19. december 2011

Meddelelse Nr. 925

Afprøvning af biologisk luftrenser fra Dorset Milieutechniek B.V.

Rotor A/S’s biologiske luftrenser fra det hollandske firma Dorset reducerede ammoniakkoncentrationen til 1-2 ppm uanset årstid, svarende til en reduktion i emissionen på 77 %. Lugtreduktionen afhang af hvilket laboratorium der analyserede prøverne.

Rotor A/S forhandler en biologisk luftrenser fra det hollandske firma Dorset Milieutechniek B.V. Luftrenseren blev afprøvet ved en dansk slagtesvinestald, hvor den rensede al afkastluft fra en stald med 280 stipladser, og en maksimal ventilationskapacitet på 28.000 m3/t.

På 15 måledage, fordelt med 6 måledage i vinterperioden og 9 måledage i sommerperioden, blev der fundet en reduktion i ammoniakemissionen på 77 %. Luftrenseren reducerede ligeledes lugtemissionen. Her var reduktionens størrelse dog afhængig af, hvilket laboratorium der analyserede prøverne. To danske laboratorier fandt hhv. 53 og 60 % reduktion i lugtemissionen i vinterperioden, og hhv. ingen og 26 % lugtreduktion i sommerperioden. Anlægget reducerede svovlbrinteemissionen med ca. 30 % både sommer og vinter. 

Lænsevandet indeholdt ifølge laboratorieanalyser en kvælstofmængde på 1,7 kg N/m3, mens det kunne beregnes, at kvælstofindholdet kan have været op til 2,2 kg N/m3 lænsevand, da prøverne blev udtaget.

Tryktabet over anlægget var på alle måledage lavt og maksimalt 40 Pa. En forholdsvis lav lufthastighed og et stort åbningsareal i påstikkene mellem stald og luftrenser var medvirkende til det lave tryktab.

Forbrugsomkostningerne til drift af luftrenseren, i form af vand og el, udgjorde 2,80 kr. pr. produceret gris. Der blev brugt 2,2 kWh pr. gris ekstra i el, fordelt med halvdelen til pumper og elektronik i luftrenseren og halvdelen til mer-energiforbrug pga. større tryktab i ventilationsanlæg med luftrensning. Forbruget af vand var 315 l. pr. produceret gris, mens mængden af lænset vand, som skal opbevares i lagertank, udgjorde 104 l. pr. produceret gris.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/62 samt journalnr.: 3663-D-09-00365

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Karen Sørensen

Udgivet: 19. december 2011

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø