17. august 2011

Meddelelse Nr. 910

Tilsætning af kokosolie til foder til drægtige søer

Tildeling af foder med 4,25 pct. kokosolie i optil fem uger før faring påvirkede ikke antallet af dødfødte grise eller deres medfødte energidepoter i form af glykogen

Anvendelse af drægtighedsfoder med 4,25 pct. kokosolie i optil fem uger før faring påvirkede ikke antal dødfødte grise pr. kuld eller de nyfødte pattegrises indhold af glykogen i lever og muskler. Kokosolie bør således kun anvendes i drægtighedsfoder, når prisrelationerne taler for det.

Afprøvningen bestod af to aktiviteter:

  1. Her blev i alt 60 drægtige søer i en besætning tildelt drægtighedsfoder med 4,25 pct. kokosolie i 0, 1, 3 eller 5 uger før forventet faring det vil sige 15 søer pr. gruppe. Lever- og musklerprøver, udtaget fra en nyfødt pattegris i hvert kuld, blev analyseret for indhold af glykogen. Analyserne viste ingen forskel i glykogenindhold. Søernes faringsresultater viste et numerisk lavere antal dødfødte pattegrise pr. kuld, når søerne havde fået foderet med kokosolie i fem uger, derfor blev denne observation fulgt op i syv besætninger i aktivitet 2.
  2. I en periode på tre måneder blev kuldresultater fra syv besætninger, som havde anvendt drægtighedsfoder med 4,25 pct. kokosolie i mindst fem uger før faring, indsamlet. Kuldresultaterne blev sammenlignet med de kuldresultater, som var opnået i de syv besætninger i en tre måneders periode før blandingen med kokosolie blev introduceret i besætningerne. Denne før/efter sammenligning viste ikke forskel i antallet af dødfødte grise pr. kuld i de to perioder.

Ud fra denne undersøgelse kan det ikke udelukkes, at der kan være en effekt på pattegrisenes overlevelsesevne, hvis kokosolie tilsættes med op til 8–10 procent af foderet, men dette niveau er dog så højt, at det ikke vil kunne håndteres i almindeligt foder i praksis. Det vil kræve en separat håndtering og tildeling af kokosolien.

tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Projekt ID: DSP 09/10/53 og DFFE journalnr. 3663-D-09-00367

Støtte af Fødevareministeret og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 17. august 2011

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring