6. juli 2011

Meddelelse Nr. 905

Høj genfinding af frie aminosyrer i mineralske foderblandinger

Frit lysin, methionin og treonin genfindes 100 % ved analyse af mineralske foderblandinger, hvorimod tryptofan og valin kun genfindes med ca. 80-90 %.

De frie aminosyrer lysin, methionin og treonin i fire mineralske foderblandinger blev genfundet 100 % i analysen og svarede til det tilsatte niveau, mens tryptofan og valin statistisk sikkert var henholdsvis 20 og 10-15 % under det forventede niveau. Analysen kunne dermed godt genfinde det lysin, methionin og treonin, der var tilsat. Indholdet i de rene syntetiske aminosyre-kilder var som forventet.

For mineralske foderblandinger, havde indholdet af mikromineraler ingen indflydelse på genfindingen af frie aminosyrer i forhold til det tilsatte. Tilsætning af en proteinkilde gav for lysin og valin et statisk sikkert lavere analyseret indhold på 5 procentenheder i forhold til blandinger uden protein. Det havde dog ingen indflydelse på genfindingen af lysin og valin i forhold til forventet.

Antallet af mineralske foderprøver, der skal udtages, er bestemmende for, hvor sikkert man kan udtale sig om et eventuelt underindhold af frie aminosyrer. Ønsker man at bestemme et underindhold med op til 5 % i forhold til deklareret, skal der laves mindst tre analyser for den enkelte aminosyre, og skal der bestemmes en forskel på 10 %, skal der analyseres mindst to prøver. Med én prøve, kan der bestemmes en forskel mellem deklareret og analyseret indhold af den enkelte aminosyre på 40 %.

Der genfindes ofte mindre end forventet af de deklarerede frie aminosyrer ved analyser af indkøbte mineralske foderblandinger. Derfor blev det undersøgt, om den nuværende analysemetode kan genfinde de tilsatte syntetiske aminosyrer eller om der f.eks. forsvinder noget i analysemetoden pga. kemisk reaktion mellem frie aminosyrer og mikromineraler/proteinkilde.

I samarbejde med Dansk Vilomix og Eurofins blev der produceret fire mineralske foderblandinger á 800 g med henholdsvis:

  • Højt indhold af mikromineraler
  • Lavt indhold af mikromineraler
  • Højt indhold af mikromineraler med tilsætning af sojaproteinkoncentrat
  • Lavt indhold af mikromineraler med tilsætning af sojaproteinkoncentrat

Indholdet af mikromineraler, sojaproteinkoncentrat og frie aminosyrer var indenfor normalen af, hvad der ses i praksis i mineralske foderblandinger. Der blev testet ét niveau af tilsatte syntetiske aminosyrer (svarende til smågriseblanding) og to niveauer af henholdsvis mikromineraler (høj/lav) og sojaproteinkoncentrat (med/uden). De rene varer i de mineralske foderblandinger blev afvejet og blandet på laboratoriet og derefter neddelt til den ønskede prøvemængde.

Niveauet af mikromineraler var som forventet i de mineralske foderblandinger lige bortset fra jern, hvor der var et numerisk højere indhold end det tilsatte.

En sammenligning af analyseresultater hos henholdsvis Eurofins og Plantedirektoratet af den mineralske foderblanding med højt niveau af mikromineraler viste rimelig overensstemmelse mellem de to laboratorier.

 

Logo med Støttet af Fødevareministeriet og EU

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: DSP09/10/58 samt journalnummer: 3663-D-09-00354.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen

Udgivet: 6. juli 2011

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Ernæring