18. juli 2011

Meddelelse Nr. 909

Ekstra D3-vitamin i foder til drægtige søer

Tilsætning af dobbelt mængde D3-vitamin i foder til drægtige søer påvirkede ikke antallet af dødfødte grise pr. kuld, derfor må det fortsat anbefales at tilsætte 800 i.e. vitamin D(D3) pr. FEso til sofoder

Sammendrag

Der var ingen forskel i antal dødfødte grise pr. kuld i to grupper af søer i to besætninger, som fik drægtighedsfoder med et planlagt indhold af D3-vitamin svarende til norm eller 2 gange norm over en periode på 12 måneder. Normen for D3-vitamin er på 800 i.e. pr. FEso. I farestalden fik søerne i begge grupper samme diegivningsblanding, som havde et indhold af D3-vitamin svarende til normen. Søerne blev overført til farestalden i gennemsnit fire dage før forventet faring.

Analyser af blod fra søer i udvalgte farehold omkring faring viste, at niveauet af D3-vitamin var højere hos forsøgssøerne end hos kontrolsøerne, så det højere tilsatte indhold af D3-vitamin i forsøgsfoderet resulterede også i et højere indhold i blodet.

Produktionsresultaterne viste ingen forskel i antal dødfødte grise pr. kuld mellem de to grupper af søer, så samlet må det konkluderes, at tilsætning af ekstra D3-vitamin til foderet til drægtige søer ikke påvirkede antallet af dødfødte grise.

Det anbefales fortsat at tilsætte 800 i.e. vitamin D(D3 ) pr. FEso til sofoder.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Projekt ID: DSP 09/10/53 og DFFE journalnr. 3663-D-09-00367.

 Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 18. juli 2011

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring