29. november 2011

Meddelelse Nr. 919

Identifikation af mælkesyrebakterier og gær i vådfoder til smågrise

Relativt få arter af mælkesyrebakterier og gær er hyppigt forekommende i vådfoder. Gærarten Kazachstania exigua kan muligvis stimulere foderoptagelsen hos smågrise. Der er ikke tydelig sammenhæng mellem foderoptagelsen og arter af mælkesyrebakterier.

Identifikation af arter af mælkesyrebakterier og gær i vådfoder til smågrise viste, at relativt få arter af mælkesyrebakterier og gær er hyppigt forekommende i vådfoder. Undersøgelsens resultater tyder på, at gærarten Kazachstania exigua kan stimulere foderoptagelsen hos smågrise. Resultaterne tyder ikke på, at der er nogen arter af gær, der har negativ indflydelse på foderoptagelsen hos smågrise. Der blev ikke fundet nogen tydelig sammenhæng mellem foderoptagelsen og arter af mælkesyrebakterier i vådfoder.

Der er identificeret 14 fylotyper af mælkesyrebakterier og 20 arter af gær i vådfoder til smågrise i 40 besætninger. Fylotyper er grupper af arter, der ikke kunne adskilles ved den anvendte analysemetode. Seks fylotyper af mælkesyrebakterier og fire arter af gær forekom i mere end 25 % af besætningerne.

Der blev ikke fundet sammenhæng mellem foderoptagelsen og vådfoderets totale indhold af mælkesyrebakterier og gær. Der var heller ingen sammenhæng mellem foderoptagelsen og vådfoderets indhold af enterobakterier, skimmel, Cl. Perfringens, organiske syrer, ethanol eller biogene aminer.

Undersøgelsen er gennemført i 40 besætninger med vådfoder til smågrise. Den gennemsnitlige foderoptagelse for ét år ifølge produktionskontrollen for hver besætning blev sammenholdt med de mikrobiologiske analyser af vådfoderet.

Som opfølgning på resultaterne blev der gennemført en afprøvning med tilsætning af udvalgte arter/fylotyper af mælkesyrebakterier og gær fra denne undersøgelse som podekultur i vådfoder til smågrise. Afprøvningen viste ingen effekt på produktionsresultaterne.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt Fødevareministeriet i henhold til innovationsloven og har Projekt ID: VSP09/10/51 samt journalnr: 3412-05-01216.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Anni Øyan Pedersen, Nuria Canibe, Lene Jespersen, Klaus Gori

Udgivet: 29. november 2011