15. januar 2004

Nr. 637

Rensning af drikkevand til smågrise med Ben Rad (WP M600)

Konklusion

Anbefalingen er:

Grise som fik vand fra Ben Rad-udstyret, havde 3% højere produktionsværdi end i kontrolgruppen. Omkostningen ved brug af Ben Rad ved en årlig produktion af 10.000 grise er 1,52 kr. pr. gris, hvilket svarer til den opnåede forøgelse i produktionsværdien.

Formålet med afprøvningen var at undersøge, hvorvidt rensning af drikkevand til smågrise med Ben Rad (WP M600) havde en effekt på smågrises produktivitet i 4-12 ugers alderen. Ben Rad-udstyret, som vandet passerede, antages at rense vandet for bakterier via en foto-katalytisk proces, der danner frie radikaler af ilt og brint.

Gruppe 1: Ubehandlet vand
Gruppe 2: Drikkevand renset med Ben Rad (WP M600) fra Dahl EnviTech

Der blev anvendt den samme foderblanding til begge grupper.

De mikrobiologiske undersøgelser af vand viste, at antallet af aerobe kim og coliforme bakterier ikke i væsentlig grad blev påvirket af, at vandet havde passeret Ben Rad. Generelt var indholdet af kim og colibakterier i grisenes drikkevand udtaget ved drikkeventilerne højt i begge grupper.

Grise, der fik vand, der havde passeret Ben Rad, havde et højere vandforbrug end grisene, der fik ubehandlet vand. En human smagsbedømmelse af vandet viste ingen forskel i smag. Det kan dog ikke afvises, at grisene, der har mere udviklet lugt- og smagssanser end mennesker, vil kunne smage forskel.

Der var ikke forskel i dødelighed og diarré imellem grupperne.

Resultatet af afprøvningen viste, at grise, der fik vand, der havde passeret Ben Rad-udstyret, havde en produktionsværdi, der var 3% højere end kontrolgruppen. Omkostningen ved at anvende Ben Rad ved en årlig produktion af 10.000 grise er 1,52 kr. pr. gris, hvilket svarer til den opnåede forøgelse i produktionsværdien. Prisen på Ben Rad (WP M600) er 40.945,00 kr. og udstyret forhandles af Dahl EnviTech.

Baggrund

Vandforsyning til smågrisene er vigtig for at sikre en god foderoptagelse og vækst. En tidligere screening har vist, at besætninger, hvor vandet havde højt kimtal og et højt indhold af coliforme bakterier, havde en ringere sundhed blandt smågrisene end besætninger med bedre vandkvalitet (lavere indhold af kim og coliforme bakterier) (Notat nr. 0223). En anden undersøgelse, hvor drikkevandet blev renset via tilsætning af EAW (electrically activated water), viste, at drikkevand, der blev tilsat EAW, var helt renset for kim og bakterier. Smågrisene, der blev tildelt renset vand, havde en forbedret produktivitet i de første to uger efter fravænning (Medd. nr. 578).

I denne afprøvning undersøges effekten på produktionsresultaterne af at rense drikkevandet med Ben Rad. Ben Rad monteres på vandforsyningen, og vandet passerer et ”rør”, hvori der dannes mange frie hydroxyl radikaler via en foto-katalytisk proces. Tilstedeværelsen af de frie radikaler bevirker, at bakterier ødelægges, dræbes eller svækkes. Herved forventes det, at antallet af bakterier bliver reduceret, men at vandets karakteristika i øvrigt ikke skulle ændre sig.

Formål

Formålet med afprøvningen var at undersøge, om rensning af drikkevandet med Ben Rad (WP M600) havde en effekt på produktionsværdien hos smågrise (fra fravænning til ca. 30 kg).

Materialer og metoder

Afprøvningen blev gennemført i én besætning og omfattede smågrise fra fravænning til ca. 30 kg. Der blev indsat ca. 78 grise pr. dobbeltsti. Hver dobbeltsti var indrettet med en rørfodringsautomat med to drikkeventiler, og desuden var der i hver enkelt sti en separat drikkekop. I hver sektion var der tre separate vandforsyningslinier: en til kontrolholdet med ubehandlet vand, en til vand, der havde passeret Ben Rad (WP M600), og en til grise udenfor forsøg. Rensning af vandet med Ben Rad foregik i hele afprøvningsperioden.

Tabel 1. Gruppeinddeling

Gruppe 1

Gruppe 2

Ubehandlet vand

Vand renset med Ben Rad (WP M600)

Grisene blev mellemvejet to uger efter indsættelse, hvor der blev der skiftet fra fravænningsfoder til smågrisefoder. Fire uger efter indsættelse blev der udvejet ca. 22 tilfældigt udvalgte grise fra hver dobbeltsti for at overholde lovens krav til belægningsgrad.

I afprøvningen indgik 1416 grise pr. gruppe fordelt på 18 gentagelser. Forsøgsdesign fremgår af tabel 1. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse var 9,6 kg, ved mellemvejning 11,9 kg og ved afslutning 31,5 kg.

Foder

Der blev anvendt de samme foderblandinger til begge grupper. De to første uger efter fravænning blev anvendt FUT og de efterfølgende fire uger blev anvendt Prima 11 Acid F1, begge fra DLG. Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1.

Beskrivelse af Ben Rad

Ben Rad blev monteret i forrummet, hvor vandforsyningen kom ind i bygningen, men før vandet kom ind i sektionerne. I besætningen blev anvendt vand fra den kommunale vandforsyning. Vandet til forsøgsgruppen passerede igennem Ben Rad-udstyret, hvori der var installeret en Titanium katalysator og UV-lamper (se figur 1). De tekniske specifikationer fremgår af appendiks 4.

Figur 1. Ben Rad blev monteret på vandstrengen, der hvor vandet kom ind i staldbygningen
Figur 1. Ben Rad blev monteret på vandstrengen, der hvor vandet kom ind i staldbygningen

Ben Rad er en patenteret teknologi til vandrensning ved hjælp af en foto-katalytisk proces. Processen benytter UV-lys og forskellige katalysatorer til at danne et stort antal hydroxyl radikaler. Radikalerne er yderst aggressive og eksisterer kun i et nanosekund, men i dette tidsrum fjernes elektroner fra bakterierne og andet organisk materiale i vandet. Herved skulle de bakterier, der er i vandet, blive ødelagt, dræbt eller svækket.

Vandanalyser og vandforbrug

Under hele afprøvningen blev der udtaget vandprøver på hovedvandforsyningen både før og efter Ben Rad i alt otte gange. I de stalde, der var i forsøg, blev der fire eller fem gange i løbet af forsøgsperioden udtaget vandprøver ved drikkeventilerne.

Inden prøveudtagning løb vandet i 5 minutter og udtagningsstedet blev desinficeret ved afspritning og flambering. Vandprøverne blev analyseret for aerobt kimtal (22 og 37°C), antallet af anaerobe coliforme bakterier og fækale bakterier. Vandforbruget blev registreret ved hjælp af Farm Watch®.

Smagsbedømmelse af vand

Der blev udtaget vandprøver til bedømmelse af vandets smag og lugt. Prøverne blev bedømt på Slagteriernes Forskningsinstitut ved en triangel test. Der blev gennemført 27 tests af lugt og smag.

Omkostninger til Ben Rad

Omkostningerne ved anvendelse af Ben Rad er beregnet under følgende forudsætninger:

 

WP M600 max. 2,5m3/time

Indkøbspris

40.945,00 kr.

Installation

2.000,00 kr.

Årligt vedligehold 2 UV lamper og 2 beskyttelsesglas

4.504,00 kr.

Strøm 245 kW/år á 0,60 kr.

152,40 kr.

Diverse

500,00 kr.

Rente

5,50%

Producerede grise

10.000

Afskrivningsperiode

5 år

Omkostning pr. gris

1,52 kr.

Sygdomsregistreringer

Sygdomsbehandlinger blev foretaget i overensstemmelse med retningslinier givet af besætningsdyrlægen. Ved massivt udbrud af diarré blev der anvendt flokmedicinering, men ellers blev anvendt enkeltdyrsbehandlinger ved injektion.

Produktionsværdi

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst * kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal analyserede FEs * kr. pr. FEs).

Tilvækstværdien (5,47 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste fem år (1. september 1998 - 1. september 2003) for 7 kg’s grise (212 kr. pr. gris, ± 7,51 kr. pr. kg) samt for 30 kg’s grise (344 kr. pr. gris, ± 4,82 kr. pr. kg).

De anvendte priser på foder var gennemsnittet af de seneste fem år (1. september 1998 - 1. september 2003), fravænningsfoder: 2,46 kr. pr. FEs og smågrisefoder: 1,49 kr. pr. FEs.

Beregningen af den faktiske pris er baseret på omkostningen ved at anvende Ben Rad samt et prissæt for grise og foder baseret på et gennemsnit over de seneste 5 uger (uge 48-52, 2003). For 7 kg’s grise (173 kr. pr. gris, ± 7,60 kr. pr. kg) og for 30 kg’s grise (299 kr. pr. gris, ± 4,40 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er for fravænningsfoder: 2,83 kr. pr. FEs og smågrisefoder: 1,47 kr. pr. FEs.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: hold, stald og gruppe. Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers samt analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5% niveau.

Dødelighed og sygdomsbehandlinger var sekundære registreringer i afprøvningen. Det betyder, at afprøvningen ikke blev designet til at finde mindre forskelle mellem grupperne i dødelighed og sygdom. Der skulle derfor være store forskelle i dødelighed og sygdomsbehandlinger før der kunne registreres en statistisk sikker forskel.


Resultater og diskussion

Foderanalyser

Det analyserede indhold af næringsstoffer i fravænnings- og smågrisefoderet stemte overens med det garanterede indhold (appendiks 2).

Vandanalyser

De mikrobiologiske undersøgelser af vand viste, at antallet af kim, coliforme og fækale bakterier ikke i væsentlig grad blev påvirket af, om vandet havde passeret Ben Rad (appendiks 3). Resultaterne af vandanalyserne viste en forholdsvis stor variation uanset, om vandet havde passeret Ben Rad-udstyret eller ej. En af årsagerne hertil kan være forurening af vandet ved udtagning af vandprøverne.

Normalt må kimtallet i drikkevand til mennesker ikke overstige 200 pr. ml. v. 21°C, 20 kim ved 37°C, og der må ikke forekomme coliforme bakterier i drikkevandet (Bekendtgørelse om Vandkvalitet 515 af 29. august 1988). De værdier for kim og colibakterier, der blev fundet i grisenes drikkevand i denne afprøvning, var i flere tilfælde langt over grænseværdien for drikkevand til mennesker uanset, om det var almindeligt drikkevand eller vand, der havde passeret Ben Rad.

Vandforbrug

Generelt var der for de enkelte sektioner og totalt et større vandforbrug (11-19%) hos grisene, der fik vand, der havde passeret Ben Rad (tabel 2).


Figur 2. Vandforbrug for de to grupper. Den øverste kurve er grisene, der fik vand, der havde passeret Ben Rad

Tabel 2. Vandforbrug opgjort med Farm Watch®

 

Gruppe 2 i forhold til 1

Sektionsniveau

+ 19%

Total

+ 11%

En human bedømmelse af smagen foretaget på Slagteriernes Forskningsinstitut viste, at der ikke var forskel i smag og lugt på normalt vand og vand, der havde passeret Ben Rad. Dette er dog ikke ensbetydende med, at grise ikke kan smage forskel, idet grise har et meget fint udviklet sanseapparat og er i stand til at smage og lugte forskelle, som mennesker ikke kan skelne.

Sygdomsbehandlinger og dødelighed

Der var ikke forskel i antallet af døde grise eller antallet af grise behandlet for diarré imellem de to grupper. Der blev i gennemsnit behandlet for diarré 1,1 dage pr. gris. I afprøvningen var der gennemsnitligt 4,4% døde og udsatte grise.

Produktionsværdi

Den daglige tilvækst var lidt højere og foderudnyttelsen var lidt bedre for grisene, der havde fået vand, der havde passeret Ben Rad (tabel 3). Samlet resulterede det i en signifikant højere produktionsværdi for grisene, der havde fået vand, der havde passeret Ben Rad (tabel 4).

Tabel 3. Produktionsresultater

Gruppe

Kontrol

Ben Rad (WP M600)

Antal stier

18

18

Grise indsat

1416

1416

Første to uger efter fravænning (4-6 uger)

Daglig tilvækst (g)

180

179

Daglig foderoptagelse (FEs/dag)

0,37

0,36

Foderudnyttelse (FEs/kg)

2,10

2,08

To uger efter fravænning til afgang (6-12 uger)

Daglig tilvækst (g)

545

556

Daglig foderoptagelse (FEs/dag)

1,00

1,02

Foderudnyttelse (FEs/kg)

1,84

1,82

Fravænning til afgang (4-12 uger)

Daglig tilvækst (g)

417

424

Daglig foderoptagelse (FEs/dag)

0,78

0,79

Foderudnyttelse (FEs/kg)

1,87

1,85

 Tabel 4. Produktionsværdi for den samlede vækstperiode

Gruppe

Kontrol

Ben Rad (WP M600)

Produktionsværdi, 5 års priser kr. ¹

53,4a

55,0b

Indeks

100

103

Faktisk produktionsværdi, 5 ugers priser kr. ²
Inkl. udgifter til Ben Rad (WP M600)

45,2

45,2

Indeks

100

100

¹

Der skal være en forskel på 1,4 kr. svarende til 2,6 indekspoint mellem grupperne før, at der er tale om en signifikant forskel (p<0,05).

²

Der er ikke gennemført statistiske beregninger på den faktiske produktionsværdi.

Grise, der fik vand, der havde passeret Ben Rad, havde en signifikant forøgelse i produktionsværdien på 3%. I denne afprøvning var spredningen meget lav, idet der kun skulle en forskel på 2,6% til for at opnå en signifikant forskel.

Faktiske priser

Udstyret koster i dag 40.945,00 kr. Ved en årlig produktion på ca. 10.000 FRATS-grise vil investering, drift og vedligehold svare til en omkostning pr. gris på 1,52 kr. Hermed bliver produktionsværdien for smågrisene det samme i kontrol- og forsøgsgruppen. Det vil sige, at investeringen i Ben Rad svarer til forøgelsen i produktionsværdien.


Konklusion

Generelt anbefales det, at grisene efter fravænning tildeles vand af god kvalitet med en så lav bakteriebelastning som muligt (til human konsum under 200 kim pr. ml ved 21°C). Grise, der fik vand, der havde passeret Ben Rad, havde en signifikant forbedring af produktionsværdien på 3%. Forøgelsen i produktionsværdien svarer til omkostningen ved at anvende Ben Rad.

Vandanalyser gennemført i løbet af afprøvningen kunnet ikke eftervise, at vand, der havde passeret Ben Rad, havde et lavere bakterieindhold.


Referencer :

-

Maribo, H. 2002, A. G. Koch & B.B. Jensen: EAW i drikkevand til smågrise. Meddelelse nr. 578, Landsudvalget for Svin.

-

Callesen J. 2002. Vandkvalitet og diarré efter fravænning. Notat nr. 0223 Landsudvalget for Svin.


Deltagere:
Landbrugsteknikere Ib Dahl Jensen, Tommy Nielsen og Jens Ove Hansen, Landsudvalget for Svin. Afp. 769.


Appendiks  1

Fravænnings- og smågrisefoderets sammensætning, %

Råvare

Gruppe 1+2

 

Fravænning
FUT, DLG

Smågris
Prima 11 Acid F1, DLG

Hvede

 

42,13

Byg

 

20,00

Byg, specialbehandlet

40,00

 

BIILL hvede

22,16

 

CIERO stivelsesbyg

10,00

 

Havre

5,00

 

Afskallet toasted sojaskrå

 

10,5

Sojaskrå, toasted

 

6,80

Fiskemel

11,40

5,00

Hvedeklid

 

5,00

Vallepulver

6,00

 

Vegetabilsk fedt

1,41

4,40

Calciumcarbonat

0,01

1,48

Melasse

 

1,00

Monocalciumfosfat

0,16

0,83

Calciumformiat

0,60

 

Acid One liquid

0,60

 

Mælke- og myresyre

 

0,82

L-Lysinhydrochlorid

 

0,63

Bio Lysin 60

1,10

 

Grise vit. 185

0,40

0,40

Fodersalt

0,12

0,38

DL-Methionin 40%

0,42

0,20

L-Treonin 50%

0,43

0,29

E-vitamin i hvedestrømel

0,16

 

Porzyme 8300

 

0,10

Fytaseenzym

0,03

0,03

Smags- og aromastoffer

 

0,01

Appendiks 2

Foderets analyserede og beregnede indhold af næringsstoffer.

Gruppe

Gruppe 1 + 2

Blanding

Fravænning
FUT, DLG

 

Garanti

Analyse 1)

FEsv pr. 100 kg 

123

127

Råprotein, %

17,1

17,8

Lysin, g/kg 2)

14,3

15,4

Methionin, g/kg 2)

5,2

5,2

Meth.+cyst., g/kg 2)

-

8,3

Treonin, g/kg 2)

-

9,1

Calcium, g/kg 3)

-

8,5

Total-fosfor, g/kg 3)

5,3

6,3

1  
2 
3

Analyserede indhold angives på baggrund af fire analyser, hvis ikke andet er oplyst.
Analyserede indhold angives på baggrund af to analyser.
Analyserede indhold angives på baggrund af en analyse.

Appendiks  3

Analyser af indhold af bakterier i vand (antal)

Tabel 1. Vandprøver udtaget før og efter Ben Rad

Udtagning

1

2

3

4

5

6

7

8

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Før Ben Rad

Efter Ben Rad

Kimtal/ml 22 °C

490

580

910

52

120

50

250

61

1200

80

88

210

83

180

30

17

Kimtal/ml 37 °C

72

36

43

2700

71

42

17

5

1100

30

55

77

64

89

17

3

Coliforme/100ml

-

-

-

-

-

-

-

3

-

-

-

-

-

-

-

-

E. Coli/100ml

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Fækale/100ml

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1000

-

Tabel 2. Udtagning i de enkelte sektioner (- = ikke detekterbar)

Udtagning nr.

 

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

Forsøg/Kontrol

 

Kontrol

Forsøg

Kimtal/ml 22°C

Sektion 1

36000

110000

4200

2100

210

60000

2100

3300

2700

380

Kimtal/ml 37°C

Sektion 1

2300

160000

2900

2300

200

56000

5500

2300

2300

250

Coliforme/100ml

Sektion 1

-

-

-

-

-

13

-

-

-

-

E. Coli/100ml

Sektion 1

-

-

-

-

-

5

-

-

-

-

Fækale/100ml

Sektion 1

-

-

-

10

110

9

-

8

100

 

Kimtal/ml 22°C

Sektion 2

19000

31000

500

540

99

28000

41000

5500

2800

88

Kimtal/ml 37°C

Sektion 2

6700

5500

320

420

47

16000

7700

4600

28

120

Coliforme/100ml

Sektion 2

-

3

-

-

-

1

-

-

-

-

E. Coli/100ml

Sektion 2

-

3

-

-

-

1

-

-

-

-

Fækale/100ml

Sektion 2

2

-

-

-

-

-

-

5

-

-

Kimtal/ml 22C

Sektion 3

12000

800

220

75

-

870

4800

120

90

-

Kimtal/ml 37°C

Sektion 3

4600

730

170

80

-

390

1300

110

83

-

Coliforme/100ml

Sektion 3

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

E. Coli/100ml

Sektion 3

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Fækale/100ml

Sektion 3

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Kimtal/ml 22°C

Sektion 4

270

690

200

130

-

390

170

150

210

-

Kimtal/ml 37°C

Sektion 4

16

220

120

68

-

240

190

180

120

-

Coliforme/100ml

Sektion 4

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

E. Coli/100ml

Sektion 4

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Fækale /100ml

Sektion 4

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Kimtal/ml 22°C

Sektion 5

400

4900

780

1200

 

9900

2800

380

250000

 

Kimtal/ml 37°C

Sektion 5

310

3100

550

1300

 

1400

3000

380

130000

 

Coliforme/100ml

Sektion 5

-

24

-

-

 

350

24

-

24

 

E. Coli/100ml

Sektion 5

-

13

-

-

 

350

13

-

13

 

Fækale /100ml

Sektion 5

-

24

8

61

 

2

12

1

1000

 

Kimtal/ml 22°C

Sektion 6

480

21000

8000

370

 

9400

39000

390

1000

 

Kimtal/ml 37°C

Sektion 6

270

16000

260

450

 

7800

20000

400

82

 

Coliforme/100ml

Sektion 6

-

8

-

-

 

1

24

-

3

 

E. Coli/100ml

Sektion 6

-

-

-

-

 

-

3

-

3

 

Fækale /100ml

Sektion 6

1

20

1500

14

 

1

20

8

-

 

Appendiks 4

Beskrivelse af Ben Rad (WP M600)

Specifikationer

Lyseffekt

28 W

Spænding

220 – 240 V ac, 50 Hz

Hydraulisk flow (max)

2,5 m3/h1

Længde

810 mm

Bredde (max)

61 mm

Diameter

44 mm

Vægt (uden vand)

1,85 kg

Tryktab v. max flow

< 0,2 bar

Drifttryk (max)

5 bar

Omgivelsestemperatur 

4 – 50 °C2

1:
2:

Flowkapacitet afhænger af vandets beskaffenhed.
WP’eren har sin fulde effekt ved en vandtemperatur op til 55 °C.

Prisliste og forhandlerliste findes på: http://www.dahlenvitech.dk/
Dahl EnviTech
Box 304
2560 Brøndby
Tlf.: 70 10 20 45


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 15. januar 2004

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring