6. september 2011

Meddelelse Nr. 914

Rapskage og solsikkeskrå til slagtesvin

Høj iblanding af rapskage og solsikkeskrå til slagtesvinefoder forringede slagtesvinenes produktivitet.

Iblanding af 10 eller 20 pct. rapskage i slagtesvinefoder resulterede i en statistisk sikker forringet produktivitet sammenlignet med kontrolgruppen. Ved iblanding af tilsvarende mængder solsikkeskrå sås en produktivitetsnedgang, som var næsten lige så stor, men ikke statistisk sikker.

For at opnå samme produktivitet som i kontrolblandingen skal iblanding af rapskage medføre, at foderprisen reduceres med 6 øre pr. FEsv, såfremt der iblandes 10 pct. rapskage og med 5 øre, hvis der iblandes 10 pct. solsikkeskrå.

I afprøvningen indgik i alt seks forsøgsgrupper: Ud over kontrolgruppen var der to grupper, hvor der var iblandet henholdsvis 10 eller 20 pct. rapskage; to grupper, hvor der var iblandet 10 eller 20 pct. solsikkeskrå; og en gruppe, hvor der var iblandet 10 pct. rapskage og 10 pct. solsikkeskrå.

Der indgik 45 stier med i alt 404 grise pr. gruppe i forsøget.

Analyser af foderet viste god overensstemmelse med det deklarerede indhold med undtagelse af indholdet af energi, calcium og fytase. Energiindholdet lå 1-2 FEsv pr. 100 kg under det deklarerede indhold, mens indholdet af calcium lå 0,5–0,8 g pr. kg under det deklarerede indhold. Indholdet af fytase i kontrolgruppen var 10 pct. under det deklarerede indhold, mens indholdet af fytase i de resterende grupper var 5–25 pct. over det deklarerede indhold.

Indholdet af glukosinolater i de anvendte partier rapskager blev analyseret, og der blev i gennemsnit fundet et indhold på 20,9 μmol/g råvare.

Af hensyn til grisenes spækkvalitet er det ikke muligt at iblande mere end 15 pct. rapskage i foderet til slagtesvin. 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Projekt ID: DSP 09/10/59 og DFFE journalnr. 3663-D-09-00366.

 

Støtte fra Fødevareministeriet og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Steffen Hansen

Udgivet: 6. september 2011

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring