6. marts 2012

Meddelelse Nr. 931

CLA forbedrer kødprocenten

Tilsætning af CLA til slagtesvinefoder øger kødprocenten, men forbedrer ikke foderudnyttelsen. CLA er i dag for dyrt at tilsætte slagtesvinefoder.

CLA (konjugeret linolsyre) findes naturligt i mælkeprodukter og kød, og har i flere forsøg med grise vist positiv effekt på tilvækst, foderudnyttelse og kødprocent.

Slagtesvin, der fik tilsat CLA i foderet fra cirka 62 kg og indtil slagtning ved cirka 111 kg, opnåede en forøgelse af kødprocenten og effekten steg ved stigende dosis (fra 0 til 0,5 pct.). Der var ligeledes en positiv effekt på kødprocenten uanset om grisene fik tildelt 0,5 pct. CLA fra en gennemsnitlig vægt på 62 eller 83 kg. Foderudnyttelsen var den samme uanset dosis og varighed for tilsætningen. Den bedre kødprocent ved CLA i foder gav ikke udslag i en øget produktionsværdi pr. stiplads pr. år ved samme foderpriser pr. FEsv, fordi tilvæksten samtidig blev forringet. Der var ikke økonomisk gevinst ved tilsætning af CLA i foder uanset dosis og varighed for tilsætningen.

Der blev fundet en lineær sammenhæng, som viste, at en forøgelse af dosis af CLA med 0,1 pct. gav et statistisk sikkert fald i den daglige foderoptagelse med 0,02 FEsv pr. dag og en forbedret kødprocent på 0,2 procentenheder, når det blev tildelt fra en gennemsnitlig vægt på 62 kg. Der var ligeledes en positiv effekt på kødprocenten på 0,7 procentenheder ved at fodre med 0,5 pct. CLA uafhængig af, om grisene fik det fra en gennemsnitlig vægt på 62 eller 83 kg.

Det kan konkluderes, at det med den nuværende afregning for kødprocent ikke kan betale sig at tilsætte CLA til slagtesvinefoder uanset dosis og varighed af tilsætningen.

Afprøvning blev gennemført med slagtesvin, som blev fodret med en stigende dosis af CLA (LutalinTM med 60 pct. CLA).  I afprøvningen, der blev gennemført i én besætning, fik slagtesvin tildelt CLA fra en gennemsnitlig vægt på 62 kg. Der blev testet fem doser af CLA på henholdsvis 0; 0,125; 0,25; 0,375 og 0,5 pct. CLA. Endvidere blev tilsætning af 0,5 pct. CLA til foderet testet fra en gennemsnitlig vægt på 83 kg. 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har Projekt ID: DSP09/10/58 samt journalnr.: 3663-D-09-00354.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen

Udgivet: 6. marts 2012

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise