11. oktober 2011

Meddelelse Nr. 912

Effekt af gummimåtter i farestier som forebyggelse mod skuldersår

Gummimåtte med skumkerne i faresti havde forebyggende effekt overfor skuldersår i én af to besætninger, sammenlignet med fast gulv af beton og ”massiv gummimåtte”. Primært risiko-søer udviklede skuldersår. Blød gummimåtte anbefales derfor til netop disse søer.

Tre typer underlag i soens område blev sammenlignet i farestier med delvist spaltegulv: 1) Fast gulv af beton, 2) almindelig, massiv gummimåtte (hård gummimåtte), og 3) gummimåtte med kerne af skumgummi (blød gummimåtte).

I besætning A var der ingen effekt af gummimåtter i relation til forebyggelse af skuldersår. I besætning B var der effekt af blød gummimåtte i relation til forebyggelse af skuldersår. I begge besætninger var det primært ”risikosøer”, der udviklede skuldersår og effekten af den bløde gummimåtte kom i besætning B forholdsmæssigt mest til udtryk for ”risikosøer”.

Risikosøer er søer, der enten er i dårligt huld og/eller tidligere har haft skuldersår.

I gruppen med blød gummimåtte var der bedre hygiejne på gulvet under soen. Derfor kan det ikke afgøres om det udelukkende var tilstedeværelsen af blød gummimåtte, der var årsag til den fundne effekt. Der var dårlig hygiejne under gummimåtten, når den blev løftet og vasket efter fravænning.

Korrekt huldstyring og strategi for udsætning af søer med skuldersår er de vigtigste elementer i forebyggelsen af skuldersår. Det understreges af resultatet fra denne undersøgelse.

Et demonstrationsprojekt har tidligere vist, at man, med en intensiv og vedholdende forebyggelse af skuldersår, kan reducere forekomsten til under 5 procent i farestalden. Dette er uanset gulvtype i farestalden. En gummimåtte i alle farestier vil derfor kun have en effekt på et absolut mindretal af søerne. Derfor anbefales det fortsat at etablere farestier med jævnt, skridsikkert fast gulv under soen, og så lægge en gummimåtte med skumkerne eller tilsvarende konstruktion ind til risikosøer. Søer, der i løbet af diegivningsperioden udvikler skuldersår, skal også have en gummimåtte.

Tilskud

Projektet har været støttet af Svineafgiftsfonden (J.nr. 09/10/70) samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram (J.nr. 3663-D-07-00226).

 

Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen

Udgivet: 11. oktober 2011

Dyregruppe: Diegivende søer

Fagområde: Stalde og Miljø