7. oktober 2011

Meddelelse Nr. 917

Lugtemissionen pr. 1.000 kg dyr falder gennem slagtesvins vækstperiode

Store slagtesvin havde 43 pct. lavere lugtemission pr. 1000 kg dyr end de små grise i stalden.

I denne afprøvning blev det vist, at slagtesvins lugtemission pr. 1.000 kg dyr blev reduceret sidst i vækstperioden. Lugtemissionen pr. 1.000 kg dyr var statistisk sikkert 43 % lavere, når grisene vejede 106 kg i gennemsnit (store grise) end når de vejede 53 kg i gennemsnit (små grise).

Den lavere lugtemission fra de store grise skyldes dels, at de store grise optager mindre foder pr. 1.000 kg dyr, og dels, at gylleoverfladen i stien pr. 1.000 kg dyr reduceres, når grisenes vægt i stien øges.

De små og store grise blev opstaldet i identiske staldsektioner og lugtmålingerne blev foretaget på små og store grise samtidigt. De store grise blev indsat i staldsektionen 7 uger før de små grise blev indsat i deres staldsektion. Grisene blev fodret med den samme foderblanding fra indsættelse til slagtning. Der blev i afprøvningen i alt lavet otte gentagelser med to lugtmålingsdage pr. gentagelse. Der blev udtaget to lugtprøver pr. lugtmålingsdag pr. staldsektion og i alt blev der foretaget 60 lugtmålinger i afprøvningen.

Afprøvningens resultat betyder, at den samlede lugtemission fra en stald med alt ind-alt ud produktion på ejendomsniveau kun vil være ca. 10 % større når grisene er slagteklare end fra en tilsvarende stald med almindelig løbende produktion. I forbindelse med godkendelser af alt ind-alt ud produktion på ejendomsniveau bør den reducerede lugtemission pr. 1.000 kg dyr sidst i vækstperioden derfor medtages i beregningen af lugtgeneafstandskravet, da afstandskravet ellers vil blive beregnet ca. 25 % for højt.

Tilskud

Projektet har fået støtte fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: DSP 0809/61 og journalnr. 3663-D-08-00281 og 3663-D-08-00351.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Michael Holm

Udgivet: 7. oktober 2011

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring