16. april 2008

Meddelelse Nr. 814

Sammenhæng mellem spæktykkelse og poltes indhold af fedt

Ved CT-skanning af polte er fedtandelen bestemt og sammenlignet med spæktykkelse forskellige steder på kroppen. Ved måling af spæktykkelse to steder fandtes en høj sammenhæng med indholdet af fedt i kroppen (0,89, P<0,001).

Ved undersøgelse af fem forskellige ultralydsapparater til rygspækskanning i punktet P2 blev ultralydsskanning udført på seks forskellige slagtesøer. Ultralydsapparatet Ultrasound Acuson Sequoia fra Siemens, Tyskland med en 14 MHz probe blev anvendt som referenceapparat. Ultralydskanneren Krautkrämer USM 32XB med en 4,0 MHz probe havde den største nøjagtighed. Herefter fulgte Aloka SSD 500 med enten 7,5 eller 3,5 MHz probe og Renco Lean-Meater med en 2,0 MHz probe. For Renco Sonograder med en 2,0 MHz probe og Vet Scan MKI med en 5,0 MHz probe var der meget lille nøjagtighed.

27 polte blev undersøgt ved CT-skanning (Computer Tomografisk skanning) samtidig med undersøgelse af spæktykkelsen. Andelen af poltenes indhold af fedt og kød blev korreleret til målinger af spæktykkelsen enten målt ved ultralyd i punktet P2 eller ved måling af spæktykkelsen på billeder fra CT-skanningen. Resultaterne viste, at korrelationen mellem poltenes indhold af fedt og måling af spæktykkelse i punktet P2 (7 cm ud fra rygsøjlen i en linje flugtende med det bagerste ribben), som rutinemæssigt anvendes til rygspækmålinger, var lav (÷0,10, P=0,38). Ved måling af spæktykkelse to andre steder (fundet ud fra CT-skanningsbilleder) blev opnået en god korrelation til indholdet af fedt (0,89, P<0,001). De to punkter til måling af spæktykkelsen, som benævnes M2N, findes som;

M2:

4 cm ud for og bagved midten af sidste ribben

N:

På en linje fra midten af bagerste del af sidste ribben og ned, der hvor denne linje rammer midtlinjen af soen, under bugen.


Ved måling af spæktykkelsen i disse to punkter kan andelen af fedt i poltene bestemmes som;

Fedt vol. % = 0,095 + (mm spæk i M2 x 0,012) ÷ (mm spæk i N × 0,0014).

Denne afprøvning følges op af en besætningsafprøvning, hvor måling af spæktykkelse i punktet M2N med ultralyd indgår ved tildeling af foder, for derigennem at opnå en bedre huldstyring. Der undersøges effekt på foderforbrug, skulderbladssår, farefeber og reproduktionsresultater.


Baggrund

Det er vigtigt, at hvert enkelt avlsdyr i besætningen tildeles den korrekte mængde energi via foderet. Energien aflejres primært i form af fedt og mængden af fedt kan aflæses ved en huldvurdering. Når dyrene har et korrekt huld, producerer de optimalt. Derfor er huldstyring en vigtig del af management i soholdet.

Den mest anvendte metode pt. til bestemmelse af poltes fedningsgrad er en visuel huldvurdering. Da metoden er bestemt af øjet som ser, er metoden subjektiv og kræver derfor kalibrering op mod mere objektive metoder. Nogle besætninger anvender ultralydsmåling af rygspæk til bestemmelse af huldet. Samme metode anvendes i det danske avlssystem til udvælgelse af polte [1], [2]. Der findes dog ingen veldokumenterede undersøgelser, der belyser sammenhængen mellem spækmåling og soens egentlige fedtindhold, det vil sige fedtlaget under huden inklusiv det fedt, som bl.a. befinder sig i bughulen af kroppen.

Til bestemmelse af bl.a. fedt i kroppen kan CT-skanning (Computer Tomografisk skanning) anvendes. CT-skanning er en teknik, som bygger på, at røntgenstråler hæmmes forskelligt i forskellige væv, betinget af vævets sammensætning. Ved CT-skanning roterer en røntgenkilde og en røntgendetektor omkring objektet, samtidigt med at objektet bevæges fremad. Dette bevirker, at der kan fremstilles tre-dimensionelle billeder af de forskellige væv fx af fedt, kød og knogler i kroppen, således at vævets rumfang kan måles og mængden derved bestemmes. For en yderligere forklaring om CT-skanning af fedt henvises til McEvoy, F. J. et al (2008) [3].    

Formålet med afprøvningen var at få undersøgt fem forskellige ultralydsapparater på det danske marked til rygspækskanning. Herudover ved CT-skanning at få bestemt det samlede fedtindhold i kroppen og få belyst sammenhængen mellem fedtindholdet og spæktykkelse, målt ved ultralydsskanning eller ved måling på CT-skannings billeder.  

Samlet skulle ovenstående formål resultere i fund af det/de punkter, hvor måling af spæktykkelsen giver det bedste skøn for kroppens sande indhold af fedt, og dermed danne grundlag for en mere korrekt og objektiv huldvurdering.


Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført under tilladelse fra Dyreforsøgstilsynet (nr. 2005/561-1018) og efter tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til anvendelse af Stresnil® (nr. 2512-74856).

Ultralydsskannere

Til objektiv måling af tykkelsen af rygspæk kan ultralyd anvendes. Princippet ved anvendelse af ultralyd er, at en højfrekvent lyd sendes ned i vævet via et lydhoved (probe). Samme probe måler så tilbagekastningen af lyden (ekkoet). Da ekkoet er forskelligt, alt efter hvilket væv ultralyden rammer, vil forskelle i vævet, bestemt af vægtfylden, kunne måles elektronisk. Ultralyd dannes i den såkaldte transducer, når et piezoelektrisk krystal deformeres med elektrisk strøm. Transduceren omsætter således elektrisk energi til mekanisk energi, når den fungerer som sender. Når den fungerer som modtager, sker den modsatte proces. Ekkoinformationer modtages, systematiseres og vises på en monitor som et tal, en graf eller et billede. A-mode (”A” for amplitude) ultralydsmålere, også kaldet en-dimensionelle, udsender en lydbølge og afventer derefter ekkoet. Rygspæktykkelsen gengives som et tal eller en kurve. B-mode (”B” for brightness) ultralydsmålere, også kaldet to-dimensionelle, udsender løbende ultralyd, hvor styrken af ekkoerne gengives som farver på en gråtoneskala. Rygspæktykkelsen gengives som et gråtonet billede af hud og rygspæk, hvor de forskellige lag af rygspæk kan identificeres. Ultralydens frekvens måles i megahertz (MHz) og hyppigst anvendes 3½, 5 eller 7 MHz prober. 3½ MHz kan måle cirka 12 cm dybt og finde detaljer ned til 6 mm, 5 MHz kan måle cirka 7 cm dybt og finde detaljer ned til 3 mm, mens 7½ MHz kan måle cirka 5 cm dybt og finde detaljer ned til 2 mm.

Ved denne undersøgelse af ultralydsskannere blev inddraget både A- og B-mode skannere som vist i tabel 1.  

 

Tabel 1. Ultralydsapparater undersøgt med angivelse af type, anvendte probe og forhandler

Apparat

Type

Probe (MHz)

Forhandler

Renco Lean-Meater

A-mode

2,0

Baltic Korn A/S, Næstved

Renco Sonograder

A-mode

2,0

Baltic Korn A/S, Næstved

Krautkrämer USM 32XB

A-mode

4,0

Altest NDT Udstyr Aps., Karlslunde

Vet Scan MKI

B-mode

5,0

Unitron Scandinavia A/S, Tørring

Aloka SSD 500

B-mode

3,5 eller 7,5

Simonsens og Weel A/S, Hedehusene


Som reference ultralydsapparat (kontrol) blev anvendt Ultrasound Acuson Sequoia fra Siemens, Tyskland med en 14 MHz probe, som er standardudstyr på Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme, LIFE/KU, Frederiksberg, hvor målingerne blev foretaget. Til undersøgelsen blev anvendt seks forskellige halve slagtekroppe af søer, udvalgt tilfældigt. Der blev i alle tilfælde målt i punktet P2, som befinder sig 7 cm ud fra rygsøjlen i en linje flugtende med det bagerste ribben. Der blev målt fem gange med hvert ultralydsapparat pr. slagtekrop, dog undtaget for kontrollen, hvor der kun blev målt én gang (adapteret protokol fra LIFE/KU). Data blev analyseret i statistikprogrammet SAS, version 9.13, under proceduren Mixed [4].

CT-skanning - polte, foder og fodring

Der indgik 27 Landrace x Yorkshire polte i afprøvningen. Poltene blev indsat på forsøgsstation Sjælland III, Ledreborg Allé 120, 4000 Roskilde, med tre polte pr. sti. Poltene blev vejet ind, således at gennemsnitsvægten pr. sti var ens (cirka 50,0 kg). Poltene blev fodret efter tilnærmet ædelyst og havde fri adgang til drikkevand via en vandniple pr. sti. Grupper med angivelse af antal dyr, periode og tildelt foder fremgår af tabel 2. Der blev i periode 1 anvendt to foderblandinger med henholdsvis 120 FEso (højenergi – gruppe B) og 110 FEso (lavenergi – gruppe C) pr. 100 kg foder. Kontrolgruppen (gruppe A) modtog et foder med 50 procent af hver af disse blandinger. Foderblandingerne var optimeret efter normerne for næringsstoffer til diegivende søer og blev leveret som piller (2,0 mm) fra Aarhusegnens Andel, Brædstrup.

I periode 2 modtog kontrolgruppen samme foder som i periode 1, mens gruppe B modtog 1 kg lavenergi foder opblandet i tørret pektin, i et forhold som sikrede, at poltene kunne fodres efter tilnærmet ædelyst. Poltene i gruppe C modtog i periode 2 en smågriseblanding (KanonStart pille) opblandet i tørret pektin, i et forhold som sikrede, at poltene kunne fodres efter tilnærmet ædelyst. Indholdsstoffer for de anvendte foderblandinger er beskrevet i appendiks 2.

I periode 2 var målet - for poltene i gruppe B og C - at undersøge om grisenes tilvækst blev standset eller om de mobiliserede fedt til køddannelse, som derved kunne erkendes via CT-skanningen.

 

Tabel 2. Grupper med angivelse af antal dyr, periode og foder

Gruppe

Antal polte

Periode 1 (39 dage*)

Periode 2 (27 dage**)

A – kontrol

9

50 pct. højenergi og
50 pct. lavenergi foder

50 pct. højenergi og
50 pct. lavenergi foder

B – forsøg

9

100 pct. højenergi foder

1 kg lavenergi foder opblandet i pektin

C – forsøg

9

100 pct. lavenergi foder

1,5 kg KanonStart Pille opblandet i pektin

*

Reelt var perioden 38, 39 eller 40 dage afhængig af hvornår poltene blev CT-skannet. Det præcise antal dage er angivet i appendiks 3.

**

Reelt var perioden 26, 27 eller 28 dage afhængig af hvornår poltene blev CT-skannet. Det præcise antal dage er angivet i appendiks 3.


CT-skanning

På dagen for CT-skanning blev poltene vejet (½ kg´s interval) og transporteret fra forsøgsstation Sjælland III til Institut for Mindre Husdyrsygdomme, LIFE/KU, Frederiksberg, hvor de blev opstaldet i de samme grupper af tre polte, som var tilfældet på forsøgsstation Sjælland III. Ud fra vægt blev poltene beroliget med Stresnil® (40 mg Azaperone pr. ml – Boehringer Ingelheim) i en dosis på 1 ml pr. 20 kg i nakkemusklen. I alt blev hver polt CT-skannet tre gange – ved indsættelse i afprøvningen, efter periode 1 og ved afslutning af afprøvningen. Da kapaciteten til anvendelse af CT-skanneren var begrænset, kunne der kun CT-skannes ni polte pr. dag, fordelt med tre polte pr. gruppe. Ved hver skanningsrunde blev der skannet tre på hinanden følgende dage.

Ved hver CT-skanning blev de beroligede polte transporteret liggende fra stalden til CT-skanningsrummet. Her blev de placeret i brystleje på CT-skanningsbordet med for- og bagben trukket væk fra kroppen (billede 1). Der blev anvendt en Single Slice Helical Computer Tomography Scanner (Emotion, Siemens, Tyskland) (110 kV og 137 mAs) til CT-skanningen. Hver polt blev skannet fra indgang af brysthule til udgang af bækkenet. Hver CT-skanning tog cirka 80 sekunder pr. polt.

InfoSvin/medd814a1153.tif
Billede 1. Placering af polt i CT-skanneren på skanningsbordet (billede nr. 1153)

Samtidig med hver CT-skanning blev rygspækket målt med en ultralydsskanner (Ultrasound Acuson Sequoia, 14 MHz probe, fra Siemens, Tyskland) i punktet P2. Rygspækket blev målt 7 cm ud fra rygsøjlen i en linje flugtende med det bagerste ribben. Der blev anvendt samme ultralydsskanner og skanningspunkt på samtlige polte ved alle skanninger.

Efter skanningen blev poltene returneret til stalden og transporteret til forsøgsstation Sjælland III den efterfølgende dag. Efter opstaldning i tre dage på forsøgsstation Sjælland III efter sidste CT-skanning (tilbageholdelse til slagtning på grund af anvendelse af Stresnil®) blev poltene slagtet på DANISH CROWN, Ringsted. Her blev poltenes kødprocent registreret.

Data blev analyseret ved anvendelse af Pearson Correlation Coefficients test i statistikprogrammet SAS, version 9.13, under proceduren Mixed [4]. Der blev udregnet korrelationer mellem det fundne indhold af fedt og kød ved CT-skanning og med den fundne rygspæktykkelse i punktet P2 (ultralyd) og spæktykkelse målt andre steder på poltenes krop (ud fra CT-skannings-billederne).


Resultater og diskussion

Ultralydsskannere

Resultaterne for de fem undersøgte ultralydsapparater blev opgjort som nøjagtigheden af apparatet. Nøjagtigheden udtrykkes som korrekthed (overensstemmelse mellem måleresultat og resultat fra kontrollen) og præcision (overensstemmelse mellem målinger af samme apparat). De samlede resultater er angivet i tabel 3, mens resultater for de enkelte apparater og målinger er angivet i appendiks 1.

 

Tabel 3. Undersøgelse af fem ultralydsapparater overfor kontrolapparatet (Ultrasound Acuson Sequoia). Nøjagtigheden af apparaterne er udtrykt som korrekthed og præcision, og listet efter faldende nøjagtighed

Ultralydsapparat (MHz probe)

Korrekthed

Præcision (konfidensinterval)

Krautkrämer USM 32XB (4,0)

÷0,30 mm

÷1,70 – 1,11

Aloka SSD 500 (7,5)

0,32 mm

÷1,67 – 2,31

Aloka SSD 500 (3,5)

÷0,56 mm

÷2,09 – 0,96

Renco Lean-Meater (2,0)

0,71 mm

÷1,05 – 2,47

Renco Sonograder (2,0)

2,23 mm

÷0,61 – 5,08

Vet Scan MKI (5,0)

7,19 mm

0,39 – 14,00

Tabel 3 viser, at ultralydskanneren Krautkrämer USM 32XB med en 4,0 MHz probe havde den største nøjagtighed. Herefter fulgte Aloka SSD 500 med enten 7,5 eller 3,5 MHz probe og Renco Lean-Meater med en 2,0 MHz probe. For Renco Sonograder med en 2,0 MHz probe og Vet Scan MKI med en 5,0 MHz probe, var der meget lille nøjagtighed.

CT-skanning - polte, foder og fodring

Før afprøvningen samt efter periode 1 og 2 blev poltene vejet og deres tilvækst pr. dag gjort op. Resultatet fremgår af tabel 4.

Resultatet viser, at efter periode 1 havde poltene opnået samme tilvækst i alle tre grupper, mens at tilvæksten efter periode 2 var reduceret væsentligt for gruppe B og C sammenlignet med kontrolgruppen. Poltenes gennemsnitlige kødprocent (SD), som målt på slagteriet, var 59,5 (2,8), 62,6 (1,7) og 61,9 (1,8) for henholdsvist gruppe A, B og C. Resultaterne på enkeltdyrsniveau er angivet i appendiks 3.

 

Tabel 4. Vægt og tilvækst pr. dag, udregnet som gennemsnit (SD), for de tre grupper

 

Før afprøvning

Efter periode 1

Efter periode 2

Gruppe

Levende vægt (kg)

Levende vægt (kg)

Tilvækst pr. dag (gram)

Levende vægt (kg)

Tilvækst pr. dag (gram)

A – kontrol

51,5 (2,4)

93,8 (7,2)

1.086 (157)

124,1 (11,2)

1.081 (209)

B – forsøg

51,5 (4,2)

95,3 (6,1)

1.123 (93)

101,8 (9,3)

243 (167)

C – forsøg

51,7 (4,9)

95,6 (6,8)

1.125 (107)

109,0 (7,4)

499 (146)


CT-skanning

Hver polt blev skannet fra indgang af brysthule til udgang af bækkenet for hver 5 mm. Der blev for hver polt taget cirka 120 tværsnitsbilleder ved hver af de tre skanningsrunder.

 

InfoSvin/medd814b1154.tif
Billede 2. Skanningsbillede angiver en ”skive” af polten (tværsnit). Øverst ses ryggen, hvor det hvide angiver rygsøjlen. Den grønne farve angiver fedtvæv, mens den røde farve angiver muskelvæv (billede nr. 1154)

Ved opgørelsen af andel af fedt og kød pr. polt blev der anvendt et computerprogram til tolkning af samtlige billeder for hver skanningsrunde. Fedt og kød blev udtrykt som en volumenandel pr. billede, ud fra de to vævs evne til at absorberer røntgenstråler, som herefter blev omsat til en farve (billede 2). Volumenandelen af fedt og kød blev herefter lagt sammen for samtlige billeder, og udtrykt som procent af det totale volumen skannet (fedt vol. % og kød vol. %). Fedt vol % blev således udregnet som (fedt volumen/total volumen) × 100, og tilsvarende for kød vol. %.

 

Tabel 5. Samlede resultater for CT-skanning fordelt på grupper. Resultaterne er angivet som gennemsnit (SD)

Fedt og kød

Før periode 1

Efter periode 1

Efter periode 2

Gruppe

Fedt vol. %

Kød vol. %

Fedt vol. %

Kød vol. %

Fedt vol. %

Kød vol. %

A – kontrol

Gennemsnit

7,7 (1,6)

38,2 (3,5)

10,6 (1,5)

41,0 (7,2)

14,7 (2,7)

40,1 (1,4)

B – forsøg

Gennemsnit

7,8 (1,0)

37,3 (2,8)

10,7 (1,8)

37,8 (2,3)

12,8 (3,3)

38,9 (2,2)

C – forsøg

Gennemsnit

7,4 (0,9)

40,7 (3,9)

10,0 (1,4)

39,8 (3,6)

11,3 (1,1)

38,0 (2,4)

De samlede resultater for udviklingen i fedt vol. % og kød vol. % for de tre grupper er angivet i tabel 5, mens resultaterne på enkeltdyrsniveau er angivet i appendiks 4.

Ved at addere fedt vol. % og kød vol. % fås volumen af fedt og kød i det skannede område. Variationen af det samlede volumen af fedt og kød skyldes primært, at der aflejres fedt og kød i dyrene, men også at der i skanningsvoluminet indgår fx mave-tarmindhold, som kan varierer fra gang til gang.

Figur 1 og 2 viser udviklingen af henholdsvis fedt vol. % og kød vol. % i poltene fordelt på de tre grupper.

 

InfoSvin/medd814c1155.tif
Figur 1. Udvikling i kroppens indhold af fedt, fordelt på de tre grupper (billede nr. 1155)

 

InfoSvin/medd814d1156.tif
Figur 2. Udvikling i kroppens indhold af kød, fordelt på de tre grupper (billede nr. 1156)

Tages forholdet mellem fedt vol. % og kød vol. % udgør fedtet cirka 1/5 af kødet før periode 1. Dette stiger til cirka ¼ efter periode 1, mens at fedtet udgør cirka 1/3 af kødet efter periode 2. Dette gælder for polte i alle tre grupper.

Samtidig med CT-skanningerne blev der også foretaget ultralydsmålinger i punktet P2. De samlede resultater for ultralydsmålingerne er angivet i tabel 6, mens resultater på enkeltdyrsniveau er angivet i appendiks 5.

Resultatet af rygspækmålingen fordelt på de tre lag af rygspæk på enkeltdyrsniveau viser, at rygspæklag 1 og 3 altid er til stede, mens rygspæklag 2 kan mangle. Ved første ultralydsskanning (cirka 50 kg) manglede cirka 60 procent af poltene rygspæklag 2.

Tabel 6. Samlede resultater for ultralydsmålinger fordelt på grupper. Resultaterne er angivet som gennemsnit (mm) med spredning (SD)

 

Før periode 1

Efter periode 1

Efter periode 2

Ryg-spæk i punktet P2

Hud

L1

L2

L3

I alt

I alt
u.
hud

Hud

L1

L2

L3

I alt

I alt
u.
hud

Hud

L1

L2

L3

I alt

I alt
u.
hud

Gruppe A – kontrol

Gennemsnit

2,4

2,5

0,1

2,5

7,5

5,1

2,6

3,6

1,8

2,6

10,6

8,0

3,3

4,8

2,9

3,9

14,9

11,7

SD

0,5

0,8

0,2

0,7

1,5

1,2

0,5

1,0

1,4

0,9

2,6

2,4

0,7

1,3

1,9

1,6

4,8

4,2

Gruppe B – forsøg

Gennemsnit

2,2

2,4

0,7

1,7

7,0

4,8

2,6

3,1

1,7

2,1

9,6

6,9

3,1

3,0

0,8

1,9

8,9

5,8

SD

0,3

0,7

0,6

0,6

1,2

1,3

0,3

0,8

0,8

0,6

1,9

1,7

0,5

1,0

0,6

0,7

2,0

1,8

Gruppe C – forsøg

Gennemsnit

2,3

2,1

0,2

2,4

7,0

4,7

2,7

3,0

1,6

2,6

10,0

7,2

3,6

3,5

1,7

3,6

12,4

8,8

SD

0,5

0,7

0,4

0,6

1,2

0,9

0,4

0,7

0,8

1,4

1,9

2,0

0,4

0,6

0,6

2,3

2,9

2,7


 

Figur 3 viser udviklingen i rygspæk i punktet P2 fordelt på de tre grupper. FP1 angiver ultralydsmåling før periode 1, EP1 angiver ultralydsmåling efter periode 1, mens EP2 angiver ultralydsmåling efter periode 2.

 

InfoSvin/medd814g1159.tif
Figur 3. Udvikling i rygspæk (P2), fordelt på de tre grupper (billede nr. 1159)

Udviklingen af rygspæk ses at være nogenlunde lineær for kontrolgruppen og forsøgsgruppe C, dog således at sidstnævnte flader ud ved sidste ultralydsmåling. Poltene i forsøgsgruppe B har samme udvikling i rygspæk som de to andre grupper indtil efter periode 1, hvorefter rygspæktykkelsen falder hen mod sidste ultralydsmåling til et niveau, som ligner rygspæktykkelsen ved indgang i afprøvningen.

Figur 4 viser udviklingen i hudtykkelse i punktet P2 fordelt på de tre grupper. FP1 angiver ultralydsmåling før periode 1, EP1 angiver ultralydsmåling efter periode1, mens EP2 angiver ultralydsmåling efter periode 2.

Sammenholdes udviklingen i kroppens indhold af fedt (figur 1) med udviklingen af rygspæktykkelsen i punktet P2 (figur 3) ses det, at fedtindholdet stiger tilnærmet lineært i alle tre grupper, mens dette ikke er tilfældet for udviklingen i rygspæktykkelse. For udviklingen i rygspæktykkelse ses endog et fald for poltene i forsøgsgruppe B. Korrelationen mellem poltenes indhold af fedt og den tilsvarende rygspæktykkelse målt i punktet P2 er 0,59 (P<0,0001). For en yderligere uddybning af ultralydsresultaterne henvises til McEvoy, F. J. et al., 2007 [5].

 

InfoSvin/medd814h1160.tif
Figur 4. Udvikling i hudtykkelse i punktet P2, fordelt på de tre grupper (billede nr. 1160)

Sammenholdes udviklingen i kroppens indhold af kød (figur 2) med udviklingen af rygspæktykkelsen i punktet P2 (figur 3) ses et fald i indhold af kød for kontrolgruppen og forsøgsgruppe C efter periode 2, som ikke kan aflæses i rygspækmålingerne. Kødindholdet for samme periode i forsøgsgruppe B stiger, mens at rygspæktykkelsen falder. Korrelationen mellem poltenes indhold af kød og den tilsvarende rygspæktykkelse i punktet P2 er -0,10 (P=0,38). Sammenholdes den fundne kød vol. % ved sidste skanning med kødprocenten målt efter slagtning, ses der heller ingen god sammenhæng. De målte middelværdier for kødprocent fordelt på kontrolgruppen og de to forsøgsgrupper var henholdsvis 59,5; 62,6 og 61,9.

Udviklingen i hudtykkelsen i punktet P2 synes i alle tre grupper at følges ad, uafhængig af udviklingen af rygspæktykkelsen, vist i figur 3. Forøgelsen i hudtykkelsen er cirka 1 mm (cirka 2,5 mm til cirka 3,5 mm) på de godt to måneder, som poltene var i forsøg. Hvor længe en øgning i hudens tykkelse finder sted rent aldersmæssigt, vides ikke, men den viste udvikling i hudtykkelsen understreger vigtigheden af, at angivelse af spæktykkelse sker uden inddragelse af hudens tykkelse, i hvert fald når rygspækmåling sker på unge dyr (polte).

Resultaterne af denne afprøvning viser, at der ikke var nogen god sammenhæng mellem måling af rygspæk i punktet P2 og det reelle indhold af fedt eller kød, målt ved CT-skanning. Det blev derfor undersøgt, om andre punkter end P2 kunne være mere repræsentative for bestemmelse af indholdet af specielt fedt. Dette blev gjort ved hjælp af et computerprogram, hvor fedtkappen rundt om hele polten på alle CT-billed-serierne blev analyseret [6], [7], [8]. CT-billed-serierne fra i alt 16 polte kunne anvendes til analysen. Eksklusion af det resterende datamateriale skyldes primært, at hele fedtkappen på et eller flere billeder ikke kunne anvendes, da poltens placering på skanningsbordet forhindrede dette (faldt udenfor bordet). På det resterende materiale blev hele fedtkappen det vil sige afstand mellem hud og underliggende muskellag (spæktykkelsen) målt for hvert billede i 101 målepunkter dækkende hele omkredsen af polten. Dette svarer til måling af spæktykkelsen i 10.201 punkter pr. gris, pr. skanning. Angivelse af korrelationen mellem målt fedt vol. % og spæktykkelsesmål er vist i figur 5.

 

InfoSvin/medd814e1157.tif
Figur 5. Grafisk fremstilling af korrelationen mellem fedt vol. % og spæktykkelsen (billede nr. 1157)

På figur 5 skal farven læses således, at jo mere lyserød-rød eller grøn-blå-sort et område, jo højere korrelation (negativ eller positiv) mellem fedt vol. % og spæktykkelse. Data repræsenterer 101 billeder og 101 spæktykkelsemål pr. billede for hver af tre skanninger. X-aksen angiver billednummer begyndende med bagenden af polten (fra udgang af bækken til indgang af brysthule). Y-aksen angiver antal målepunkter i poltens omkreds begyndende med ryggen, for hvert billede. Ud fra figur 5 blev de punkter fundet som havde højest korrelation til fedt vol. %. På figur 5, set som et koordinatsystem (x, y), kan punkterne angives som (17,83) og (31,101). Anatomisk kan disse spækmålingspunkter defineres som: (17,83) ligger 4 cm ud for og bagved midten af sidste ribben, mens (31, 101) ligger på en linje fra midten af bagerste del af sidste ribben og ned, der hvor denne linje rammer midtlinjen af soen, under bugen. Måling af spæktykkelsen i disse to punkter kaldes M2N. M2 angiver det øverst punkt, mens N angiver det nederste punkt. Punkterne er også gengivet i figur 6.

Korrelationen mellem spæktykkelsen i M2N og fedt vol. % blev udregnet til 0,89 (P<0,001), hvilket må siges at være meget høj, og betydelig bedre end den tilsvarende korrelation mellem fedt vol. % og spæktykkelse målt i punktet P2.

Den tilsvarende korrelation mellem spæktykkelse i M2N og kød vol. % er 0,08 (P=0,775). Her er korrelationen meget lav, og måling af spæktykkelsen i M2N kan derfor ikke anvendes til at bestemme dyrenes indhold af kød.

 

InfoSvin/medd814f1158.tif
Figur 6. Angiver de fundne ultralydsskanningspunkter (røde cirkler), hvor måling af spæktykkelse giver den bedste korrelation til soens fedtindhold. Det øverste punkt (kaldet M2) ligger 4 cm ud for og bagved midten af sidste ribben, mens det nederste punkt (kaldet N) ligger på en linje fra midten af bagerste del af sidste ribben og ned, der hvor denne linje rammer midtlinjen af soen, under bugen. Måling af spæktykkelse i punkterne kaldes også M2N (billede nr. 1158)

Ligningen til udregning af fedt vol. % ud fra måling af spæktykkelsen i punkterne M2N er som følger;

Fedt vol. % = 0,095 + (mm spæk i M2 x 0,012) ÷ (mm spæk i N × 0,0014).


Konklusion

Undersøgelse af fem forskellige ultralydsapparater til rygspækskanning i punktet P2 blev udført på seks forskellige slagtesøer. Ultralydsapparatet Ultrasound Acuson Sequoia fra Siemens, Tyskland med en 14 MHz probe blev anvendt som referenceapparat. Ultralydskanneren Krautkrämer USM 32XB med en 4,0 MHz probe havde den største nøjagtighed. Herefter fulgte Aloka SSD 500 med enten 7,5 eller 3,5 MHz probe og Renco Lean-Meater med en 2,0 MHz probe.  For Renco Sonograder med en 2,0 MHz probe og Vet Scan MKI med en 5,0 MHz probe var der meget lille nøjagtighed.

Måling af poltes fedtindhold med CT-skanning, udtrykt som fedt vol. %, viste en dårlig korrelation til rygspækmåling i punktet P2 (÷0,10, P=0,38). Ved måling af spæktykkelse to andre steder blev opnået en god korrelation til indholdet af fedt (0,89, P<0,001), men ikke til indholdet af kød (0,08, P=0,775). De to punkter til måling af spæktykkelsen, for bestemmelse af indholdet af fedt, benævnes M2N og findes som;

M2:

4 cm ud for og bagved midten af sidste ribben

N:

På en linje fra midten af bagerste del af sidste ribben og ned, der hvor denne linje rammer midtlinjen af soen, under bugen.


Ved måling af spæktykkelsen i disse to punkter kan andelen af fedt i poltene bestemmes som;

Fedt vol. % = 0,095 + (mm spæk i M2 x 0,012) ÷ (mm spæk i N × 0,0014).

For poltene i denne afprøvning udgjorde forholdet mellem fedt vol. % og kød vol. % cirka 1/5 ved en vægt på 50 kg. Dette steg til cirka ¼ ved poltenes vægt på 90 kg og fedtet udgjorde cirka 1/3 af kødet ved en vægt af poltene på 110 kg. Forholdet mellem fedt og kød var i denne afprøvning uafhængigt af det tildelte foder.

Resultatet af rygspækmålingen i punktet P2 fordelt på de tre lag af rygspæk på enkeltdyrsniveau viser, at rygspæklag 1 og 3 altid er til stede, mens rygspæklag 2 kan mangle. Ved første ultralydsskanning (cirka 50 kg) manglede cirka 60 procent af poltene rygspæklag 2.

Det kunne ikke ud fra denne afprøvning afgøres, fra hvilket fedtdepot polte tager deres fedt eller hvor de aflejrer fedt ved henholdsvis underskud og overskud af energi. Denne afprøvning følges op af en besætningsafprøvning, hvor måling af spæktykkelse i punktet M2N indgår ved tildeling af foder, for derigennem at opnå en bedre huldstyring. Der undersøges effekt på foderforbrug, skulderbladssår, farefeber og reproduktionsresultater.


Referencer

[1]

Andersen, S.; Pedersen, B.: (1995): Vækstkurveforsøg med sogrise og hangrise i besætning. Notat nr. 9501, Landsudvalget for Svin.

[2]

Nielsen, B.; Closter, A. M.: (2005): Sammenhæng mellem spæktykkelse og kødindhold målt ved ultralyd, dissektion og CT-skanning af Duroc-grise. Meddelelse nr. 704, Dansk Svineproduktion.

[3]

McEvoy, F. J.; Madsen, M. T.; Strathe, A. B.; Svalastoga, E.: (2008): Houndsfield Unit dynamics of adipose tissue and non-adipose tissues in growing pigs. Research in Veterinary Science, 84, 300-304

[4]

SAS® Institute Inc.: (1997): Version 9.13, Cary, NC, USA.

[5]

McEvoy, F. J.; Strathe, A. B.; Madsen, M. T.; Svalastoga, E.: (2007): Changes in the relative thickness of individual subcutaneous adipose tissue layers in growing pigs. Acta Veterinaria Scandinavia, 49, 32

[6]

Thodberg, H. H.: (2007): The geography of the fat mantle of a pig. Intern rapport, Visiana.

[7]

Thodberg, H. H.: (2007): Growth of the fat mantle of a pig. Intern rapport, Visiana.

[8]

Thodberg, H. H.: (2007): Quality control of CT data for 27 KU pigs and definition of landmarks. Intern rapport, Visiana.



Deltagere

  • Staldpersonale på forsøgsstation Sjælland III
  • Veterinærsygeplejerske Conni Sørensen, Institut for Mindre Husdyrsygdomme, LIFE/KU
  • Fysiker Hans Henrik Thodberg, Visiana APS
  • Projektchef Gunner Sørensen, Dansk Svineproduktion

Afprøvning: 821 og 822


Appendiks 1

Ultralydsskanning

Seks forskellige ultralydsapparater, hvoraf en fungerer som kontrol (Acuson) undersøgt i punktet P2. som undersøgelsesobjekt er anvendt seks forskellige halve so slagtekroppe. Resultatet angiver rygspæktykkelsen inklusivt hud (mm).

Slagtekrop

Acuson
(14*)

Renco
Lean-
Meater
(2,0)

Renco
Sonograder
(2,0)

Krautkrämer
USM 32XB
(4,0)

Vet Scan
 MKI (5,0)

Aloka
SSD 500
(7,5 MHz)

Aloka
SSD 500
(3,5 MHz)

I

7,5

8,0

9,0

9,0

9,0

8,0

13,0

13,0

12,0

12,0

12,0

7,6

7,0

7,3

7,3

7,1

12,0

13,0

12,0

12,0

13,0

7,9

7,7

8,3

7,9

8,0

8,2

8,0

8,3

8,0

8,1

Gennemsnit

7,5

8,6

12,4

7,3

12,4

8,0

8,2

SD

-

0,55

0,55

0,23

0,55

0,22

0,13

II

10,5

 

 

 

11,0

10,0

10,0

8,0

-

8,0

11,0

11,0

10,0

13,0

11,2

12,8

7,9

-

-

21,0

33,0

32,0

33,0

-

7,5

7,5

7,5

7,5

7,5

8,6

8,6

8,6

8,6

8,6

Gennemsnit

10,5

9,8

10,6

10,6

29,8

7,5

8,6

SD

-

1,26

1,82

2,50

5,85

0,00

0,00

III

19,0

 

 

 

 

20,0

18,0

19,0

19,0

20,0

16,0

18,0

18,0

17,0

18,0

18,4

18,3

18,8

18,5

18,3

17,0

15,0

15,0

16,0

16,0

18,4

18,3

18,5

18,3

20,8

19,1

19,8

18,9

19,2

27,0

Gennemsnit

19,0

19,2

17,4

18,5

15,8

18,9

20,8

SD

-

0,84

0,89

0,21

0,84

1,09

3,48

IV

20,9

 

 

 

21,0

19,0

21,0

21,0

20,0

18,0

18,0

18,0

18,0

18,0

18,4

18,3

18,8

18,5

18,3

18,0

19,0

19,0

19,0

19,0

19,7

19,9

20,2

19,6

19,8

19,0

19,3

18,9

19,1

19,0

Gennemsnit

20,9

20,4

18,0

18,5

18,8

19,8

19,1

SD

-

0,89

0,00

0,21

0,45

0,23

0,15

V

20,9

 

 

21,0

24,0

22,0

22,0

25,0

25,0

26,0

24,0

23,0

25,0

22,0

22,6

23,7

23,5

22,7

23,0

21,0

23,0

21,0

21,0

21,6

22,5

22,5

20,2

23,0

23,5

24,8

26,7

25,9

25,9

Gennemsnit

20,9

22,8

24,6

22,9

21,8

22,0

25,4

SD

-

1,64

1,14

0,70

1,10

1,11

1,24

VI

37,0

 

 

45,0

49,0

46,0

47,0

46,0

34,0

30,0

32,0

28,0

30,0

36,0

30,9

31,7

31,0

33,7

38,0

38,0

36,0

38,0

39,0

38,5

38,4

38,7

39,4

38,4

43,0

43,0

44,0

45,0

42,6

Gennemsnit

37,0

46,6

30,8

32,7

37,8

38,7

43,5

SD

-

1,52

2,28

2,18

1,10

0,42

0,98


*Antal MHz for den anvendte probe er angivet i parentes


Appendiks 2

Indholdsstoffer i de anvendte foderblandinger, i procent.



Indholdsstoffer

Højenergi blanding

Lavenergi blanding

KanonStart pille

FEso pr. 100 kg

120

100

122

Sojaskrå, toasted

20,19

14,83

-

Hvede

64,32

-

27,30

Byg

-

62,38

10,00

Havre

5,42

17,13

10,00

Majsflager

-

-

20,00

Mælkeprotein

-

-

20,00

Fiskehelmel A

-

-

7,50

Syntetiske aminosyrer

0,16

0,06

1,34

Foderkridt

1,67

1,46

0,93

Monocalciumfosfat

1,06

0,60

0,71

Melasse

1,00

2,00

-

Vegetabilsk fedt (palmeolie)

5,50

1,00

0,37

Fodersalt

0,44

0,34

0,26

Forblanding

0,24

0,20

0,35

Diverse – enzymer, bioPro mv.

-

-

1,21

Fytase – mikrogranulat

-

-

0,03


Appendiks 3

Individuelle resultater af vægt (kg), vægtforøgelse (kg) og antal dage pr. periode. Middeltal og spredning er udregnet pr. gruppe

Gruppe

ID

Vægt,
start

Periode 1

Vægt, eft.
periode 1

Periode 2

Vægt,eft.
periode 2

Tilvækst,
periode 1

Tilvækst,
periode 2

Tilvækst
hel periode

Kød-
Pct.*

A: kontrol

1

54,0

40

105,5

28

139,5

51,5

34,0

85,5

56,5

A: kontrol

2

50,0

40

88,5

28

129,0

38,5

40,5

79,0

59,8

A: kontrol

5

50,0

40

89,0

28

112,0

39,0

23,0

62,0

63,8

A: kontrol

3

52,5

39

97,5

27

128,0

45,0

30,5

75,5

60,0

A: kontrol

4

53,5

39

88,5

27

113,5

35,0

25,0

60,0

59,7

A: kontrol

8

48,5

39

93,0

27

125,5

44,5

32,5

77,0

57,2

A: kontrol

19

55,0

38

99,5

26

131,0

44,5

31,5

76,0

60,4

A: kontrol

20

49,0

38

83,0

26

105,5

34,0

22,5

56,5

62,8

A: kontrol

25

50,5

38

99,5

26

132,5

49,0

33,0

82,0

55,4

Middel

-

51,4

39

93,8

27

124,1

42,3

30,3

72,6

59,5

SD

-

2,4

-

7,2

-

11,2

6,1

5,8

10,4

2,8

B: forsøg

10

55,0

40

101,0

28

107,0

46,0

6,0

52,0

64,4

B: forsøg

11

54,0

40

103,0

28

111,5

49,0

8,5

57,5

59,4

B: forsøg

13

47,0

40

88,5

28

89,0

41,5

0,5

42,0

62,0

B: forsøg

12

55,0

39

95,5

27

99,0

40,5

3,5

44,0

64,4

B: forsøg

14

49,0

39

87,0

27

95,5

38,0

8,5

46,5

63,6

B: forsøg

9

52,0

39

95,5

27

99,5

43,5

4,0

47,5

64,0

B: forsøg

15

57,5

38

103,5

26

119,5

46,0

16,0

62,0

62,0

B: forsøg

22

45,0

38

92,0

26

98,5

47,0

6,5

53,5

60,8

B: forsøg

27

49,0

38

91,5

26

96,5

42,5

5,0

47,5

62,4

Middel

-

51,5

39

95,3

27

101,8

43,8

6,5

50,3

62,6

SD

-

4,2

-

6,1

-

9,3

3,5

4,4

6,5

1,7

C: forsøg

6

55,0

40

100,0

28

114,0

45,0

14,0

59,0

61,7

C: forsøg

7

52,5

40

95,5

28

110,5

43,0

15,0

58,0

61,9

C: forsøg

23

44,5

40

88,5

28

95,0

44,0

6,5

50,5

60,0

C: forsøg

16

56,0

39

92,0

27

110,5

36,0

18,5

54,5

62,1

C: forsøg

24

52,0

39

96,0

27

112,0

44,0

16,0

60,0

61,2

C: forsøg

26

50,0

39

95,5

27

108,5

45,5

13,0

58,5

65,3

C: forsøg

17

58,5

38

109,0

26

121,5

50,5

12,5

63,0

64,0

C: forsøg

21

44,0

38

85,5

26

102,5

41,5

17,0

58,5

60,7

C: forsøg

18

53,0

38

98,0

26

106,5

45,0

8,5

53,5

59,9

Middel

-

51,7

39

95,6

27

109,0

43,8

13,4

57,3

61,9

SD

-

4,9

-

6,8

-

7,4

3,8

3,9

3,8

1,8


*Som oplyst ved slagtning på slagteriet DANISH CROWN, Ringsted

Individuelle resultater af tilvækst (gram pr. dag). Middeltal og spredning er udregnet pr. gruppe

Gruppe

ID

Tilvækst – periode 1

Tilvækst – periode 2

Tilvækst – hele perioden

A: kontrol

1

1.288

1.214

1.251

A: kontrol

2

963

1.446

1.205

A: kontrol

5

975

821

898

A: kontrol

3

1.154

1.089

1.122

A: kontrol

4

897

893

895

A: kontrol

8

1.141

1.161

1.133

A: kontrol

19

1.171

1.125

1.148

A: kontrol

20

895

804

850

A: kontrol

25

1.289

1.179

1.234

Middel

-

1.086

1.081

1.082

SD

-

157

209

157

B: forsøg

10

1.150

214

682

B: forsøg

11

1.225

304

765

B: forsøg

13

1.038

18

528

B: forsøg

12

1.038

130

584

B: forsøg

14

974

315

645

B: forsøg

9

1.115

148

632

B: forsøg

15

1.211

615

913

B: forsøg

22

1.237

250

744

B: forsøg

27

1.118

192

655

Middel

-

1.123

243

683

SD

-

93

167

113

C: forsøg

6

1.125

500

813

C: forsøg

7

1.075

536

806

C: forsøg

23

1.100

232

666

C: forsøg

16

923

685

804

C: forsøg

24

1.128

593

861

C: forsøg

26

1.167

481

824

C: forsøg

17

1.329

481

905

C: forsøg

21

1.092

654

873

C: forsøg

18

1.184

327

756

Middel

-

1.125

499

812

SD

-

107

146

70



Appendiks 4

Resultater af CT-skanning med angivelse af fedt-, kød og totalvolumen, samt fedt- og kødvolumen som procent af totalvoluminet, for de enkelte polte fordelt på gruppe og periode



Gruppe

ID

Før periode 1

Efter periode 1

Efter periode 2

 

 

Fedt
vol.

Kød
vol.

Total
vol.

Fedt
vol.
pct.

Kød
vol.
pct.

Fedt
vol.

Kød
Vol.

Total
vol.

Fedt
vol.
pct.

Kød
vol.
pct.

Fedt
vol.

Kød
Vol.

Total
vol.

Fedt
vol.
pct.

Kød
vol.
pct.

A:kontrol

1

2.171

9.585

25.954

8,4

36,9

5.009

17.016

43.192

11,6

39,4

11.498

24.948

61.957

18,6

40,3

A:kontrol

2

1.804

7.513

21.678

8,3

34,7

2.720

13.255

35.014

7,8

37,9

5.997

19.960

50.575

11,9

39,5

A:kontrol

5

790

8.985

19.450

4,1

46,2

3.109

19.073

32.509

9,6

58,7

6.659

17.275

43.901

15,2

39,4

A:kontrol

3

1.751

8.052

22.349

7,8

36,0

4.504

14.881

39.160

11,5

38,0

8.450

21.684

55.701

15,2

38,9

A:kontrol

4

1.668

7.458

20.037

8,3

37,2

3.735

13.529

35.505

10,5

38,1

5.383

20.319

47.964

11,2

42,4

A:kontrol

8

1.447

7.311

19.504

7,4

37,5

-

-

-

-

-

8.255

20.639

54.215

15,2

38,1

A:kontrol

19

2.463

10.275

24.572

10,0

41,8

5.006

14.693

39.707

12,6

37,0

10.304

22.432

56.555

18,2

39,7

A:kontrol

20

1.533

7.575

20.616

7,4

36,7

4.424

15.267

49.580

11,2

38,6

5.703

20.924

49.571

11,5

42,2

A:kontrol

25

1.891

8.794

23.719

8,0

37,1

4.052

16.014

40.072

10,1

40,0

7.508

19.578

48.095

15,6

40,7

Middel

-

1.724

8.394

21.542

7,7

38,2

4.070

15.466

39.342

10,6

41,0

7.751

20.862

52.059

14,7

40,1

SD

-

470

1.065

2.164

1,6

3,5

839

1.902

5.352

1,5

7,2

2.104

2.107

5.517

2,7

1,4

B:forsøg

10

2.180

10.353

24.397

8,9

42,4

4.438

14.226

37.266

11,9

38,2

-

-

-

-

-

B:forsøg

11

1.692

8.752

24.256

7,0

36,1

5.373

15.290

42.326

12,7

36,1

5.274

19.030

49.798

10,6

38,2

B:forsøg

13

1.428

6.421

19.730

7,2

32,5

4.544

12.306

34.804

13,1

35,4

6.767

14.096

40.968

16,5

34,4

B:forsøg

12

1.551

8.114

21.365

7,3

38,0

3.013

15.038

35.688

8,4

42,1

5.439

17.559

42.457

12,8

41,4

B:forsøg

14

-

-

-

-

-

2.775

13.666

33.394

8,3

40,9

4.200

16.899

42.698

9,8

39,6

B:forsøg

9

1.978

8.346

22.801

8,7

36,6

3.732

14.898

39.173

9,5

38,0

5.059

16.769

44.219

11,4

37,9

B:forsøg

15

1.798

9.253

25.533

7,0

36,2

4.267

12.955

36.264

11,8

35,7

5.942

18.207

44.880

13,2

40,6

B:forsøg

22

1.557

8.512

21.936

7,1

38,8

4.046

13.971

37.754

10,7

37,0

3.394

16.581

42.348

9,4

39,2

B:forsøg

27

1.925

7.914

20.997

9,2

37,7

3.485

13.595

36.814

9,5

36,9

8.405

17.814

44.538

18,9

40,0

Middel

-

1.764

8.458

22.627

7,8

37,3

3.964

13.994

37.054

10,7

37,8

5.560

17.119

43.988

12,8

38,9

SD

-

254

1.127

1.978

1,0

2,8

810

990

2.594

1,8

2,3

1.539

1.469

2.692

3,3

2,2

C:forsøg

6

1.657

8.806

22.769

7,3

38,7

4.115

15.283

39.832

10,3

38,4

5.643

18.877

46.377

12,2

40,7

C:forsøg

7

1.493

8.602

21.643

6,9

39,8

4.100

15.548

37.177

11,0

41,8

6.194

16.721

48.527

12,8

34,5

C:forsøg

23

1.503

7.753

21.517

7,0

36,0

3.940

12.131

36.735

10,7

33,0

4.823

15.880

45.045

10,7

35,3

C:forsøg

16

1.511

9.394

22.219

6,8

42,3

2.873

16.107

35.782

8,0

45,0

4.134

17.480

43.348

9,5

40,3

C:forsøg

24

2.081

10.660

22.357

9,3

47,7

-

-

-

-

-

4.578

18.235

46.241

9,9

39,4

C:forsøg

26

1.447

9.781

22.484

6,4

43,5

3.279

13.906

34.952

9,4

39,8

5.239

17.190

45.250

11,6

38,0

C:forsøg

17

1.838

9.620

22.997

8,0

41,8

4.286

18.166

42.831

10,0

42,4

-

-

-

-

-

C:forsøg

21

-

-

-

-

-

2.786

13.087

32.798

8,5

39,9

4.807

16.662

42.193

11,4

39,5

C:forsøg

18

1.628

7.912

21.944

7,4

36,1

4.766

14.600

38.528

12,4

37,9

5.517

16.743

46.304

11,9

36,2

Middel

-

1.645

9.066

22.241

7,4

40,7

3.768

14.854

37.329

10,0

39,8

5.117

17.224

45.411

11,3

38,0

SD

-

217

986

520

0,9

3,9

710

1.879

3.092

1,4

3,6

660

958

1.960

1,1

2,4




”-” Angiver at målingen mangler


Appendiks 5

Resultater af ultralydsskanning i punktet P2 med angivelse af hudtykkelse (mm) og tykkelse af de tre rygspæklag (mm), for de enkelte polte fordelt på gruppe og periode

Gruppe

ID

Før periode 1

Efter periode 1

Efter periode 2

 

 

Hud

L1

L2

L3

I alt

I alt
u.
hud

Hud

L1

L2

L3

I alt

I alt
u.
hud

Hud

L1

L2

L3

I alt

I alt
u.
hud

A: kontrol

1

2,7

3,1

0,0

4,1

9,9

7,2

2,6

4,8

2,0

4,3

13,7

11,1

4,8

7,0

5,2

5,6

22,6

17,8

A: kontrol

2

2,8

2,1

0,0

2,0

6,9

4,1

2,9

3,2

1,8

1,4

9,3

6,4

3,5

3,8

0,0

3,8

11,1

7,6

A: kontrol

5

1,8

1,6

0,0

1,8

5,2

3,4

1,9

1,9

0,0

2,0

5,8

3,9

3,3

3,5

1,6

2,9

11,3

8,0

A: kontrol

3

2,4

2,2

0,5

2,4

7,5

5,1

2,0

4,7

2,1

3,3

12,1

10,1

2,8

4,3

2,9

2,8

12,8

10,0

A: kontrol

4

3,1

3,2

0,0

2,6

8,9

5,8

3,0

4,3

1,7

2,0

11,0

8,0

2,7

6,3

2,4

2,0

13,4

10,7

A: kontrol

8

1,6

2,1

0,0

2,2

5,9

4,3

2,6

4,4

0,9

2,8

10,7

8,1

3,8

6,2

4,8

6,9

21,7

17,9

A: kontrol

19

2,2

2,8

0,1

2,5

7,6

5,4

2,7

3,3

1,8

3,6

11,4

8,7

3,0

4,0

3,4

3,9

14,3

11,3

A: kontrol

20

2,3

1,7

0,2

2,3

6,5

4,2

2,1

2,7

0,8

1,9

7,5

5,4

2,4

3,6

0,8

2,4

9,2

6,8

A: kontrol

25

2,4

3,9

0,0

2,6

8,9

6,5

3,2

2,8

5,2

2,4

13,6

10,4

3,2

4,9

5,1

4,8

18,0

14,8

Middel

-

2,4

2,5

0,1

2,5

7,5

5,1

2,6

3,6

1,8

2,6

10,6

8,0

3,3

4,8

2,9

3,9

14,9

11,7

SD

-

0,5

0,8

0,2

0,7

1,5

1,2

0,5

1,0

1,5

0,9

2,7

2,4

0,7

1,3

1,9

1,6

4,8

4,2

B: forsøg

10

2,1

2,4

0,9

1,4

6,8

4,7

2,4

2,9

1,7

1,2

8,2

5,8

2,9

2,1

0,0

1,7

6,7

3,8

B: forsøg

11

2,5

3,0

1,2

2,1

8,8

6,3

2,5

2,2

1,1

2,0

7,8

5,3

3,3

4,6

1,0

2,8

11,7

8,4

B: forsøg

13

2,1

1,3

0,0

1,5

4,9

2,8

2,3

2,3

1,3

2,0

7,9

5,6

2,4

2,2

0,7

1,5

6,8

4,4

B: forsøg

12

2,3

1,9

1,2

1,1

6,5

4,2

2,4

2,2

1,8

1,8

8,2

5,8

3,9

2,1

1,3

1,1

8,4

4,5

B: forsøg

14

2,1

2,5

0,0

2,0

6,6

4,5

2,6

3,1

0,6

2,3

8,6

6,0

3,2

2,6

0,0

1,8

7,6

4,4

B: forsøg

9

2,1

3,2

0,5

2,9

8,7

6,6

3,3

3,7

1,3

3,1

11,4

8,1

2,9

4,2

0,7

3,0

10,8

7,9

B: forsøg

15

1,6

3,0

1,4

1,2

7,2

5,6

2,7

4,6

3,6

2,2

13,1

10,4

3,5

3,5

1,8

1,8

10,6

7,1

B: forsøg

22

2,1

2,7

1,2

1,2

7,2

5,1

2,7

3,9

1,9

2,8

11,3

8,6

3,2

3,8

1,2

2,3

10,5

7,3

B: forsøg

27

2,7

1,5

0,0

1,8

6,0

3,3

2,7

3,2

1,7

1,9

9,5

6,8

2,6

2,2

0,8

1,2

6,8

4,2

Middel

-

2,2

2,4

0,7

1,7

7,0

4,8

2,6

3,1

1,7

2,1

9,6

6,9

3,1

3,0

0,8

1,9

8,9

5,8

SD

-

0,3

0,7

0,6

0,6

1,2

1,3

0,3

0,8

0,8

0,6

1,9

1,7

0,5

1,0

0,6

0,7

2,0

1,9

C: forsøg

6

2,3

1,9

1,1

1,6

6,9

4,6

2,9

3,4

2,7

3,5

12,5

9,6

3,8

3,7

1,2

5,6

14,3

10,5

C: forsøg

7

2,1

2,7

0,0

2,5

7,3

5,2

2,4

3,0

1,3

2,2

8,9

6,5

3,1

2,7

1,0

3,2

10,0

6,9

C: forsøg

23

2,0

2,5

0,0

2,7

7,2

5,2

2,6

3,0

0,0

5,1

10,7

8,1

3,6

4,4

1,5

3,5

13,0

9,4

C: forsøg

16

3,5

2,3

0,0

2,9

8,7

5,2

3,2

2,2

1,7

1,0

8,1

4,9

4,3

3,4

1,3

2,3

11,3

7,0

C: forsøg

24

1,9

1,6

0,9

1,5

5,9

4,0

2,3

3,7

2,3

2,5

10,8

8,5

3,5

3,1

1,2

1,7

9,5

6,0

C: forsøg

26

2,6

3,3

0,0

3,2

9,1

6,5

2,5

2,8

1,3

1,2

7,8

5,3

3,1

3,4

1,4

1,8

9,7

6,6

C: forsøg

17

2,0

1,6

0,0

2,4

6,0

4,0

2,6

3,0

1,5

1,6

8,7

6,1

3,8

3,5

2,1

8,5

17,9

14,1

C: forsøg

21

2,2

1,4

0,0

2,4

6,0

3,8

3,5

2,0

1,6

2,0

9,1

5,6

3,8

3,0

2,6

1,6

11,0

7,2

C: forsøg

18

2,4

1,4

0,0

2,4

6,2

3,8

2,6

4,1

2,2

4,2

13,1

10,5

3,8

4,3

2,6

4,5

15,2

11,4

Middel

-

2,3

2,1

0,2

2,4

7,0

4,7

2,7

3,0

1,6

2,6

10,0

7,2

3,6

3,5

1,7

3,6

12,4

8,8

SD

-

0,5

0,7

0,4

0,6

1,2

0,9

0,4

0,7

0,8

1,4

1,9

2,0

0,4

0,6

0,6

2,3

2,9

 


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Mads Thor Madsen, Fintan McEvoy, Mai Britt Friis Nielsen, Eiliv Svalastoga

Udgivet: 16. april 2008

Dyregruppe: Polte

Fagområde: Reproduktion