13. februar 2012

Meddelelse Nr. 929

Betydningen af poltens fødselsvægt for kuldstørrelsen i første kuld

Kuldstørrelsen i poltens første kuld påvirkes af besætning og af poltens alder ved løbning. Fødselsvægten havde mindre betydning. Der var ingen effekt af, om polten havde diet i et kuld på 9 eller 13 grise, eller af kuldnummeret på poltens mor.

Betydningen for den efterfølgende frugtbarhed af poltens egen fødselsvægt og af kuldets størrelse mens polten var sogris, er undersøgt. Fødselsvægten betød mindre end poltens alder ved løbning for kuldstørrelsen i poltens første kuld. I en tidligere afprøvning havde alder ved løbning ikke betydning for kuldstørrelsen, forudsat at alle polte blev løbet i anden brunst. Brunstnummer ved løbning blev ikke registreret i denne afprøvning, så effekterne af alder og brunstnummer ved løbning kunne ikke adskilles i opgørelserne.

1 kg ekstra fødselsvægt medførte, at en polt i gennemsnit blev løbet 16 dage tidligere. Da det tidligere er vist, at 1 kg højere fødselsvægt svarer til cirka 25 kg højere vægt ved 180 dage [9], kan sammenhængen mellem fødselsvægt og alder ved løbning skyldes, at poltene først blev løbet, når de havde nået en ønsket vægt. Høj fødselsvægt gav ikke poltene større chance for at nå frem til faring.

Det har ikke betydning for poltens kuldstørrelse i første kuld, om polten var født af en første kuldsso eller af en ældre so, eller om polten diede i et kuld på 9 eller 13 grise.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP/09/10/53 samt journalnr.: 3663-d-08-00311

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Flemming Thorup

Udgivet: 13. februar 2012

Dyregruppe: Pattegrise, Polte, Søer

Fagområde: Reproduktion