5. oktober 2011

Meddelelse Nr. 916

Betydning af poltes væksthastighed for livslængde og produktivitet

En daglig tilvækst for polte på cirka 710 gram pr. dag henholdsvis cirka 900 gram pr. dag i perioden fra cirka 60 kg og frem til cirka 125 kg havde ingen betydning for den efterfølgende kuldstørrelse og holdbarhed

Den opnåede forskel i væksthastigheden for polte fra 60 kg indtil 125 kg havde ikke betydning for den efterfølgende kuldstørrelse eller livslængde som produktiv so.

Poltenes alder ved første løbning havde betydning for den efterfølgende kuldstørrelse, som var stigende frem til en løbealder på omkring 8 måneder, herefter var kuldstørrelsen stabil. Der opnås således ikke bedre reproduktionsresultater, når poltene løbes ældre end omkring 8 måneder gamle.  

Afprøvningen blev gennemført i to besætninger over en periode på 40 måneder. Ved 60 kg blev poltene delt i to lige store grupper (kontrol og forsøg). Poltene blev fodret med samme foderblanding, men med forskellige foderstrategier, så poltene i kontrolgruppen voksede cirka 900 gram og poltene i forsøgsgruppen voksede cirka 710 gram pr. dag frem til de vejede cirka 125 kg. Poltene blev løbet ved samme alder i de to grupper indenfor besætning. Det betød, at de havde en forskellig vægt ved første løbning. Væksthastigheden i opvækstperioden påvirkede ikke poltenes efterfølgende kuldstørrelse som søer og deres holdbarhed i form af livslængde i besætningen.

I den ene besætning var poltene i gennemsnit 8 måneder ved løbning, mens de i gennemsnit var over 9 måneder ved løbning i den anden besætning. Poltenes alder ved første løbning påvirkede kuldstørrelsen. Således fandtes i begge besætninger en stigende kuldstørrelse frem til en alder på poltene ved første løbning på mellem 231–260 dage. Når poltene var ældre end 260 dage ved første løbning, var kuldstørrelsen stabil, så der har ikke været effekt på kuldstørrelsen af at løbe poltene ved en højere alder. Alder ved første løbning har således større betydning for den opnåede kuldstørrelse i de efterfølgende kuld end tilvæksten i vækstperioden fra cirka 60 kg og frem til cirka 125 kg. Dette stemmer overens med Videncenter for Svineproduktions anbefaling om at løbe polte, når de er omkring 8 måneder gamle.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Projekt ID: DSP 09/10/65 og DFFE journalnr. 3663-D-08-00330

 

Støtte fra Fødevareministeriet og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 5. oktober 2011

Dyregruppe: Polte, Søer

Fagområde: Økologisk produktion, Ernæring, Reproduktion