7. december 2011

Meddelelse Nr. 924

To blandinger til diegivende søer

Denne afprøvning viste ingen effekt på antal eller størrelse af fravænnede grise, når der blev brugt to blandinger til søer i farestalden. Den første blanding indeholdt op til 4,25 pct. kokosolie og proteinindholdet var reduceret med 20 pct.

Der var ikke positiv effekt af at bruge to blandinger til diegivende søer i stedet for en blanding.

Der blev testet blandinger med 2,8 henholdsvis 4,25 pct. kokosolie eller 20 pct. mindre protein / aminosy-rer fra syv dage før forventet faring og frem til fem dage efter faring. Herefter fik søerne en almindelig diegivningsblanding, som overholdte gældende normer for næringsstoffer i resten af diegivningsperioden. Anvendelse af de ovennævnte blandinger resulterede ikke i flere eller større grise ved fravænning, i forhold til at søerne blev fodret med den samme almindelige diegivningsblanding i hele perioden fra indsættelse i farestalden og frem til fravænning.

Afprøvningen bestod af tre forsøg, som blev gennemført efter hinanden i én besætning. I hvert forsøg var der en kontrol og en forsøgsblanding, som blev anvendt fra syv dage før forventet faring og til fem dage efter faring. Følgende forsøgsblandinger indgik:

  1.  Der blev anvendt en blanding tilsat 2,8 pct. kokosolie. Blandingen indeholdt protein, aminosyrer, mineraler og vitaminer svarende til normen for diegivende søer.
  2.  Der blev anvendt en blanding tilsat 4,25 pct. kokosolie. Blandingen indeholdt protein, aminosyrer, mineraler og vitaminer svarende til normen for diegivende søer.
  3.  Der blev anvendt en blanding med 20 pct. mindre protein end normen for aminosyrer til diegivende søer angiver. Blandingen var tilsat 1,7 pct. palmeolie og indeholdt mineraler og vitaminer svarende til normen for diegivende søer.

Efter fem dages diegivning skiftede alle søerne i de tre forsøgsgrupper til en diegivningsblanding, hvor fedtkilden var palmeolie og som overholdte normen for protein, aminosyrer, mineraler og vitaminer svarende til normen for diegivende søer. Denne diegivningsblanding blev også anvendt til den anden halvdel af søerne (kontrol) fra indsættelse i farestalden og frem til fravænning.

Denne afprøvning viste, at anvendelse af to blandinger i diegivningsperioden i ingen af de tre ovennævnte forsøg forbedrede antallet og størrelsen af de fravænnede grise. Reduceret protein fra syv dage før til fem dage efter faring vil kunne reducere kvælstofudskillelsen og prisen på foderet, men det forudsætter, at der kan håndteres to blandinger i farestalden.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Projekt ID: DSP 09/10/53 og DFFE journalnr. 3663-D-09-00367.

Støtte af Fødevareministeret og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 7. december 2011

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring