3. oktober 2011

Meddelelse Nr. 915

Ammoniakreduktion og driftsomkostninger ved Farm AirClean BIO system fra SKOV A/S

Luftrenserne reducerede ammoniakkoncentration fra gennemsnitlig 4,2 ppm til 0,2 ppm i den del af luften fra smågrisestalden, der blev ledt igennem luftrenserne. Driftsomkostninger udgjorde 3,50 kr. pr. produceret smågris.

Formålet med nærværende afprøvning var at fastlægge ammoniakreduktionen og driftsomkostningerne ved to Farm AirClean BIO moduler fra SKOV A/S i en smågrisestald gennem målinger over et helt år.

Ammoniakkoncentrationen i den del af luften, der blev ledt igennem to Farm AirClean BIO moduler, blev over året reduceret statistisk sikkert fra 4,2 ppm til 0,2 ppm, svarende til en reduktionseffektivitet på 95 %. Ammoniakemissionen fra de fire staldsektioner blev reduceret med 81 % ved, at 62 % af den samlede luftmængde over året blev ledt igennem de to luftrensere.

Forbrugsomkostninger til el og vand udgjorde 0,70 kr. pr. produceret smågris. Der blev i afprøvningsperioden udført service syv gange på den ene luftrenser og fire gange på den anden luftrenser. Service- og vedligeholdelsesomkostningerne for de to luftrensere udgjorde 2,20 kr. pr. produceret smågris. Med forbrugsomkostningerne og filterskift udgjorde de samlede driftsomkostninger ved anvendelse af luftrenserne 3,50 kr. pr. produceret smågris i afprøvningsperioden. De reservedele, der blev udskiftet i de to luftrensere i afprøvningsperioden, vedrørte primært den automatiske vasker.

Der blev i afprøvningsperioden anvendt gennemsnitlig 11 minutter pr. uge til at tilse driften af den enkelte luftrenser inklusiv arbejdstiden til filterskift. Landmandstilsynene blev i afprøvningen udført af professionelle servicefolk fra SKOV A/S, hvorfor der under normale omstændigheder må forventes at skulle anvendes mere end 11 minutter pr. anlæg til tilsyn med driften. Selvom luftrenserne var installeret med en automatisk vasker, var det i afprøvningsperioden nødvendigt at vaske det første filterelement manuelt to til tre gange i begge luftrensere på grund af begyndende tilstopning. Afprøvningen underbygger, at der én gang ugentlig bør foretages tilsyn af luftrensere for at sikre en stabil drift.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: 09/10/60 og journalnummer 3663-D-09-00365.

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anders Leegaard Riis

Udgivet: 3. oktober 2011

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Stalde og Miljø