af rørfodringsautomater. Vandtrykkes skal være 2,0-2,5 bar for at undgå, at vandspildet bliver for stort.

Antal grise pr. automat

Generelt anbefales der max. 40 grise pr. rørfodringsautomat, svarende til 20 grise på hver side af automaten. I afprøvningsperioden har der været nogen usikkerhed vedr. antal grise pr. automat. Den rullende Afprøvning har derfor igangsat en undersøgelse, der skal belyse sammenhængen mellem antal grise pr. automat og daglig tilvækst.

Mel kontra piller

Ved automaten BetaMat fra West Totalbyg var der ved melfoder problemer med kagedannelse i doseringsenheden. Problemet var størst ved den fedtrige foderblanding, der blev benyttet lige efter fravænning.

I automaterne Bio-Mix fra Datamix og Optimat fra M.H. Jensen opstod der ved brug af melfoder bro i overgangen mellem tragt og foderrør. 

Ved de øvrige automater var der ingen forskel i funktionen ved brug af henholdsvis mel og piller.

Arbejdsmiljø

Det anbefales, at overkant af tragt placeres i en højde, der gør det let for personalet manuelt at fylde automaten med foder. For at undgå støv i forbindelse med automatisk fyldning af automaten kan der monteres låg på foderbeholderen. Kravet til låget er, at det er nemt at åbne i forbindelse med påfyldning af foder.


Appendiks

Funkimat, Funki

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plastictragt, et plasticrør med en rustfri doseringsenhed nederst samt krybbe af rustfri stål. Krybben er udformet med et plateau i midten med en lille forhøjning, hvorpå foderet falder. I hver ende af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden består af en doseringspind, som grisene skal aktivere. Uddoseringsmængden justeres fra et centralt placeret håndtag på siden af automaten. Justeringen fastholdes med håndtaget. Der er 11 indstillingshuller og ingen nummerangivelse, men min. og max. på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

59,0

 

Dybde, cm:

35,0

 

Højde, cm:

12,5

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,42

 

Låg:

0


Vurdering

Der blev ikke registreret foderspild ved korrekt indstilling af doseringsenheden.

Der blev ikke registreret kagedannelse.

Justering var nem at foretage. Der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Justeringshåndtaget var let at betjene.

Rengøring var let at foretage. I forbindelse med tømning af automaten for foder kunne den nederste del af foderrøret afmonteres.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, holdbarhed og slid.

AP-swing midi, Agro Products ApS

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plasticbeholder, et plasticrør med en doseringsenhed nederst samt en rund krybbe af plast med en rustfri stålkant. I midten af krybben er der et plateau, hvorpå foderet falder. I hver side af automaten er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden er udformet som et pendul, som smågrisene skal aktivere. Doseringsenhedens åbning kan justeres ved hjælp af et lille håndtag placeret øverst på beholderen. Justeringen fastholdes med håndtaget. Der er 14 indstillingsmuligheder og ingen nummerangivelser på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

45,0

 

Højde, cm:

10,0

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,25

 

Låg:

Nej


Vurdering

Der blev ikke registreret foderspild ved korrekt indstilling af doseringsenheden.

Der blev ikke registreret kagedannelse.

Justering var nem at foretage. Der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder, men ingen nummerangivelse. Håndtaget var let at betjene.

Rengøring var let at foretage. I forbindelse med tømning af automaten for foder kunne den nederste del af foderrøret afmonteres.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, holdbarhed og slid.

Ændring: Efter endt afprøvning blev justeringshåndtaget forsynet med nummerangivelse.

MiniMat, Echberg

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en hvid PVC-tragt med tophængslet låg, fleksibel krave ved overgang mellem tragt og rør, efterfulgt af et plasticrør med en beskyttelseskrave af rustfri stål. Midt i krybben - der er svejset i rustfri stål - er der et plateau, hvorpå foderet falder. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden består af et plasticrør, som grisene skal aktivere. Doseringsenhedens åbning kan justeres ved hjælp af et justeringshåndtag, placeret øverst ved tragten. Justeringen fastholdes med håndtaget. Der er 12 indstillingsmuligheder og ingen nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

60,0

 

Dybde, cm:

28,0

 

Højde, cm:

10,0

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,24

 

Låg:

Ja


Vurdering

Der blev registreret foderspild i begrænset mængde.

Der blev registreret en del kagedannelse i doseringsenheden. 

Justering af doseringsenheden var ikke nem at foretage. Der var ikke tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Indstillingen var vanskelig, da ikke alle trin gav lige meget foder.

Rengøring af automaten var let at foretage. Tømning af automaten for foder kunne kun foretages med en foderskovl samt hævning af doseringsenheden.

Der var lidt problemer med indlæring, da doseringsenheden var vanskelig at dreje rundt.

Der var ingen bemærkninger til holdbarhed ogslid.

Ændring: Efter endt afprøvning blev doseringsenheden ændret.

Tube-o-Mat, Egebjerg Maskinfabrik A/S

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en rustfri tragt, et rør i rustfri stål samt en formstøbt krybbe af rustfri stål. Overgangen mellem tragt og rør er fleksibel. Midt i krybben er der et plateau, hvorpå foderet falder. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Plasticrøret fungerer som doseringsenhed. Åbningsgraden mellem rør og plateau kan reguleres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på røret. Justeringen fastholdes med håndtag. Der er 12 indstillingsmuligheder og nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

60,0

 

Dybde, cm:

28,0

 

Højde, cm:

10,5

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,10

 

Låg:

Nej


Vurdering

Der blev ikke registreret foderspild ved korrekt indstilling af doseringsenheden.

Der blev ikke registreret kagedannelse.

Justering var nem at foretage. Der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Justeringshåndtaget var nemt at betjene.

Rengøring af automaten var let at foretage. Tømning af automaten for foder kunne kun foretages med en foderskovl samt hævning af doseringsenheden.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, holdbarhed og slid.

Ændring: Krybben blev ændret i starten af afprøvningsperioden. Ændringen bestod i tilføjelse af en adskillelse mellem foder og vand. Efter endt afprøvning blev krybben atter ændret.

Bio-Mix, Skiold Datamix A/S



Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plastictragt, et plasticrør med en rustfri doseringsenhed nederst samt en krybbe af formstøbt polyesterbeton. Krybben er opdelt i to rum, så foder og vand er adskilt. Der er monteret en drikkeventil i den ene side af krybben.

Doseringsenheden består af en pendularm. Højden af spjældet justeres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på automaten. Der er ingen indstillingsmuligheder og ingen nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

70/120

 

Dybde, cm:

37,0

 

Højde, cm:

14,0

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,28

 

Låg:

Nej


Vurdering

Der blev registreret foderspild i forholdsvis store mængder.

Der blev registreret lidt kagedannelse ved drikkeventil samt belægninger i den del af krybben, hvor der var foder.

Justering af doseringsenheden var ikke nem at foretage. Justeringen var trinløs og uden nummerangivelse. Samtidig var justeringsanordningen meget ledeløs. 

Rengøring af automaten var let at foretage. Tømning af automaten for foder kunne kun foretages med en foderskovl samt hævning af doseringsenheden.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, holdbarhed og slid.

Bemærkning: ved brug af melfoder opstod der bro i overgang mellem tragt og rør.

Unic, Ikadan System

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plasticbeholder samt en krybbe af rustfri stål. Midt i krybben er der et plateau, hvorpå foderet falder. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden består af en plasticbeholder, der kan justeres op og ned. Doseringsenhedens åbning kan justeres ved hjælp af et håndtag placeret øverst ved beholderen.  Justeringen er trinløs og der er ingen nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

60,0

 

Dybde, cm:

30,0

 

Højde, cm:

12,0

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,21

 

Låg:

Nej


Vurdering

Der blev registreret foderspild i begrænset mængde.

 Der blev registreret en del kagedannelse i doseringsenheden.

Justering af automaten var meget vanskelig at foretage. Indstillingen var trinløs og uden skala.

Rengøring af automaten var let at foretage. Tømning af automaten for foder kunne kun foretages med en foderskovl samt hævning af doseringsenheden.

Indlæringen var meget vanskelig for smågrisene, da hele foderbeholderen skulle skubbes.

Der var ingen bemærkninger til holdbarhed ogslid.

Ændring: I slutningen af afprøvningsperioden blev automaten taget ud af produkttesten, da firmaet  stoppede produktionen af denne automat.

Optimat, M.H. Jensen

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en ståltragt, et plasticrør, hvor der nederst er en rustfri Y-forgrening placeret som doseringsenhed, samt en krybbe af rustfri stål. Midt i krybben er der et plateau, hvorpå foderet falder. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringspinden aktiveres ved, at Y-forgreningen skubbes rundt af smågrisene. Justeringen foretages med et doseringshåndtag placeret øverst ved tragten. Justeringen fastholdes med håndtaget. Der er 9 faste indstillingsmuligheder samt mulighed for individuel justering nede i foderbeholderen. Der er ingen nummerangivelse på indstilling af doseringsenheden.

Krybbe:

Bredde, cm:

60,0

 

Dybde, cm:

37,0

 

Højde, cm:

14,0

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,24

 

Låg:

Nej


Vurdering

Der blev registreret foderspild i forholdsvis store mængder.

Der blev registreret en del kagedannelse i doseringsenheden samt i hjørner ved plateau og i krybben.

Justering var ikke nem at foretage. Der var ikke tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Alle trin  gav for meget foder. Der var desuden mulighed for finjustering af indstillingen, men den skulle foretages med værktøj nede i foderbeholderen. Finjusteringen var således ikke mulig, når der var foder i automaten.

Rengøring af automaten var let at foretage. Tømning af automaten for foder kunne kun foretages med en foderskovl samt hævning af doseringsenheden.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, holdbarhed og slid.

Ændring: krybben blev udskiftet tidligt i afprøvningsperioden. Den første krybbe var af polyesterbeton og den afprøvede af rustfri stål.

Bemærkning: ved brug af melfoder opstod der bro i overgang mellem tragt og rør. Brodannelse kunne ikke afhjælpes ved hjælp af omrøreren.

Star Feeder K. FLEX, Wagner Domino

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en plasticbeholder, hvor der er påsat et bundstykke af rustfri stål med en rustfri svingarm som doseringsenhed. Krybben er rund og af rustfri stål. I hver side af krybben er der monteret en drikkeventil.

Doseringsenheden består af to pinde, der aktiveres ved at skubbe til dem. Åbningsgraden reguleres ved hjælp af et håndtag placeret midt på foderbeholderen. Justeringen fastholdes med håndtaget. Indstillingen er trinløs. Der er nummerangivelse på indstillingen af doseringsenheden.

Krybbe:

Diameter, cm:

38,0

 

Højde, cm:

10,5

Tragt:

Højde overkant, cm:

1,14

 

Låg:

Ja


Vurdering

Der blev registreret foderspild i begrænset mængde.

Der blev ikke registreret kagedannelse.

Justering var nem at foretage. Der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Justeringshåndtaget var let at betjene.

Rengøring af automaten var let at foretage. Tømning af automaten for foder kunne kun foretages med en foderskovl samt hævning af doseringsenheden.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, holdbarhed og slid.

BetaMat, West Totalbyg

Beskrivelse

Automaten er opbygget af en tragtformet plasticbeholder med et rustfri stålrør som bundstykke. Krybben er rund med et plateau i midten, hvor foderet falder ud. Der er monteret fire drikkeventiler i krybben.

Doseringsenheden består af en ring, der aktiveres ved at blive skubbet rundt af grisene. Der er ingen justeringsmuligheder.

Krybbe:

Diameter, cm:

50,0

 

Højde, cm:

9,0

Tragt:

Højde overkant, cm:

0,90

 

Låg:

ja


Vurdering

Der blev registreret foderspild i forholdsvis store mængder.

Der blev registreret lidt kagedannelse ved drikkeventilerne. Ved brug af melfoder var der endvidere kagedannelse i doseringsenheden.

Det var ikke muligt at foretage justering, som var nødvendigt ved skift mellem mel og piller.

Rengøring af automaten var let at foretage. Automaten var vanskelig at tømme for foder inden rengøring, da doseringsenheden ikke kunne hæves.

Der var lidt problemer med indlæring, da doseringsenheden var vanskelig at dreje rundt.

Der var ingen bemærkninger til holdbarhed og slid.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anette Staun, Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 28. januar 1999

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Inventar